menu

Robot - Adam Wiśniewski-Snerg (1973)

mijn stem
geen stemmen

Pools
Sciencefiction

413 pagina's
Eerste druk: Literackie, Krakau (Polen)

Is BER-64 een mens of een machine? Terwijl hij door de gangen en afgesloten kamers van een vreemde bunker navigeert, moet hij de mysteries oplossen van moorddadige dubbelgangers, van een slow-motionstad die op het punt staat te worden vernietigd, en uiteindelijk van het almachtige Mechanisme zelf; het Mechanisme, dat wordt gehoorzaamd door mensen, zonder dat die zich bewust zijn van hun eigen slavernij...

zoeken in:
avatar van Sol1
Sol1 (moderator)
‘Adam’ was in zijn tijd een populaire voornaam.
‘Wiśniewski’ was in zijn tijd een veel voorkomende achternaam.
Ter onderscheiding heeft de schrijver aan zijn naam daarom de kreet ‘Snerg’ toegevoegd; wat in het Pools een acroniem is voor: ‘Som van de Totale Energie’. Hij wordt kortweg ook wel ‘Snerg’ genoemd of liet zich kortweg zo noemen.

Het boek ‘Robot’ van Snerg heeft voor kenners de kenmerken van een SF-klassieker, hij werd er in Polen zelf beroemd mee, maar is niet of nauwelijks vertaald. De eerste Engelse vertaling verschijnt pas op 29 juli 2021 bij Penguin…

In het verleden kwam Adam Wiśniewski-Snerg (1937-1995) kort in het nieuws omdat de wereld, die hij in zijn korte verhaal ‘Anioł Przemocy’ (‘Engel van Geweld’) beschrijft, overeenkomsten vertoont met de wereld die de Wachowski’s weergeven in hun film ‘The Matrix’ (1999).

Gast
geplaatst: vandaag om 06:58 uur

geplaatst: vandaag om 06:58 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.