menu

Opkomst en Ondergang van de Ruslui: Vriezenveense Handelsfamilies in St. Petersburg, 1720-1920 - Karina Meeuwse (1996)

Alternatieve titel: De Ruslui: Nederlanders in Sint-Petersburg, 1720-1920

mijn stem
geen stemmen

Nederlands
Biografie / Historisch

198 pagina's
Eerste druk: Bruna, Utrecht (Nederland)

In het jaar 1740 arriveert een groepje Nederlanders in de jonge stad Sint-Petersburg. Het zijn boeren uit het Twentse dorp Vriezenveen die, door armoede en handelszucht gedreven, hiernaartoe trekken om een bestaan op te bouwen. Al gauw zijn ze bekend onder de naam ‘Ruslui’. Tweehonderd jaar lang zullen ze er blijven. Dankzij hun handelsgeest en pioniersmentaliteit werken de Ruslui zich gaandeweg op tot succesvolle kooplieden. De band met Vriezenveen blijft bestaan en regelmatig reizen de Ruslui naar hun vaderland, dwars door een Europa dat van tijd tot tijd geteisterd door oorlogen en crises voortdurend aan verandering onderhevig is. Ten slotte worden ook de Ruslui zelf het tragische slachtoffer van de wereldgeschiedenis: de Russische Revolutie is er de oorzaak van dat ze have en goed kwijtraken. In dit boek komen de hoofdrolspelers zelf uitvoerig aan het woord, via hun brieven, dagboeken en andere bronnen. Zo vormt zich een beeld van Nederlanders in den vreemde in een roerig tijdperk. Het boek telt 12 pagina’s met illustraties.

zoeken in:
avatar van Sol1
Sol1 (moderator)
Het boek is ontstaan uit het materiaal dat documentairemaakster en historica Karina Meeuwse verzamelde, toen ze de geschiedenis van deze Vriezenveense handelsfamilies registreerde. In 2007 verscheen onder de kortere titel ‘De Ruslui: Nederlanders in Sint-Petersburg, 1720-1920’ een herdruk van eveneens 198 pagina’s van dit boek bij Pegasus in Amsterdam. Bij die herdruk is tevens een DVD van de documentaire van de schrijfster toegevoegd.

Gast
geplaatst: vandaag om 10:29 uur

geplaatst: vandaag om 10:29 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.