menu

The Looting Machine: Warlords, Tycoons, Smugglers and the Systematic Theft of Africa's Wealth - Tom Burgis (2015)

mijn stem
geen stemmen

Engels
Politiek / Waargebeurd

319 pagina's
Eerste druk: William Collins, Londen (Verenigd Koninkrijk)

Afrika: het armste continent ter wereld en misschien wel het rijkste. Hoewel het slechts 2 procent van het wereldwijde BBP vertegenwoordigt, is het het thuisland van 15 procent van de ruwe olie van de planeet, 40 procent van het goud en 80 procent van het platina. Een derde van de minerale afzettingen van de aarde ligt hier onder de grond. Maar verre van een redding te zijn, is deze begraven schat een vloek geweest. 'The Looting Machine' is een reis door anonieme directiekamers en glinsterende hoofdkantoren met het doel een nieuwe vorm van door financiële belangen bepaald kolonialisme bloot te leggen. De bloeiende groei van Afrika wordt aangedreven door de vraatzuchtige honger naar natuurlijke hulpbronnen van snel opkomende economieën zoals China. Maar in de schaduw is er een netwerk van handelaars, bankiers en corporate raiders ontstaan om de omkoopbare lokale politieke elites van smeergeld te voorzien. Wat er in de grondstofrijke staten van Afrika gebeurt, is systematisch plunderen. In land na land over het hele continent verscheurt de grondstoffenindustrie de structuur van de samenleving. Maar, net als zijn slachtoffers, hebben de begunstigden van deze plunderingsmachine namen. De onderzoeksjournalist Tom Burgis is zes jaar lang op een missie geweest om corruptie aan de kaak te stellen en een stem te geven aan de miljoenen Afrikanen die lijden onder de gevolgen van het leven onder deze vloek. In een combinatie van een rapportage met een verhaal vol actie, reist hij naar het hart van Afrika’s staten met hun natuurlijke rijkdommen, ontmoet hij een krijgsheer in de met olie doordrenkte Niger-delta van Nigeria en doorkruist hij een oorlogsgebied om een afgelegen mineraalmijn in Oost-Congo te bereiken. Het resultaat is een onderzoek dat een volledig nieuw licht werpt op de werking van de wereldeconomie en dat de mensen twee keer zou moeten laten nadenken over wat er in hun mobiele telefoon in hun zak en in de tank van hun auto terechtkomt.

zoeken in:
avatar van Sol1
Sol1 (moderator)
De Overseas Press Club kende in 2016 aan het boek de 'Cornelius Ryan Award' toe voor het beste non-fictieboek over internationale zaken.
Cornelius Ryan Award - Wikipedia - en.wikipedia.org

Recensie op 2 maart 2015 door Ian Birrell in The Guardian:
The Looting Machine: Warlords, Tycoons, Smugglers and the Systematic Theft of Africa’s Wealth review – ‘the raping of a continent’ | Books | The Guardian - theguardian.com
Tom Burgis’s account of the plundering of Africa’s natural resources by huge companies and corrupt regimes is enlightening
His informative book ends with the words of Nigeria’s impassioned singer Nneka: “Don’t think you’re not involved.”

Gast
geplaatst: vandaag om 22:26 uur

geplaatst: vandaag om 22:26 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.