menu

Op Weg naar De Hartz - Wessel te Gussinklo (2020)

Alternatieve titel: Ewout Meyster-cyclus #4

mijn stem
3,75 (6)
6 stemmen

Nederlands
Psychologisch

472 pagina's
Eerste druk: Koppernik, Amsterdam (Nederland)

In dit vierde deel van de Ewout Meyster-cyclus bevindt de drieëntwintigjarige Ewout zich op het landgoed De Hartz. Daar, in het landhuis van de Grote Man, volgt hij colleges en lezingen, gegeven door een internationaal gezelschap van hoogleraren en wetenschappers. Maar vooral is dit deel een terugblik op de periode dat hij als achttien-, negentienjarige bij de door hem hooglijk bewonderde Somsen in de leer was. Ewout volgt een privéopleiding bij hem – zijn kennismaking met filosofie en psychologie. In die tijd leert hij ook Sylvia kennen, de eerste grote liefde in zijn leven. Van de branie en bluf uit De hoogstapelaar is niets meer terug te vinden. Nee, Ewout oefent zich in discipline, opoffering en totale toewijding aan zowel zijn grote liefde Sylvia als aan zijn leermeester Somsen, die bij hem de vensters opent naar kennis, zelfkennis en geestelijke volwassenheid. Wetenschap en pseudowetenschap, maar ook ontluistering, verraad en bedrog spelen een grote rol in dit verhaal, met dramatische gevolgen.

zoeken in:
avatar van handsome_devil
4,5
In korte tijd is Wessel te Gussinklo een van mijn favoriete schrijvers geworden. Drie keer 4,5 sterren op rij, dat is in mijn leesleven nog niet eerder voorgekomen. Voordat ik aan dit nieuwste deel uit de Ewout Meyster-cyclus begon, kon ik me echt niet voorstellen dat De Opdracht overtroffen zou worden, maar toch, bij vlagen lukt het Te Gussinklo.

Ik heb De Verboden Tuin nog niet gelezen, maar dit deel is duidelijk het meest tragische van de drie romans die ik tot nu toe las uit de serie. Ewout Meyster was in De Hoogstapelaar en De Opdracht een irritant betwetertje, maar in dit nieuwe deel raakt hij dat allemaal kwijt als hij in de leer gaat bij ene Somsen.

Somsen belooft hem een grote toekomst, maar al vrij snel is duidelijk dat Somsen een manipulatieve oplichter is. Het duurt echter heel erg lang (veel te lang) voordat Ewout dit doorheeft. Op zoek naar een vaderfiguur die hem vertelt hoe het allemaal zit geeft Ewout zich helemaal over aan deze Somsen, met alle gevolgen van dien.

Het is een pijnlijk verhaal waarin Te Gussinklo weer uitgebreid inzoomt op de psyche van Ewout. Tot in detail komen we te weten hoe de belevingswereld van Ewout in elkaar zit. Als lezer word je heen en weer geslingerd tussen onbegrip en medelijden. Vurig hoop je dat Ewout ooit weer in staat is dat betweterige ventje te worden waar we ons in de eerdere delen zo heerlijk aan geërgerd hebben. Misschien hopen tegen beter weten in, want richting het einde ziet het er allemaal vrij hopeloos uit voor Ewout.

Duidelijk mijn favoriete reeks binnen de Nederlandstalige literatuur en Ewout Meyster is wat mij betreft nog steeds een van de beste personages waarover ik heb gelezen. Ik hoop op een volgend deel in deze reeks. In ieder geval heb ik het eerste deel, De Verboden Tuin, nog voor de boeg.

Videorecensie
Leessoundtrack

avatar van Lalage
handsome_devil schreef:
Ik heb De Verboden Tuin nog niet gelezen

Dat is toch het eerste deel van de serie, mis je dan geen voorkennis? Ik zou deze schrijver weleens willen proberen, maar weet niet goed waar te beginnen.

avatar van handsome_devil
4,5
Nee totaal niet nodig om het in volgorde te lezen. Het zijn gewoon op zichzelf staande verhalen. Toen ik aan De Hoogstapelaar begon wist ik niet eens dat het onderdeel van een serie was, daar kwam ik pas na het lezen achter en ik had absoluut niet het gevoel dat ik dingen gemist had of niet begrepen had. Daarna las ik De Opdracht en daar werd voor mij bevestigd dat het echt niet nodig is om de boeken op volgorde te lezen.

avatar van Raspoetin
Wessel te Gussinklo: ‘Niemand schrijft zoals ik’ - NRC
Zijn roman Op weg naar De Hartz staat op de shortlist van de Boekenbon Literatuurprijs, die op 11 november wordt uitgereikt. Of de 80-jarige schrijver nog een opvolger schrijft, valt nog te bezien. „Speculatie kan juist een bron van wijsheid zijn.”

avatar van ohboek
Heeft dus de boekenbon litteratuur prijs gewonnen, was vanmiddag op radio 1 in de Nieuws BV zeer merkwaardige openhartige man die nu al voor de tweede keer in de prijzen valt.

avatar van Rio Negro
Wessel te Gussinklo wint Boekenbon Literatuurprijs | NPO Radio 1 - nporadio1.nl

Ik heb dit interview op radio 1 net even geluisterd. Een bijzonder en mooi persoon, deze schrijver. Erg vermakelijk interview. Deze prijs is Wessel te Gussinklo van harte gegund!

Ik het het eerste deel van de cyclus (De verboden Tuin) gelezen. Op Weg naar de Harz is het vierde deel. Zijn manier van schrijven is uniek. De schrijver zelf typeert zijn werk als impressionistisch. Impressionisme is vooral bekend als stroming in de schilderkunst. De impressionistische schilders proberen de beleving van het moment te vangen in een beeld op het 'platte vlak'. Te Gussinklo doet dat met woorden en geeft de beleving van het moment kleur door zijn unieke, poëtische schrijfstijl. Hij kan 'het moment' helemaal uitvergroten, door de beleving van de werkelijkheid, door de ogen van de hoofdpersoon, te verbeelden in bladzijden lang beeldend proza.

Ik heb eerder iets van Wessel te Gussinklo gezien op tv. Zijn kijk op de wereld sprak me toen ook erg aan. Mocht je deze schrijver niet kennen: luister vooral dit interview!

2,5
De psychologische kronkels van de centrale persoon worden zo gedetailleerd en vernuftig geanalyseerd, dat de lezing van dit boek wel een zeer grote intellectuele inspanning vergt. Bovendien is er meer voorkennis over psychopathologie, dieptepsychologie en oosterse wijsheidsleren nodig, dan ik zo gauw klaar had. Dus heb ik het na 300 van de 500 p. maar opgegeven. Jammer, want de subtiele stijl wist me wel te bekoren.

avatar van eRCee
He he, eindelijk iemand die iets negatiefs schrijft over Te Gussinklo hier op de site. Dank! Ik ben een keer veel eerder afgehaakt dan jij (op 20 pagina's van 'Zeer helder licht', wegens ondoenlijke navelstaarderij van de ik-persoon).

avatar van handsome_devil
4,5
Iets negatiefs over Te Gussinklo schrijven zou toch wel verboden moeten worden!

Gast
geplaatst: vandaag om 11:17 uur

geplaatst: vandaag om 11:17 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.