menu

Wolfszeit: Deutschland und die Deutschen 1945-1955 - Harald Jähner (2019)

Alternatieve titel: Wolfstijd: Duitsland en de Duitsers 1945-1955

mijn stem
4,50 (3)
3 stemmen

Duits
Historisch

464 pagina's
Eerste druk: Rowohlt, Hamburg (Duitsland)

"Zoveel begin was er nog nooit. Zoveel einde ook niet.'' Zo omschrijft Harald Jähner de 'wolfstijd' in Duitsland, die begon met het einde van de Tweede Wereldoorlog en tot diep in de jaren vijftig voortduurde. Toen de oorlog voorbij was, stonden de Duitsers voor het grote niets, de Stunde null. De ramp die ze zelf hadden veroorzaakt was ongekend, het aantal doden niet te overzien. De steden lagen in puin, kinderen groeiden op zonder vader, meer dan de helft van de bevolking was op drift. Miljoenen vluchtelingen en ontheemden, ontslagen dwangarbeiders en terugkerende krijgsgevangenen moesten in de chaos een nieuw bestaan zien op te bouwen. Maar te midden van alle armoede, honger en anarchie ontstond ook een niet te onderdrukken levenslust, een verlangen naar dansen, naar welvaart – en naar vergetelheid. 'Wolfstijd' is een grote naoorlogse mentaliteitsgeschiedenis die de Duitsers in al hun diversiteit toont: van de naamloze verkopers op de zwarte markt, hun zakken volgepropt met pakjes Lucky Strike, tot stijlvolle huisvrouwen, gezeten aan een niervormige designtafel. Van 'heropvoeder' Alfred Döblin en de intellectuelen die een cultuur van debat reanimeerden, tot Beate Uhse, die de eerste seksshop ter wereld opende. Jähner schildert het sociale panorama van een decennium dat beslissend was voor de Duitsers en in veel opzichten heel anders was dan we denken.

zoeken in:
avatar van Raspoetin
De bizarre seksuele honger van Duitsers in de naoorlogse jaren - NRC In de puinhopen van het na-oorlogse Duitsland voerden chaos en zedelijk verval de boventoon. Een fascinerende geschiedenis, geschreven door Harald Jähner, laat zien hoe aan die chaos een moderne samenleving ontsprong. (●●●●●)

avatar van Raspoetin
Ik heb het vermoeden dat de titel van dit boek is afgeleid van het verhaal van Der Steppenwolf van Hermann Hesse.

avatar van Bruno_6
4,0
Dit boek werd gisteren besproken in 'Interne Keuken', op Radio 1.

Je kan het gesprek via radio1.be herbeluisteren.

avatar van Bruno_6
4,0
Voor wie zich afvraagt hoe een geradicaliseerd land op relatief korte tijd terug 'normaal' is geworden. Interessant en actueel(!).

5,0
Een zeer boeiend beeld van Duitsland na de oorlog. Het ontstaan van de huidige Duitse mentaliteit is het eigenlijke onderwerp. Dit is de achtergrond waartegen de grote Duitse schrijvers uit die tijd moeten gelezen worden: Böll, Grass, Lenz, Handke…
60 blz voetnoten en 13 blz bibliografie, dat ziet er afschrikwekkend uit, maar die beletten niet dat ik ademloos bleef lezen en kijken naar die chaotische wereld waarin mensen toen leefden en overleefden!

Gast
geplaatst: vandaag om 04:30 uur

geplaatst: vandaag om 04:30 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.