menu

The Shadow King: A Novel - Maaza Mengiste (2019)

Alternatieve titel: De Schaduwkoning

mijn stem
3,00 (4)
4 stemmen

Engels
Sociaal / Historisch

423 pagina's
Eerste druk: W.W. Norton, New York (Verenigde Staten)

Met de opkomende dreiging van het leger van Mussolini, worstelt de pas verweesde Hirut om zich aan te passen aan haar nieuwe leven als dienstmeisje in het huishouden van Kidane en zijn vrouw Aster. Kidane, een officier in het leger van keizer Haile Selassie, haast zich om zijn sterkste mannen te mobiliseren voordat de Italianen binnenvallen. Zijn aanvankelijke vriendelijkheid jegens Hirut verandert in een keiharde wreedheid wanneer ze zijn avances weerstaat en Hirut merkt dat ze terechtkomt in een nieuwe wereld van diefstallen en overtredingen, van verraad en overweldigende woede. Ondertussen bereidt Mussolini's technologisch geavanceerde leger zich voor op een gemakkelijke overwinning. Honderdduizenden Italianen, waaronder de joodse fotograaf Ettore, trekken op zoek naar avontuur door Ethiopië. Terwijl de oorlog serieus begint, verlangen Hirut, Aster en de andere vrouwen ernaar om meer te doen dan voor de gewonden zorgen en de doden begraven. Wanneer keizer Haile Selassie in ballingschap gaat en Ethiopië snel de hoop verliest, is het Hirut die een plan naar voren brengt om het moreel in stand te houden. Ze helpt een zachtaardige boer te vermommen als keizer en wordt al snel zijn bewaker en inspireert andere vrouwen om de wapens op te nemen tegen de Italianen. Maar hoe had ze haar eigen persoonlijke oorlog kunnen voorzien als gevangene van één van de meest wrede officieren van Italië, die haar zal dwingen te poseren voor Ettore's camera?

zoeken in:
avatar van handsome_devil
4,0
The Shadow King is een ambitieuze oorlogsroman. Ambitieus, omdat Mengiste in haar opzet duidelijk inzet op een grootse, Ilias-achtige vertelling. Onderwerp is een stuk geschiedenis dat mij tot een paar weken terug volledig vreemd was. In de jaren dertig van de vorige eeuw probeerde Italië onder leiding van Mussolini Ethiopië (opnieuw) te koloniseren.

Een vrij oneerlijke strijd, blijkt als je de roman leest. Italië heeft veel meer vliegtuigen en tanks dan Ethiopië. Op aandringen van Mussolini worden er ook meerdere aanvallen met mosterdgas uitgevoerd. Toch bieden de Ethiopiërs moedig weerstand en weten ze de Italianen meerdere keren te slim af te zijn.

Ik vond het een goed geschreven roman. De karakters komen echt tot leven, zowel aan Italiaanse als aan Ethiopische zijde. Het valt vooral ook op hoe sterk Mengistes vrouwelijke personages zijn. Ze doen niets onder voor hun mannelijke medesoldaten. Vooral hoofdpersonage Hirut is iemand waar je alleen maar bewondering voor kunt hebben.

In de videorecensie vertel ik meer over deze roman. Voor de leessoundtrack koos ik voor vier albums uit Ethiopië. Er wordt heel veel mooie muziek gemaakt in Ethiopië en het is een fijn eclectisch lijstje geworden, al zeg ik het zelf.

Dit was het zesde en laatste Booker Prize genomineerde boek dat ik las. Ik schreef daarom ook een artikel over de shortlist als geheel en over de zes boeken afzonderlijk.

Videorecensie
Leessoundtrack
Booker Prize 2020

1,0
Ik ben begonnen aan dit boek met een heel open vizier en met enig enthousiasme (wilde echt graag meer te weten komen over dit stuk geschiedenis). Wat een rotboek vond ik dit. Zelden zoveel moeite gehad en zo weinig leesplezier. Geen diepte, geen uitdieping van karakters en personages. Het lezen zelf voelde soms aan als een film die slecht geëdit is. Je voelt gewoon dat er geknipt is en dat de sommige stukken tekst niet mooi aansluiten op elkaar. Ik heb het voor alle duidelijkheid over de Engelse versie. Het is een boek dat aan breadcrumbing doet: het geeft je enkele kruimels die ergens kunnen heen leiden maar telkens is het niets. Ook in mijn boekenclub, die toch divers en belezen is, was er niemand die er iets mee kon. En als je houdt van gruwelijkheden zoals foltering en misbruik in een verhaal, ook daar zijn betere boeken voor te vinden. Ik zeg het niet graag maar overslaan is hier toch een tip.

Gast
geplaatst: vandaag om 19:07 uur

geplaatst: vandaag om 19:07 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.