menu

Rumeurs d’Amérique - Alain Mabanckou (2020)

mijn stem
geen stemmen

Frans
Autobiografisch / Reis

249 pagina's
Eerste druk: Plon, Parijs (Frankrijk)

De van oorsprong Congolese auteur Alain Mabanckou deed er bijna twee jaar over om datgene wat hij in Noord-Amerika om zich heen zag, wat hij er dacht en wat hij er voelde in zijn boek ‘Geruchten uit Amerika’ te registreren. Door zijn verblijf in die staten, vertelden Californië en Michigan hem hun geschiedenis omdat hij ze door en door kende. Andere staten boden hem weerstand en het kostte hem veel tijd om ze ‘uit te graven’ voordat hij hun ware gezicht zag verschijnen. De reis van Alain Mabanckou heeft voor hem alleen betekenis als die persoonlijk, subjectief, is; tussen het kleine en het grote verhaal in; tussen het immense en het kleine in. En misschien geeft hij hier zelfs, zonder het te weten, wat hij zou kunnen kwalificeren als een Amerikaanse autobiografie, tussen de wendingen van het ongewone, de uitweiding van de anekdote en de luchtspiegelingen van het denkbeeldige.

zoeken in:
avatar van Sol1
Sol1 (moderator)
Alain Mabanckou kwam in 2002 met de Verenigde Staten in aanraking. Eerst als writer-in-residence van The University of Michigan in Ann Arbor. Vanaf 2006 kwam hij in een veel zonniger omgeving terecht als hoogleraar in de Franstalige literatuur aan de UCLA. Die positie bekleedt hij nog steeds, terwijl hij in Santa Monica woont.

Over zijn eerste ervaringen in Californië vertelt hij, in een interview met Le Monde naar aanleiding van de verschijning van dit boek, dat hij aan de ene kant als een uitzondering werd beschouwd binnen een exclusieve, bevoorrechte blanke gemeenschap; aan de andere kant ‘verkreeg hij de absolutie’ omdat hij geen zwarte uit Noord-Amerika is, maar afkomstig is uit Parijs, Frankrijk en aan de UCLA doceert.

Terugkerend naar het heden stelt hij dat wat zich nu afspeelt in de Verenigde Staten eerder een klassenstrijd dan een rassenstrijd is en huidskleur van ondergeschikt belang is, zolang je over de juiste culturele elementen beschikt en de noodzakelijke voorzorgsmaatregelen treft om de verworvenheden van de dominante klasse te behouden.

Elders geeft hij aan dat hij zich in de huidige tijd ergert aan het verzoek, zo niet: de opdracht, om als Afrikaans schrijver steeds de wereld te moeten veranderen. Hij vergelijkt dat met de situatie van de Franse schrijver Emmanuel Carrère, die over yoga of depressies kan schrijven, zonder dat men van hem verlangt dat hij zich verontwaardigt over de situatie en de geschiedenis van zijn land. Een Afrikaans schrijver krijgt in een dergelijke situatie het verwijt dat er zaken zijn om voor te vechten.

Gast
geplaatst: vandaag om 17:14 uur

geplaatst: vandaag om 17:14 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.