menu

Martien: Van Burgemeesterszoontje tot Kasteelheer - Jan Dijkgraaf (2020)

mijn stem
2,78 (9)
9 stemmen

Nederlands
Biografie

320 pagina's
Eerste druk: Osjato, Eesterga (Nederland)

Velen kennen Martien Meiland van de televisieserie 'Chateau Meiland', die op SBS 6 (veel) meer dan een miljoen kijkers trekt. Iedereen heeft ook een oordeel over hem. Je houdt van 'm, of je vindt 'm vréselijk. De televisieserie laat echter maar een klein deel van Martien zien. In dit boek vertellen Martien, Erica, Montana, Maxime, broer Jaap en schoonmoeder Jenny hún complete verhaal. Zonder zichzelf en anderen te sparen. Over de jeugd van Martien, met zijn alcoholische vader Nico en zijn al op 45-jarige leeftijd overleden moeder Nel. Over Martiens onvoorwaardelijke liefde voor Erica, die als een blok viel voor "de lelijkste man die ik ooit heb gezien" en die hem altijd door dik en dun is blijven steunen. Over zijn jaren in Amsterdam, die zelfs tot zelfmoordpogingen leidden. Over de serie 'Chateau Meiland', die van alle leden van het gezin Bekende Nederlanders maakte. Over het vertrek van Caroline en Nadège. Over de prettige en minder prettige kanten van de televisiewereld. Over... álles!

zoeken in:
avatar van the Cheshire cat
2,0
Hier vlieg je zo doorheen en dat is misschien maar goed ook.
Niet dat ik iets tegen Martien Meiland heb of het programma Chateau Meiland, vind het eigenlijk best leuk, hoewel de laatste twee seizoenen wat tegenvielen, nou weten we het wel zeg maar.
Het is duidelijk dat de biograaf lange gesprekken gevoerd heeft met Martien en zijn vrouw Erica, ongetwijfeld opgenomen, maar dat hij niet echt de moeite heeft genomen dit alles te verwerken tot een meeslepend levensverhaal. De eerste 40 bladzijdes over Martiens jeugd waren nog het interessants.
Eigenlijk al meteen komt de coming out van Martien ter sprake, op zijn veertigste, wat vrij opmerkelijk is. Zegt zijn vrouw Erica, daarover: 'Later blijkt dat het een homo wordt, daar zit je ook niet op te wachten.' Het? Ik snap wel dat het allemaal letterlijk geciteerd is en dat het in gesproken taal net wat anders klinkt dan in geschreven taal, maar dat kun je als biograaf toch wel even aanpassen?
En dan, Erica weer: "Toen bleef ie gek doen en heb ik gezegd: 'Ga maar naar dat Amsterdam toe. Ga maar kijken."
Dat ze graag een dikke pil als De Tweede Sekse van Simone de Beauvoir leest, daar keek ik wel een beetje van op.
Martien was overigens niet echt een burgemeesterszoontje, maar werd als kind zo genoemd omdat hij altijd nette kleding droeg en netjes sprak.
Zo, en nu weer snel terug naar de imkersdochter.

avatar van Donkerwoud
Nooit geweten dat Jan Dijkgraaf biografieën schrijft. Ken hem alleen van die stomme briefjes.

avatar van the Cheshire cat
2,0
Altijd gedacht dat dat iets van Jan Roos was..

avatar van Koerok
3,0
Je krijgt wat je verwacht. Leuk voor fans van het programma, zoals ik. Verder is het vlotjes geschreven en leest het makkelijk weg (zoals een aflevering van Chateau Meiland makkelijk weg kijkt).
Maar echt veel om het lijf heeft het nou ook weer niet.

Sharon
Prima boek, waar je snel en makkelijk doorheen komt. Als fan van chateau Meiland leuk om te lezen, maar echte diepgang hoef je niet te verwachten.

avatar van WillemdeBijl
3,0
Heel leuk boek om te lezen.
Ook leuk om de Meilandjes beter te leren kennen.
Leest heel makkelijk en leuk weg. Zeker een aanrader.

Gast
geplaatst: vandaag om 20:57 uur

geplaatst: vandaag om 20:57 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.