menu

Neko o Suteru Chichioya ni Tsuite Kataru Toki (Nihongo) Tankōbon - Haruki Murakami (2020)

Alternatieve titels: Een Kat Achterlaten: Herinneringen aan Mijn Vader | 猫を棄てる 父親について語るとき (日本語) 単行本

mijn stem
3,67 (6)
6 stemmen

Japans
Autobiografisch

101 pagina's
Eerste druk: Bungei Haruaki, Kioicho (Japan)

In dit autobiografische verhaal stipt de auteur een paar schijnbaar terloopse herinneringen aan die hem bij nader inzien een diep gevoel van verbondenheid met zijn vader verschaffen. Maar meer dan twintig jaar hebben vader en zoon nauwelijks contact met elkaar gehad. Pas kort voordat zijn vader stierf, heeft de schrijver hun band kunnen herstellen. Diens verhalen echter over zijn militaire dienstjaren in China hebben een onuitwisbare indruk op de schrijver gemaakt. Tijdens die jaren moest de vader immers een Chinese soldaat executeren. Op een zomerse dag gaat de zoon met zijn vader naar het strand om de kat daar achter te laten, maar…

zoeken in:
avatar van Bacon
Autobiografish, interessant. Klinkt ook een beetje zoals Tengo en zijn vader in 1Q84.

avatar van Abubakari
3,5
Ha, twee exemplaren vanaf vandaag in de biep aanwezig en ik was de eerste die reserveerde.

Geldt ook voor het andere net verschenen Murakami boek, With the Beatles. Met 96 pagina's ongeveer even dik als de achtergelaten kat. Staat nog niet op BM trouwens.

avatar van Abubakari
3,5
Ik heb beide boekjes inmiddels thuis, geen 101 maar 53 pagina's, geldt ook voor With the Beatles, volgens internet 96 pagina's, zijn er 58.

avatar van Abubakari
3,5
Haruki Murakami vertelt over zijn vader. Die ging studeren maar door een administratieve fout belandde hij in het leger. Murakami haalt een paar herinneringen op aan zijn vader (waarin uiteraard de kat een rol speelt), maar schrijft vooral over welke impact de oorlogen waarin zijn vader terecht kwam op zijn vader hadden. Over het toeval waaruit Haruki Murakami onstaan is, over de verwijdering tussen vader en zoon, over verwachtingen en je eigen gang gaan. Short but sweet, met nauwelijks 50 pagina's waarvan sommige geïllustreerd.

Het andere boekje "With the Beatles" er ook gelijk achteraan gelezen. Over een man die mijmert over zijn eerste liefde, of over de ontmoeting met haar broer, die een zonderlinge aandoening heeft in een tijd dat je de radio niet aan kon zetten of je hoorde the Beatles. De titel slaat op een ander meisje, dat liep met een exemplaar van de tweede plaat van the Beatles, With the Beatles getiteld, door de gang in de school waar de verteller zat, hij was op slag verliefd, maar zag haar nooit terug.
Kortom, vintage Murakami, dit korte verhaal.

...stilte...
Indrukwekkend autobiografisch verhaal over de vader van Murakami.

De grootvader van Murakami was een vooraanstaand boeddhistich priester en zijn vader had een opleiding gekregen in dat klooster. Murakami had zich aan de invloed van zijn vader onttrokken, maar het is duidelijk dat dit gegeven een grote invloed heeft gehad op zijn ontwikkeling als schrijver.

Centraal staat voor mij de executie van de krijgsgevangene die zijn vader moest bijwonen of misschien zelfs uitvoeren:

Hoewel de Chinese soldaat begreep dat hij op het punt stond gedood te worden, zat hij zonder zich te verzetten en zonder angstig te worden alleen maar stil met zijn ogen dicht. Toen werd hij onthoofd. Mijn vader vond de houding van de man bewonderenswaardig.

Jammer vond ik wel dat aan het einde de toon van het verhaal wat te belerend wordt. Het ontkracht naar mijn gevoel het geheel. Murakami is hier misschien een beetje teveel als boeddhistich leraar aan het woord.

Maar het zijn toch weer de katten die als bindmiddel het verhaal in balans brengen...

Gast
geplaatst: vandaag om 13:44 uur

geplaatst: vandaag om 13:44 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.