menu

Réflexions sur la Guillotine - Albert Camus (1957)

mijn stem
geen stemmen

Frans
Ideeƫnliteratuur / Politiek

55 pagina's
Eerste druk: NRF (periodiek), Parijs (Frankrijk)

In zijn essay ‘Gedachten over de Guillotine’ stelt Camus de ultieme straf aan de kaak en vervult daarmee een eigen wens, die hij al sinds het begin van zijn schrijverschap heeft gekoesterd. Hij geeft daarmee naar zijn eigen idee uiting aan een walging tegen een daad van barbarij, die voortvloeit uit denkfouten. Tegen de basisprincipes van de doodstraf brengt hij zijn tegenargumenten in. Daarnaast haalt hij de doden aan, die door de staat worden veroorzaakt; met kritiek op het politieke karakter van talrijke veroordelingen. Tenslotte geeft hij een aantal voorstellen en weerlegt hij kritiek van tegenstanders van zijn ideeën op dit punt.

zoeken in:
avatar van Sol1
Sol1 (moderator)
Nog in hetzelfde jaar 1957 verscheen bij Calmann-Lévy te Parijs de bundel 'Réflexions sur la Peine Capitale'. Daarin zijn drie essays opgenomen:
Reflections on Hanging - Arthur Koestler (1956), wat in het Frans vertaald is als: 'Réflexions sur la Potence' ('Gedachten over de Galg');
opnieuw en onder dezelfde titel 'Reflexions sur la Guillotine' van Albert Camus;
'La Peine de Mort en France' ('De Doodstraf in Frankrijk'), een introductie van de Franse schrijver en essayist Jean Bloch-Michel (1912-1987).

Van het boek van Camus was al eerder in 1959 in de Verenigde Staten een Engelse vertaling verschenen onder de titel 'Reflections on the Guillotine'; op 24 september 2020 verscheen een nieuwe Engelse editie bij Penguin.

Gast
geplaatst: vandaag om 06:58 uur

geplaatst: vandaag om 06:58 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.