menu

Geschichte eines Deutschen: Die Erinnerungen 1914-1933 - Sebastian Haffner (2000)

Alternatieve titel: Het Verhaal van een Duitser, 1914-1933

mijn stem
3,75 (8)
8 stemmen

Duits
Historisch

239 pagina's
Eerste druk: Deutsche Verlags-Anstalt, Stuttgart (Duitsland)

Na de dood van Sebastian Haffner in 1999 werd in zijn nalatenschap dit onuitgegeven manuscript gevonden. Het bleek een dagboek te zijn, waarin de auteur op messcherpe wijze de Duitse samenleving analyseert zoals die in zijn jeugd bestond. Glashelder beschrijft hij vanuit zijn persoonlijke emotie het aanvankelijk enthousiasme voor de Eerste Wereldoorlog, die zich ver weg afspeelde, het onbegrip voor de Vrede van Versailles, de verbijstering over de waanzinnige inflatie van 1923 en de totale politieke en maatschappelijke ontreddering waardoor de nazi's aan de macht konden komen.

zoeken in:
avatar van thomzi50
4,0
Indrukwekkend relaas, dat her en der misschien nog geredigeerd had moeten worden, maar verder vooral een ontzettend overtuigend bewijs is van Haffners schrijftalent en rake observatievermogen. En dan te bedenken dat dit is geschreven vóórdat de tweede Wereldoorlog ùberhaupt was uitgebroken... Erg knap.

Sanderijn
Het boek geeft goed inzicht in 'hoe het allemaal zover heeft kunnen komen'. Wel een beetje verontrustend om de parallellen te zien met de huidige situatie in Griekenland.

avatar van thomzi50
4,0
Welke parallellen doel je (hoofdzakelijk) op, Sanderijn?

Gast
geplaatst: vandaag om 12:05 uur

geplaatst: vandaag om 12:05 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.