menu

De Marionet - Tomas Ross (2008)

mijn stem
3,04 (13)
13 stemmen

Nederlands
Thriller

324 pagina's
Eerste druk: Cargo, Amsterdam (Nederland)

Op 6 mei 2002 ontsnapt Pim Fortuyn op het Mediapark in Hilversum aan een laffe aanslag. Na behandeling van een oppervlakkige vleeswond, reist de immens populaire politicus volgens plan door naar het Oranjehotel in Leeuwarden, waar hij door zijn aanhangers als een martelaar wordt toegejuicht. Acht dagen later behaalt de Lijst Pim Fortuyn de grootste verkiezingswinst ooit. Met 43 zetels is de LPF in één klap groter dan alle andere partijen, en nog geen maand later heeft Nederland een nieuw kabinet. Het tijdperk Fortuyn is begonnen. Al binnen korte tijd wordt duidelijk dat Fortuyns slogan ‘Ik zeg wat ik denk, ik doe wat ik zeg’ geen loze woorden zijn. Terwijl persfotograaf Lex de Rooy speurt naar de dader van de aanslag, wordt langzaamaan duidelijk wie Nederland werkelijk regeert en waarom.

zoeken in:
4,0
4* De boeken van Tomas Ross vind ik sowieso geweldig. De schrijver gebruikt non-fictieve personen/gebeurtenissen, maar vermengt dit met zijn eigen fantasie.
Het boek is soms wat onduidelijk, omdat de schijver bepaalde personen nog 'verborgen' houdt. Maar dit zorgt er wel voor dat je door wilt lezen, om zo de antwoorden te krijgen.

Omdat ik het boek nog net niet uit heb, geef ik het vier sterren. Is het slot net zo als de rest van het boek, dan wordt dit zeker hoger!

avatar van dennisversteeg
2,5
Ik vond het 'wat als Foruyn was blijven leven' en dan voornamelijk de politieke consequenties goed gedaan en leuk uitgewerkt. Jammer genoeg is het complotverhaal, wat de hoofdverhaallijn is, warrig en voor mij niet boeiend genoeg. Het duurt te lang voordat er zaken duidelijk worden wat het middenstuk nogal langdradig maakt.

Dit was het eerste boek wat ik van Ross gelezen heb en ik moet zeggen hij schrijft vlot en prettig, maar de wat geforceerde meningen over bestaande personen vond ik afleiden.

avatar van Donkerwoud
3,0
Teleurstellend. Als what if...? is het te oppervlakkig, als rasechte thriller is het teveel aan cliches gebonden. De onthulling is bovendien nietszeggend en helemaal niet zo boeiend.

avatar van mjk87
1,5
Het valt voor Tomas Ross te pleiten dat hij niet eens de moeite neemt een boek voor de eeuwigheid te schrijven zoals zoveel schrijvers stiekem proberen. Nee, dit is echte vliegtuigliteratuur dat je door de dooie momenten heen helpt, maar ook met een korte houdbaarheidsdatum want over een jaar of 10 zal dit boek onleesbaar gaan worden voor velen door de vele BN'ers en politici die optreden en die straks echt onbekenden zijn. Puur op de consumptie, niet op literaire waard. Dat is an sich geen waardeoordeel maar een constatering, al zegt het wel genoeg over mijn waardering.

Een thriller dus – toen ik de plot las had ik beter moeten weten maar ergens zit hier natuurlijk best een goed boek in met die alternatieve geschiedschrijving waar ik vooral op hoopte, alleen is Ross niet daarin geïnteresseerd: het dient veelal als decor voor het verder dertien-in-een-dozijnverhaal en dat is jammer. Thrillers zelf zijn allemaal hetzelfde opgebouwd, met gewoonweg van achteruit je verhaal maken en langzaamaan puzzelstukjes neerleggen voor de lezer met een cliffhanger aan het eind van elk hoofdstuk zodat je als lezer blijft doorlezen. Dat is niet zo moeilijk, het lastigste is niet te veel weg te geven maar ook zeker niet te weinig en onderweg mag je best spanning creëren in losse scènes naast de algehele spanning om nu te weten hoe die vork in de steel zit. Een goede schrijver brouwt er een prachtige wereld om heen (Harry Potter – in wezen eigenlijk thrillers- zijn daar een goed voorbeeld van) maar dat is niet nodig. Maar als je helemaal niks hebt, zoals Ross, dan wordt het wel erg karig.

Natuurlijk wil je weten hoe het afloopt (teleurstellend, ook dat nog eens) maar dat is echt niet genoeg want dan kan je net zo goed de samenvatting lezen. Het boek barst ook van toevalligheden, scènes zijn rommelig geplaatst en er wordt steeds te weinig informatie gegeven om interessant te zijn. De hoofdpersonages zijn matig uitgewerkt en hebben vooral excuusachtergronden want veel doet Ross er niet mee (dus excuus). Verder wordt het nooit spannend, iets dat een thriller best wel eens mag zijn. Daarnaast is het ook soms lelijk en chaotisch geschreven. Vaak zijn ofwel twee mannen, ofwel twee vrouwen in een scène en beiden worden dan met respectievelijk hij of zij aangeduid, waardoor je als lezer je achter de oren krabt wie nu precies bedoeld wordt. Ook komt Ross met heel veel meningen, maar nooit is duidelijk of dat nu Ross zelf is of dat het de personages zijn, want daarvoor zijn ze niet goed genoeg uitgewerkt om echt een eigen smoel te krijgen.

Dan is er nog het decor natuurlijk wat ergens wel aardig is, maar niet heel diep uitgewerkt en het voelt een beetje aan alsof Ross het gewoon leuk vond op deze manier alles te laten gebeuren, maar goed doordacht lijkt het allemaal niet. En dan heb ik het over de gebeurtenissen op politiek vlak die soms dicht bij de werkelijkheid ligt wat een beetje flauw is zo (en goedkoop). Maar echt met de plot heeft het eigenlijk niets van doen, dus is het ook nog eens volstrekt overbodig. En dan heb ik in mijn zoveelste druk nog het geluk dat de zetelaantallen klopten; zelfs dat scheen in de eerste druk niet te kloppen.

Nee, dit is gewoon prut al met al. Prima om de tijd door te komen in een trein of op een vliegveld, maar dat is het dan ook wel. 1,5*.

Gast
geplaatst: vandaag om 23:15 uur

geplaatst: vandaag om 23:15 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.