menu

Abschied von Sansibar - Lukas Hartmann (2013)

mijn stem
4,00 (1)
1 stem

Duits
Waargebeurd / Historisch

329 pagina's
Eerste druk: Diogenes, Zürich (Zwitserland)

Dit is het familieverhaal van Emily Ruete, alias Salme, Prinses van Oman en Zanzibar. Salme verlaat haar thuiseiland Zanzibar in 1866 uit liefde voor de Hamburgse koopman Heinrich Ruete. Ze is dan ook zwanger van hem. Als ze niet vlucht, zou haar broer die nu sultan is, haar volgens islamitisch gebruik ter dood moeten laten brengen. Salme neemt de naam Emily aan, wordt christen en probeert als Duitse te gaan leven. Haar man sterft bij een ongeluk op straat. Als jonge weduwe moet ze haar kinderen dan alleen opvoeden. Zij en haar zoon worden een speelbal van politieke belangen in Zanzibar. Emily trekt zich bitter terug in het Midden-Oosten. De levens van de drie kinderen Said, Antonie en Rosalie lopen langs lijnen tussen Oost en West, islam en christendom, Duitse discipline en exotische leefwijzen. Said wordt later pacifist in ballingschap in Zwitserland, Antonie belandt op een eiland in de Stille Zuidzee en Rosalie trouwt met een legerofficier in Duitsland. Alle drie beleven de rampen van de 20e eeuw en komen niet los van hun moeder en hun achtergrond.

zoeken in:
4,0
Wat een mooi en rijk boek is dit geworden. Het is in fraai Duits geschreven, maar leest minder gemakkelijk omdat de verhalen over de moeder en van de kinderen door elkaar heen lopen en in de tijd wat heen en weer springen. Maar het resultaat mag er zijn. Je wordt meegesleept in een familiegeschiedenis die door landen, zelfs continenten heen strijkt. En er gebeurt veel. Er zijn erg veel emotionele gebeurtenissen. De schrijver is in de huid van deze personen gekropen en heeft ze geloofwaardig en levend gemaakt voor de lezer. Tja, en dan heeft de hoofdpersoon in 1886 ook haar eigen memoires geschreven. Maar voorshands beperkt ik me tot dit boek, dat helaas geen Nederlandse vertaling kreeg. Denkelijk omdat dit verhaal voor Nederlanders minder interessant is omdat Nederland geen koloniale verbinding kreeg met Zanzibar.

Gast
geplaatst: vandaag om 12:27 uur

geplaatst: vandaag om 12:27 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.