menu

Say Nothing: A True Story of Murder and Memory in Northern Ireland - Patrick Radden Keefe (2019)

Alternatieve titel: Zeg Niets: Moord en Verraad in Noord-Ierland

mijn stem
4,40 (5)
5 stemmen

Engels
Oorlog / Waargebeurd

453 pagina's
Eerste druk: Doubleday, New York (Verenigde Staten)

Jean McConville, moeder van tien kinderen, wordt in 1972 door gemaskerde mannen ontvoerd. Iedereen in de buurt weet dat de IRA verantwoordelijk is voor haar verdwijning, maar niemand durft erover te praten. In 2003 worden op een strand botten en een blauwe veiligheidsspeld gevonden. De kinderen van Jean herkennen de speld en beseffen dat hun moeder eindelijk is gevonden. Deze gruwelijke moord, een van de meest beruchte gebeurtenissen ten tijde van ‘The Troubles, is het begin van het grote verhaal over het bittere conflict dat Noord-Ierland dertig jaar lang in zijn greep hield. Patrick Radden Keefe portretteert in dit relaas radicale en onstuimige IRA-leden, zoals Dolours Price die als 22-jarige bommen plaatste, en The Dark, het meedogenloze brein achter IRA-operaties. Hij toont onomwonden de rol die het Britse leger speelde, met het vuile spel van oproerbestrijding en spionage. Een zeer kritisch licht werpt de auteur op Gerry Adams, die de vredesbesprekingen leidde, maar zijn kameraden verraadde met de ontkenning van zijn IRA-verleden. ‘Say Nothing’ is een boek over angst, verraad en wraak in een land dat nog steeds worstelt met zijn verleden.

zoeken in:
avatar van Sol1
Sol1 (moderator)
De Noord-Amerikaanse onderzoeksjournalist Patrick Radden Keefe won met dit boek 'The Orwell Prize for Political Writing' 2019.
Zie voor deze prijs: Orwell Prize - Wikipedia - en.wikipedia.org

In de rubriek 'General nonfiction' werd aan het boek de 'National Book Critics Circle Award' 2019 toegekend.
Zie voor deze prijs: National Book Critics Circle Award - Wikipedia - en.wikipedia.org

Bij de keus voor zijn titel, liet Patrick Radden Keefe zich inspireren door de titel van het gedicht 'Whatever You Say, Say Nothing' van de Ierse dichter Seamus Heaney (1939-2013), te vinden in diens bundel North - Seamus Heaney (1975).

avatar van Insignificance
4,0
The ballot and the bullet. Over de Noord-Ierse Troubles, voor, tijdens en erna, oftewel de IRA, Sinn Féin en zo'n beetje alles wat met dat conflict te maken had.

Een geschiedenis van geweld, meer geweld en nog meer geweld, met de raadselachtige verdwijning van Jean McConville, weduwe en alleenstaande moeder van maar liefst 10 spruiten, als droevig middelpunt. Bittere pil, fascinerende geschiedenis. Temeer omdat veel van de hoofdrolspelers ambivalente gevoelens oproepen. Keefe oordeelt niet en ik ben blij dat ik dat ook niet hoef te doen. Neem zo'n Gerry Adams. Bloed aan de handen. Architect van de vrede.

En dat die vrede uitermate broos is, blijkt uit de nasleep. Niet de beste manier om met je historie in het reine te komen, lijkt me. Zeg Niets heeft veel te zeggen.

Gast
geplaatst: vandaag om 09:11 uur

geplaatst: vandaag om 09:11 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.