menu

Homicide: A Year on the Killing Streets - David Simon (1991)

mijn stem
4,22 (9)
9 stemmen

Engels
Waargebeurd / Sociaal

599 pagina's
Eerste druk: Houghton Mifflin, Boston (Verenigde Staten)

David Simon, een verslaggever voor The Baltimore Sun, bracht vier jaar door bij The Police Beat alvorens hij verlof nam om dit boek te schrijven. Hij had de politieafdeling van Baltimore overreden om hem voor een volledig jaar onbeperkte toegang te verlenen tot de afdeling moordzaken van de stad, en gedurende dat jaar schaduwde hij de detectives van één afdeling, terwijl zij zich begaven van ondervragingen naar autopsies, van de plaatsen van de misdaad naar de Eerste Hulp-afdelingen van ziekenhuizen. Baltimore registreerde 234 moorden tijdens het jaar dat Simon doorbracht met de afdeling moordzaken.

zoeken in:
avatar van Asaharo
4,5
Geniaal bij vlagen, als geen ander kruipt de schrijver onder de huid van verschillende rechercheurs die werken bij de dienst Moordzaken. Hij schetst een pessimistisch beeld van politie-agenten, werkzaam in Baltimore, die hun straten opgegeven hebben en gewoon wat ter plaatse trappelen. De hoeken van deze grootstad zijn bezet gebied, niet zoveel verschillend als in Beiroet, of Secondigliani en Simon beseft dat men wat staat te pissen tegen de wind in.

Ook de hiërarchie, en het statistieken-spelletje zorgen ervoor dat je niet echt hoopvol de toekomst bekijkt, mensen worden nummers, en die nummers zorgen voor betaling en premies. Als de nummers te hoog worden verwerken ze deze. bv, iemand die een overval pleegt wordt eigenlijk opgeschreven als poging tot inbraak enz. Op die manier werkt de politie van Baltimore om de publieke opinie te sussen. Bij een moordzaak is dat natuurlijk anders, je kunt moeilijk een lijk gaan laten verdwijnen dus komt het er op aan om gewoon te vertrouwen op god en te hopen dat die klerelijers van Lafayette elkaar niet afschieten omwille van een schuld die enkele dollars bedraagt. Behoorlijk surrealistisch toch dit boek.

Ik ben er zeker van dat Simon nooit niet de toestemming zou gekregen hebben om dit boek te schrijven als die ene hoofd-commissaris geen kanker had gehad. Volgens mij was die man zo gedegouteerd van de manier waarop politiewerk werkt in Baltimore, dat hij in zijn laatste maanden een manier zocht om dit te laten zien en die vond in Simon. Iedereen van de bazen was ertegen maar hij zette door.

Hulde aan Edward J. Tilghman, zonder hem zou het niet mogelijk geweest zijn.

Gast
geplaatst: vandaag om 08:45 uur

geplaatst: vandaag om 08:45 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.