menu

Von Bismarck zu Hitler: Ein Rückblick - Sebastian Haffner (1987)

Alternatieve titels: Van Bismarck tot Hitler: Het Duitse Rijk 1871-1945 | Van Bismarck tot Hitler: Duitsland 1871-1945

mijn stem
4,07 (7)
7 stemmen

Duits
Historisch

330 pagina's
Eerste druk: Kindler, München (West-Duitsland)

Haffner analyseert de meest tragische jaren uit de Duitse geschiedenis. Te beginnen bij de stichting van het Tweede Keizerrijk (1871) en dan achtereenvolgens de Eerste Wereldoorlog, de Republiek van Weimar, het bewind van de nazi's en de Tweede Wereldoorlog. Hij beschrijft ook kort de naoorlogse tijd. Hierbij geeft hij persoonsbeschrijvingen van Bismarck, Wilhelm II en Hitler.

zoeken in:
4,0
Een politieke geschiedenis van Duitsland van 1870 tot 1945. De schrijver is een bekende Duitse publicist maar geen historicus, zodat liefhebbers van voetnoten zeker op hun honger zullen blijven. Het deel tot 1918 probeert een rommelige eerste fase van het Rijk duidelijk te maken, maar dat vond ik vaak nogal saai, waarschijnlijk ook omdat mijn voorkennis van de politieke gebeurtenissen in die tijd nogal vaag is. Vanaf 1918 wordt het echt boeiend en zijn weinig spectaculaire maar heldere beschrijving van de manier waarop Hitler aan de macht kwam, is zeer verhelderend. Het boeiendst vond ik het deel over de jaren na 1933, want hier wordt begrijpelijk hoe een beschaafd volk met een in alle opzichten hoogstaande cultuur Hitler gevolgd is. Die hoofdstukken zijn een must.

Gast
geplaatst: vandaag om 02:04 uur

geplaatst: vandaag om 02:04 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.