menu

Ritual - Mo Hayder (2008)

Alternatieve titel: Ritueel

mijn stem
3,36 (36)
36 stemmen

Engels
Thriller

368 pagina's
Eerste druk: Bantam, Londen (Verenigd Koninkrijk)

Multicultureel Bristol: een havenstad die bruist van het leven... maar ook van de dood. Op een broeierige zomerdag vindt Phoebe - 'Flea' - Marley, hoofd van het duikersteam van de politie van Bristol, een hand in het water van de oude haven van Bristol. De hand blijkt afgehakt terwijl het slachtoffer nog leefde, en pas kort geleden. Onderzoek leidt naar de vondst van nog een hand - afkomstig van hetzelfde lichaam. Maar waar is dat lichaam? Leeft de man nog? Gaat het om een drugsgerelateerd misdrijf, of is het antwoord bij de Afrikaanse gemeenschap in Bristol te vinden? Ondertussen wordt elders in een rivier het zwaar verminkte lijk van een kleine jongen gevonden - wellicht het slachtoffer van een rituele moord. Hoofdinspecteur Jack Caffery komt naar Bristol om het politieteam bij te staan. Net als Flea is hij bezeten door het verlangen deze gruwelijke zaken op te lossen. En misschien zullen zij dan ook de demonen uit hun beider verleden kunnen bezweren...

zoeken in:
avatar van cortez
2,5
Het eerste boek dat ik las van Mo Hayder, maar zeker niet het laatste. Onderhoudende en spannende thriller, met leuke personages en voldoende verhaallijnen om het verhaal boeiend te houden. De structuur van het boek met de flashbacks en het wisselen van het gevolgde personage zit ook goed in elkaar. Misschien past het verhaal wel wat te goed ineen, waardoor het uiteindelijk wat aan geloofwaardigheid verliest, doch heel aardige kennismaking.

avatar van PeterW
PeterW (crew)
Je zou Birdman eens moeten proberen.

4,0
Leuk boek...spannend!! Maar zeker niet haar beste!!

2,5
Vogelman was wel leuk dit was veel minder. Grote delen erg saai en ook het plot was niet al te sterk.

vermeerf
Het eerste boek van haar dat ik minder vind. Nog steeds houd ik wel van haar schrijfstijl maar het verhaal zelf sprak me niet zo aan. Van wat ik van haar gelezen heb is dit voor mij de minste.

avatar van Slainte_Mhath
4,5
Naar wat ik eerder begreep, heb zou dit een minder boek zijn dan Hayders voorgangers, die allemaal (wat ik ook zeker vind) geweldig zijn.

Om die reden toch wat laten rijpen in de kast, maar er na een klein jaar toch maar aan begonnen.

Moet bekennen dat ik dit boek toch wel heb verslonden. Ik vind er wel veel vaart in zitten. Mystiek, sinister en spannend.

Referenties naar het verleden van hoofdpersonages Caffery vond ik ook een pluspunt.

Blijf grote fan en begin op korte termijn aan het vervolg hierop.

avatar van Anamorph
3,5
Leest lekker weg, maar blijf wel met wat vragen zitten zoals:
Wie heeft nou eigenlijk die handen besteld en betaald? De handel en wandel en welk van de Afrikanen nou wel/ geen rol van betekenis hebben gespeeld wordt niet goed duidelijk

avatar van DMF
3,0
DMF
Vorig jaar begon ik met mijn eerste boek van Mo Hayder; toen ik met Ritual startte, was dat al mijn vierde. Dat zegt dus wel genoeg over de hoeveelheid plezier die ik met haar vorige boeken had. Birdman, The Treatment en Pig Island bevielen allemaal, maar Ritual vond ik toch wat minder. Zeker niet slecht, maar het is allemaal een beetje vlak.

De drie verschillende subplots, waarin Jack Caffery (hoofdpersoon van deze serie), 'Flea' Marley en een drugsverslaafde centraal staan, zijn alle drie wel aardig, maar niet veel meer dan dat. Er was geen subplot waar ik moeilijk doorheen kwam, maar een echt spannende of een met een ijzersterk verhaal, was ook afwezig.
Het verhaal krijgt al wel vrij snel een lekker mysterieus tintje met de Afrikaanse riten en ik dacht dat Hayder weer een ouderwets spannend verhaal zou afleveren, maar dat viel toch wel tegen. De manier waarop de hele zoektocht naar de moordenaar tot stand komt, is ook nogal vreemd en wel heel erg toevallig. De introductie van de Afrikaanse riten zelf was wel sterk, maar daarna stelt het verhaal toch regelmatig wat teleur. De plot is niet zo sterk als Birdman en The Treatment, de twee boeken die voorafgaan aan Ritual. Vooral het politiewerk van Caffery en de zijnen is niet al te best uitgewerkt. Ze maken af en toe wat domme en irrationele beslissingen en het idee dat ze echt bovenop de zaak zaten, bekroop mij geen moment. De zoektocht is net wat te vaak gebaseerd op toevalligheden, wat de geloofwaardigheid toch niet ten goede komt.
Er zitten ook nog wat andere kleine rode draden door het verhaal. Uiteraard refereert Hayder regelmatig aan Ewan, het broertje van Jack die jaren geleden vermoord werd. Toch zit er weinig schot in die zaak, die nu toch al drie boeken lang ietwat geforceerd gerekt wordt. Een ander plotje, gecentreerd rond de overleden ouders van Flea, vond ik interessanter. Leuk om wat te lezen over de gevaren van het duiken en er zat ook een flinke dosis mysterie in. De rol van drugs ging me na verloop van tijd echter wel wat tegenstaan.
Naar het einde toe worden de drie plots langzaam maar zeker naar elkaar toe geschreven. Dat gaat gepaard met ook flink wat momenten waar het bloed vloeit, zoals we kennen van Hayder. Ze schuwt de gedetailleerde beschrijvingen van de slachtoffers nooit en dat is prijzenswaardig. Het zorgt ook n voor flink wat aversie ten opzichte van de dader(s) en daarom was ik ook erg benieuwd naar het einde. Helaas gaf ook het einde niet echt heel veel kleur aan het verhaal, al was het opnieuw niet heel erg slecht Er zitten ook weer net wat teveel toevallige acties in.

Na drie goede boeken van Hayder, is Ritual de eerste die licht tegenvalt. Het is niet onvoldoende, maar ook niet heel erg goed. De verschillende plots zijn allemaal redelijk en hebben soms ook nog best wat hoogtepunten, maar stellen ook op veel momenten teleur. De Afrikaanse riten maken het boek nog best origineel en bijzonder, maar het politieteam dat de mensen achter de riten moet zien op te sporen, gaat op veel momenten in mijn ogen nogal vreemd te werk. Ook tijdens de climax komt dit naar voren, wat toch flink wat afbreuk doet aan het verhaal.

* * *

avatar van enbedankt
4,0
Vond dit wel weer een boeiend boek mijn 5de van haar, ben bezig om alles te lezen in chronologische volgorde.

Sterk verhaal weer, en inderdaad de plots komen bij elkaar en zorgen voor een mooie climax.

2,5
Mo Hayder overtuigt niet deze keer...

3,5
Boek leest makkelijk weg. Maar met vorige berichten eens dat het rechercheresultaat voornamelijk op toeval berust. En dat zou je toch graag wat anders zien. Verder veel extreem geweld en gewelddadige misdrijven en daar moet je dan tegen kunnen. Maakte het boek voor mij minder prettig om te lezen. En ik zal er nog eens over nadenken of ik echt Bristol moet gaan bezoeken ...

Gast
geplaatst: vandaag om 06:11 uur

geplaatst: vandaag om 06:11 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.