menu

Shuggie Bain - Douglas Stuart (2020)

mijn stem
3,92 (30)
30 stemmen

Engels
Sociaal

430 pagina's
Eerste druk: Grove, New York (Verenigde Staten)

De lieve, eenzame jongen Shuggie Bain beleeft zijn jeugd in de jaren '80 in Glasgow, Schotland. Thatchers beleid heeft ervoor gezorgd dat echtgenoten en zonen hun banen zijn kwijtgeraakt en de beruchte drugsepidemie begint langzaam te ontstaan. Shuggie's moeder Agnes is een grillige vrouw. Ze fungeert als Shuggie's leidraad maar is ook een last voor hem en zijn broer en zus. Ze droomt van een huis met een eigen voordeur, is geobsedeerd door de Freemans catalogus en koopt kleding op krediet, alles om haar treurige leven op te fleuren. Ze is getrouwd met een vreemdgaande taxichauffeur, maar Agnes behoudt haar trots door zich mooi te kleden en mooi op te maken. Met haar witte neptanden lijkt ze net op Elizabeth Taylor. Maar onder de oppervlakte vindt Agnes troost in alcohol. Het grootste gedeelte van het inkomen verdrinkt ze en overal verstopt ze blikken bier. Agnes' oudere kinderen vinden hun eigen manier om hun moeder uit de weg te gaan en laten de jongere Shuggie alleen. Shuggie zorgt voor zijn moeder en doet tegelijkertijd zijn best om zo normaal mogelijk te zijn, maar zijn omgeving heeft door dat hij 'no right' is. Agnes moedigt Shuggie aan, maar haar verslaving slokt iedereen om haar heen op, ook Shuggie.

zoeken in:
avatar van handsome_devil
4,5
Wat een debuutroman is dit, zeg. Het is heel lang geleden dat ik een boek las waarbij ik werkelijk waar alles om me heen vergat. Zoveel hoofdstukken in deze roman heb ik met compleet ingehouden adem gelezen. Waarschijnlijk staat Shuggie Bain in december bovenaan mijn 2020-lijstje. Er moeten rare dingen gebeuren wil ik nog iets beters lezen dit jaar.

Stuart schetst een pijnlijk portret van een gezin aan de zelfkant van de samenleving, waarbij de jongen Shuggie moet zorgen voor zijn alcoholistische moeder. Tegelijkertijd wordt op knappe wijze een beeld geschetst van het Glasgow in de jaren tachtig.

Door de dialogen die allemaal in verschillende (Schotse) accenten geschreven zijn, voelen de personages direct levensecht. Begin 2021 komt de Nederlandse vertaling uit bij Nieuw Amsterdam, maar vertalers Inger Limburg en Lucie van Rooijen zullen er toch een hele kluif aan hebben gehad om die dialogen op overtuigende wijze naar het Nederlands over te brengen. Ben benieuwd hoe ze dit aangepakt hebben. Ik wil de Nederlandse vertaling tegen die tijd eigenlijk ook wel lezen, gewoon uit nieuwsgierigheid.

Als je meer wil weten over het boek en mijn leeservaring, kun je terecht bij mijn nieuwe videorecensie. Voor de leessoundtrack koos ik ditmaal voor mijn favoriete jaren tachtig albums van Schotse bands.

Videorecensie
Leessoundtrack

avatar van schelley
5,0
Douglas Stuart schrijft met Shuggie Bain zijn debuut. Hij schreef er maar liefst 10 jaar aan. Na vele afwijzingen was er uiteindelijk toch een uitgever die de mogelijkheden van dit boek zag.

Shuggie Bain is de winnaar van The Booker Prize 2020. Persoonlijk vind ik dit helemaal terecht! Wat een magistraal boek!

Jaren 80, Glasgow. Hugh ‘Shuggie’ Bain woont in een sociale woning met zijn moeder Agnes. Agnes worstelt met een alcoholverslaving met daarbij de gekende patronen; periodes van clean zijn, herval, destructie naar zichzelf en naar anderen, … Shuggie en zijn moeder houden van elkaar maar de alcohol zorgt ervoor dat hun relatie op de proef gesteld wordt. Shuggie kan niet een zorgeloos kind en gaat met momenten de zorg voor zijn moeder op zich nemen. Hiernaast worstelt Shuggie ook met zichzelf en zijn geaardheid..

Shuggie is een schatje! Hij heeft een goed hart en zijn loyaliteit naar zijn moeder is hartverwarmend. Het verhaal is autobiografisch waardoor het nog onwaarschijnlijker lijkt en het verhaal nog meer binnenkomt. Niet te geloven dat een kind zo’n jeugd moet doormaken. Straf van de schrijver dat hij dit naar buiten wil brengen! Shuggies moeder neemt een grote rol in doorheen het verhaal. Dit is ook nodig om te kunnen plaatsen hoe Shuggie tot een bepaald punt komt. De verslaving die zij doormaakt heeft een grote uitwerking op haar zoon.

Het verhaal wordt rauw en ruw gebracht. Geen koetjes en kalfjes maar de verschrikkelijke gebeurtenissen zoals ze zijn met daarbij de bijhorende taal die gebruikt werd onderling tijdens deze periode. Het boek leest aangenaam en weet te boeien. De omstandigheden zijn beelden beschreven waardoor je het verhaal als een film in je hoofd weet af te spelen.

Een beklijvend hartverscheurend verhaal met thema’s zoals verslaving en armoede, loyaliteit, liefde en destructie..

Gast
geplaatst: vandaag om 18:04 uur

geplaatst: vandaag om 18:04 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.