menu

Pożegnanie Jesieni - Stanisław Ignacy Witkiewicz (1927)

Alternatieve titel: Afscheid van de Herfst

mijn stem
4,50 (1)
1 stem

Pools
Psychologisch

449 pagina's
Eerste druk: Hoesick, Warschau (Polen)

Te midden van revolutionaire dreigingen in de hoofdstad staat hoofdpersoon Atanazy Bazakbal, gemankeerd kunstenaar, op het punt te trouwen met de deftige Zosia Oslabedzka. Om niet te bezwijken onder het gewicht van zijn huwelijkse liefde moet hij haar eerst nog bedriegen met de duivelse schoonheid Hela Bertz, dochter van een steenrijke joodse financier. Hela is zelf verloofd met een Perzische prins. Een duel is onvermijdelijk, maar eindigt onbeslist. Als de dreigende 'nivellistische' revolutie uitbreekt, vlucht het hele gezelschap de bergen in en geeft zich over aan de ene orgie na de andere. Na een hels avontuur in India laat Atanazy Hela achter en keert hij terug naar Europa om zijn vaderland te redden uit de klauwen van het 'nivellisme'. Dan volgt de spannende, maar trieste ontknoping.

zoeken in:
avatar van Geerard
4,5
Stanisław Ignacy Witkiewicz behoort samen met Bruno Schulz en Witold Gombrowicz bij mijn favoriete Poolse schrijvers. Ik ken er weinig die zoveel parels van zinnen schrijven en waarbij het vooruitzicht van elke volgende zin spannend blijft tot het einde van het boek. Je moet wel van een grote dosis onzin, grofgebektheid en vunzigheid houden, maar voldoe je daaraan, dan heb je hier literatuur van de bovenste plank.

Gast
geplaatst: vandaag om 11:49 uur

geplaatst: vandaag om 11:49 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.