menu

Anna Boom - Judith Koelemeijer (2008)

mijn stem
3,57 (15)
15 stemmen

Nederlands
Biografie

239 pagina's
Eerste druk: Atlas/Plataan, Amsterdam (Nederland)

In de zomer van 1942 stapt de tweeëntwintigjarige Anna Boom op de trein naar Boedapest. Ze wil weg, naar Géza, de veel oudere Hongaarse man op wie ze verliefd is. Tot dan toe leefde Anna met haar moeder in buitenlandse pensions, in een geïsoleerde wereld. Nu breekt ze eruit, ook al is het oorlog en is haar Hongaar al jaren getrouwd. De reis markeert het begin van een uitzonderlijk leven. In Boedapest komt Anna via een vriendin in aanraking met de Zweedse diplomaat Raoul Wallenberg. Ze helpt joden met beschermingspassen en voedsel. Dan begint het Russische beleg van Boedapest en wordt ze meegezogen in de maalstroom van de geschiedenis. Na de oorlog besluit Anna alles te vergeten. Ze reist een Franse ambassadeurachterna naar Praag, vertrekt met de boot naar Bombay om met een Zwitserse ingenieur te trouwen en komt op haar achtenveertigste uiteindelijk thuis bij een Hollandse KLM-baas in Estoril. Nooit spreekt ze een woord over haar verleden in Boedapest. Totdat op een nacht de stilte onverwacht wordt verbroken.

zoeken in:
avatar van Sheplays
4,0
Anna Boom is een boeiend boek over het avontuurlijke leven van een tamelijk gewone nederlandse vrouw.

De moeder van Anna Boom neemt haar dochter voortdurend mee op reis door Europa. Ze logeren in pensions, Anna gaat niet naar school en heeft zodoende geen andere kinderen om mee te spelen. Later vindt ze het spijtig dat ze, buiten de talen om, weinig dingen heeft geleerd op cultureel gebied. Gauw blijkt echter dat het zwervende bestaan zonder vaste basis ook voordelen heeft. Ze kan zich namelijk als een kameleon aanpassen aan bijna elke situatie waarin ze terechtkomt en ze heeft een zesde zintuig ontwikkeld om met andere mensen om te gaan. Uiterst handige eigenschappen als de oorlog uitbreekt in Hongarije en ze er middenin verzeild raakt.

Dit boek vertelt de lezer over een leven dat voor de meesten van ons zowel een sprookje als een verschrikking zal lijken; reizen, romances, een huwelijk in een ver land, soirées, hotels maar ook de hel van de oorlog met bombardementen, gewonden, verkrachtingen en moordpartijen in een overhoop gegooide stad waar de dingen niet alleen zwart en wit maar vaker grijs gekleurd zijn.

Bepaald geen chicklit, dit boek gaat over een echte vrouw, een aanrader!

avatar van Lalage
3,5
In 1944 komt Anna terecht in het rotshospitaal, waar ze een bevriende arts assisteert. Ik herinner me ineens weer dat wij tijdens een vakantie een bezoek hebben gebracht aan dat enorme grottenstelsel onder Boedapest, wat nu als museum is ingericht. Het is indrukwekkend om te lezen wat Anna daar heeft meegemaakt, met zo veel gewonden en zo weinig medicijnen en verbandmiddelen. Ze moet zelfs helpen bij amputaties die zonder verdoving worden uitgevoerd, zij die eerder van een klein wondje al bijna flauwviel.

Anna past zich aan als een kameleon. Dat heeft ze in haar jeugd geleerd en in de oorlog komt dat van pas.

Anna Boom – Judith Koelemeijer | Lalagè leest - lalageleest.nl

Gast
geplaatst: vandaag om 12:05 uur

geplaatst: vandaag om 12:05 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.