menu

Betty - Tiffany McDaniel (2020)

mijn stem
4,50 (2)
2 stemmen

Engels
Sociaal / Streek/Familie

465 pagina's
Eerste druk: Knopf, New York (Verenigde Staten)

Een meisje wordt onder moeilijke omstandigheden volwassen. Betty wordt in 1954 geboren in een badkuip uit een Cherokee-vader en een blanke moeder en is de zesde van acht kinderen. De wereld waarin ze leven is er een van armoede en geweld; geweld van zowel van buiten het gezin als op vernietigende wijze van binnenuit. Het weelderige landschap in de glooiende uitlopers van de Appalachen is rijk aan vogelgezang, wild fruit en gloeiende sterren en wordt een soort toevluchtsoord voor Betty. Wanneer de donkerste geheimen van haar familie echter aan het licht komen, heeft ze geen andere keuze dan rekening te houden met de meedogenloze geschiedenis die in de heuvels verborgen ligt, net zoals met de hartverscheurende wreedheden en ongelooflijke karakters die ze tegenkomt in haar landelijke stadje Breathed in Ohio. Maar ondanks de ontberingen waarmee ze wordt geconfronteerd, is Betty veerkrachtig. Haar nieuwsgierigheid naar de natuurlijke wereld, haar vurige liefde voor haar zussen en de schitterende verhalen van haar vader wakkeren het vuur van haar eigen verbeelding aan en ondanks alles waarvan ze getuige is, ontdekt Betty een ontsnappingsmogelijkheid: ze begint te schrijven. Ze vertelt met pen en papier van de verschrikkingen van het verleden en het heden van haar familie en begraaft ze diep in de grond. Ze vertelt over momenten die haar zo diep hebben geraakt dat ze ze tot nu toe niet kon vertellen. Het boek van Tiffany McDaniel is geïnspireerd door het leven van haar eigen moeder.

zoeken in:
avatar van schelley
5,0
geplaatst:
Tiffany McDaniel schrijft met Betty een gedurfd verhaal dat gebaseerd is op haar eigen familiegeschiedenis. Ze is opgegroeid in Ohio en verwerkte de landschappen van haar streek in haar eigen boek. De zomer die alles deed smelten is haar debuutroman.

Dit boek is deels een dans, deels een lied en deels maneschijn.

Zo beschrijft Tiffany McDaniel zelf haar boek. Het vertrekpunt van deze roman is Betty, de moeder van Tiffany. Van hieruit maken we kennis met een tragische, authentieke familiegeschiedenis.

Betty werd geboren in 1954. Haar vader is Cherokee en haar moeder is wit. Betty zelf heeft meer het Cherokee uiterlijk meegekregen waardoor ze doorheen haar leven heel wat te maken heeft gekregen met racisme. Doorheen het boek lees je bijvoorbeeld hoe ze haar schooltijd beleeft heeft waarbij zowel medestudenten als leerkrachten neerbuigende opmerkingen over haar en haar achtergrond maakten. Betty heeft daarnaast 11 broers en zussen. Een erg groot gezin waarover in het dorp veel geroddeld wordt. Ze hebben het niet breed waardoor financieel rondkomen niet simpel is. Maar Betty houdt zich vast aan verhalen. Ze houdt ervan haar eigen verhalen neer te schrijven maar bovenal ook te luisteren naar de verhalen van haar vader. Via zijn verhalen kan ze ontsnappen aan haar eigen rauwe leven en kan ze mee dromen. Betty’s moeder is nogal afstandelijk en Betty kan niet meteen plaatsen hoe dit nu komt. Ze komt meer en meer te weten over haar eigen familie waarbij er toch het één en het ander is gebeurd wat niet door de beugel kon en waar ook niet over gecommuniceerd werd.

Amai, deze roman beneemt je de adem. Waar moet ik beginnen? Tijdens het lezen voel je aan dat dit verhaal puur en oprecht is. Het feit dat dit verhaal geïnspireerd is op een echte familie maakt deze roman extra duister.
Als lezer kom je tot besef dat we niet weten wat er zich allemaal afspeelt in bepaalde families/huizen. McDaniel heeft dit verhaal ingetogen en sterk neergepend. Een straf verhaal waarbij de personages veel diepgang krijgen. Zo wordt duidelijk dat je de voorgeschiedenis van vroegere generaties meeneemt in jouw eigen rugzakje.

Het boek heeft een lijvige omvang maar de schrijfstijl is soepel waardoor het toch wel vlot leesbaar is.

Een intens en beklijvend psychologisch familieverhaal over seksueel misbruik, armoede en racisme. Maar ook over kracht en hoop.

avatar van Abubakari
4,0
Ik sluit me aan bij wat Schelley zegt, sterk boek, geweldig verhaal. Met zijn 620 pagina's een aardige pil, maar zo voelt het niet. Het is geen bladzijde te dik.

Het is een hommage aan Betty en aan haar vader, Tiffany McDaniels moeder en opa dus. Uit een essay wat de schrijfster over dit boek schreef (https://www.standaarduitgeverij.be/achter-de-roman-betty-van-tiffany-mcdaniel/) haal ik dat het gebaseerd is op de familiegeschiedenis, maar dat (gelukkig zou ik bijna zeggen) niet alles in het boek echt gebeurd lijkt. Maar de armoede, de struggle, maar vooral de trots van een Cherokee vader en zijn gezin is zo echt als maar kan zijn. (O)pa is namelijk een prachtige figuur, een natuurmens, een ontzettend aardige fijne man die dit geschreven monument zeker verdiend.

Het boek beschrijft de eerste twintig jaar uit het leven van Betty en dat van haar zussen en broers, haar ouders en de onheilstijdingen en het geluk wat op hun pad komt. Dramatische gebeurtenissen in overvloed namelijk.
Ik las eerder ook het debuut van Tiffany McDaniel (hetgeen zich net als dit boek afspeelt in het fictieve Breathed, Ohio) The Summer That Melted Everything - Tiffany McDaniel (2016), een heel ander boek maar ook een erg te gek boek. Hetgeen maar bevestigd wat een veelzijdig en goeie schrijfster Tiffany McDaniel is.

Gast
geplaatst: vandaag om 13:56 uur

geplaatst: vandaag om 13:56 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.