menu

The Tyranny of Merit: What's Become of the Common Good? - Michael J. Sandel (2020)

Alternatieve titel: De Tirannie van Verdienste: Over de Toekomst van de Democratie

mijn stem
geen stemmen

Engels
Politiek / Ideeƫnliteratuur

272 pagina's
Eerste druk: Allen Lane, Londen (Verenigd Koninkrijk)

Als we de gepolariseerde hedendaagse politiek achter ons willen laten, dienen we op de tast onze weg te zoeken en goed na te denken over wat mensen toekomt. Hoe komt het dat de betekenis van succes en verdienste de afgelopen decennia zo sterk veranderd is, en wel zodanig dat arbeid sterk aan waardigheid heeft ingeboet en veel mensen het gevoel hebben dat de elites op hen neerkijken? Filosoof Michael Sandel maakt de balans op van de democratie. Veel mensen voelen zich niet meer vertegenwoordigd door de bestuurlijke elites en wenden zich tot populistische leiders en partijen. Het probleem is dat onze samenleving mensen met een hogere opleiding onevenredig beloont en de rest terzijde schuift. Dit is ‘De Tirannie van Verdienste’. Sandel gaat na in hoeverre de aanklacht van ‘het volk’ tegen de elites terecht is. Waarom zou iemand met een universitaire opleiding meer over het algemeen welzijn mogen zeggen dan een persoon met een vmbo-diploma? Is dat rechtvaardig?

zoeken in:
avatar van Sol1
Sol1 (crew)
Recensie door Laura de Jong in De Volkskrant van 18 september 2020:
Hoe schrijft de schrijver?
Hoe schrijft de schrijver? De problemen die filosoof Michael J. Sandel aansnijdt in zijn nieuwe boek zijn complex, maar de boodschap is helder: de elite moet ophouden zich verheven te voelen boven de rest. Want succes is niet altijd een kwestie van verdienste.


Recensie door Tanny Dobbelaar in Trouw van 23 september 2020:
Michael J. Sandel analyseert haarscherp de enorme kloven in westerse samenlevingen
Zonder op zijn hurken te gaan zitten, analyseert Sandel haarscherp de enorme kloven in westerse samenlevingen. En hij doet voorstellen.

avatar van eRCee
Ik zou er geen moeite mee hebben om de stelling te verdedigen dat Sandel de sympathiekste filosoof uit de geschiedenis is.

Ik vraag me sterk af of materiële deprivatie nou zoveel verklaard. Waarom stemmen witte mannen zonder diploma niet op Bernie Sanders in plaats van Donald Trump?

avatar van eRCee
Misleiding en propaganda. Angst zaaien, leugens verkopen, divide et impera. Kortom, de hele trukendoos van volksmenners.

avatar van Pleun
Hando schreef:
Ik vraag me sterk af of materiële deprivatie nou zoveel verklaard. Waarom stemmen witte mannen zonder diploma niet op Bernie Sanders in plaats van Donald Trump?


Mensen willen tot de 'winnaars' behoren. Daarom stemmen in Nederland ook veel mensen op de VVD die daar eigenlijk geen belang bij hebben.

avatar van eRCee
Een grote meerderheid van de mensen is ook tegen het verhogen van de erfbelasting, terwijl dat voor hen juist gunstig zou zijn (in termen van publieke opbrengst). Allerlei denkfouten en cognitieve bias liggen aan dit stemgedrag ten grondslag.

John Oliver heeft eens een mooi segment gemaakt over de zogenaamde American Dream: Wealth Gap: Last Week Tonight with John Oliver (HBO) - YouTube

eRCee schreef:
Misleiding en propaganda. Angst zaaien, leugens verkopen, divide et impera. Kortom, de hele trukendoos van volksmenners.


En de ironie is dat ze een hekel aan jou hebben omdat jij denkt beter te weten wat goed voor ze is. Zelf denk ik dat Pleun het meer bij het rechte eind heeft. Ze zijn helemaal niet zo egalitair ingesteld. Ze balen alleen dat zij niet meer bovenaan de hiërarchie staan.

Iemand trouwens enig idee hoe Bernie Sanders het deed onder Afro-Amerikanen?

avatar van eRCee
Hando schreef:
En de ironie is dat ze een hekel aan jou hebben omdat jij denkt beter te weten wat goed voor ze is.

Aan mij? Kan ik me niet voorstellen, ik ben zo'n aardige jongen.

In een belangrijke staat, ik meen Michigan, scoorde Sanders 7% hoger onder Afro-Amerikanen dan vier jaar eerder, maar die demografische groep heeft voor het overige juist Biden aan de overwinning geholpen. Ondanks de steun van Killer Mike voor Bernie.

avatar van Pageturner
Hando schreef:
Ik vraag me sterk af of materiële deprivatie nou zoveel verklaart. Waarom stemmen witte mannen zonder diploma niet op Bernie Sanders in plaats van Donald Trump?

Zolang je mensen die het materieel slecht hebben laat geloven dat dat de schuld is van mensen die het nog slechter hebben (bij Trump de 'criminele' zwarten, de 'luie' Mexicanen, de vluchtelingen, in Vlaanderen de 'luie' Walen, de 'profiterende' Marokkanen en Turken, de Oost-Europeanen 'die onze jobs afpakken', de vluchtelingen) en hen belooft daar 'iets aan te doen', blijf je winnen. Het is triest en pervers, maar het is wat ik observeer.

(Edit: en dan heb je nog dit fenomeen: "Als burgers in fans veranderen". Het idee van 'fan zijn' komt vanuit het voetbal de politiek binnen. Neem nu Messi en Ronaldo: die hebben allebei miljoenen aan belastingen ontdoken en zijn veroordeeld tot straffen, die ze hebben weten om te zetten in voorwaardelijk. Als zij pakweg bankdirecteurs waren, zou dat voor de werkende mens wraakroepend geweest zijn, een zoveelste bewijs van de macht van de elite. Maar diezelfde mensen vergeven Messi en Ronaldo alles wanneer ze het volgende weekend een wereldgoal maken. Zij zijn immers 'de goeie', de andere ploeg kan alleen maar slecht zijn. Die attitude is dus overgewaaid naar de politiek. Trump kan liegen zoveel hij wil, belastingen ontduiken, zijn tegenstanders demoniseren: zijn 'fans' vergeven hem alles.)

Gast
geplaatst: vandaag om 23:11 uur

geplaatst: vandaag om 23:11 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.