menu

Een Man met Goede Schoenen - Rob van Essen (2020)

mijn stem
3,70 (5)
5 stemmen

Nederlands
Verhalenbundel
Sociaal / Psychologisch

224 pagina's
Eerste druk: Atlas Contact, Amsterdam (Nederland)

Deze verhalen van de auteur leiden de lezer een wereld binnen die veel weg heeft van de realiteit maar waarin gaandeweg steeds vreemdere dingen gebeuren. In het 1e verhaal ‘In de Rijnstraat’ zet de ik-persoon zijn boodschappen bij kassa 4 op de lopende band. En hij bemerkt dat iemand anders bij kassa 5 precies dezelfde boodschappen heeft gekocht. Ze staan zelfs min of meer in dezelfde volgorde. In verdere verhalen hanteren therapeuten eigenzinnige methodes, lopen bezoeken aan het Koningshuis uit op raadselachtige dwaaltochten en worden zwervers gewassen en geschoren. In deze nieuwe bundel keren een paar oude bekenden terug en maken we kennis met nieuwe personages die allemaal één ding gemeen hebben: net als de lezer hebben ze geen idee wat er op de volgende pagina gaat gebeuren. Zo worden onbekende dimensies van het dagelijks leven in deze verhalen verkend.

zoeken in:
avatar van handsome_devil
3,5
Sinds ik De Goede Zoon heb gelezen, de roman waarmee Rob van Essen vorig jaar De Libris Literatuurprijs won, ben ik best wel een liefhebber van zijn bevreemdende verhalen geworden. De Goede Zoon vond ik een erg rijke en komische roman. Daarna las ik Visser en die vond ik eigenlijk nog beter.

Het uitgangspunt voor zijn verhalen is altijd de realiteit, maar Van Essen verdraait die realiteit in zulke mate dat het een komisch en soms ongemakkelijk geheel wordt. Zijn personages ondergaan lijdzaam de vreemde situaties waarin ze terechtkomen.

Dat geldt ook voor de verhalen die in deze bundel opgenomen zijn. De titels van de verhalen spreken al tot de verbeelding. 'Scheer een zwerver', 'Nog warm van de clown', 'Het orakel van de buitenwijk', alleen al bij het lezen van de titels krijg je zin om te lezen in welke dimensies van Van Essens universum je nu weer terecht gaat komen.

Het was zeker geen teleurstelling, deze bundel, maar zo goed als de romans die ik tot nu toe van hem las vond ik het ook niet. Ik werd er wel vrolijk van, en dat is ook wat waard. Ik koos daarom voor de leessoundtrack voor albums die een beetje vreemd zijn, maar waar ik keer op keer heel erg blij van word.

Videorecensie
Leessoundtrack


avatar van handsome_devil
3,5


Jaa, die wil ik ook zeker nog graag lezen. Dank je.

avatar van Lalage
4,0
Ik houd erg van verhalen die realistisch beginnen en op een gegeven moment iets surrealistisch krijgen, vaak zonder dat je precies kunt aanwijzen waar het vreemd begint te worden. Het is prachtig hoe Rob van Essen filosofische gedachten verwerkt in mooie zinnen en er toch licht verteerbare, grappige verhalen van maakt.

Een man met goede schoenen – Rob van Essen | Lalagè leest - lalageleest.nl

Gast
geplaatst: vandaag om 13:57 uur

geplaatst: vandaag om 13:57 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.