menu

Twee Eeuwen Nederlanders in Sint-Petersburg: De Hollandse Kerk als Sociaal en Religieus Middelpunt - Pieter N. Holtrop, Henk Slechte, Th. J. S. van Staalduine en Bernard Woelderink (2013)

mijn stem
geen stemmen

Nederlands
Historisch / Cultuur

288 pagina's
Eerste druk: Walburg, Zutphen (Nederland)

In de jaren tachtig van de vorige eeuw is het archief van de Hollandse Kerk (1717-1927) in Sint-Petersburg teruggevonden in het Centrale Staats Historische Archief van die stad. Archivarissen en kerkhistorici hebben daarna gewerkt aan de uitgave van belangrijke delen van het archief en aan de inrichting van een historische tentoonstelling over de Hollandse Kerk in 2003. Zij beschreven ook de geschiedenis van de kerk als sociaal en religieus middelpunt van de Hollandse gemeenschap in Sint-Petersburg. En ze beschreven de geschiedenis van de mensen die beroepshalve bij de kerk betrokken waren, zoals de predikanten, maar ook de mensen die de banken bevolkten tijdens de kerkdiensten, en zij die werkten aan de fysieke opbouw van de stad als verwezenlijking van de droom van tsaar Peter de Grote in de achttiende eeuw. Ook de mensen die met grootschalige handel de stad in de negentiende eeuw tot een economisch centrum maakten komen aan bod.

zoeken in:
avatar van Sol1
Sol1 (crew)
Interview met Pieter N. Holtrop (1943-2012) over zijn werk in Sint-Petersburg door Joeri Boom in de Groene Amsterdammer van 14 oktober 2000:
De Hollandse kerk – De Groene Amsterdammer
In de negentiende eeuw was ze het culturele centrum van Sint-Petersburg. Lou Salomé dankt haar bekendheid eraan. Nu vormt de Nederlandse kerk in Rusland het onderzoeksobject van Pieter Holtrop. «Je hebt Russen die Van der Vliet heten.»

Gast
geplaatst: vandaag om 22:11 uur

geplaatst: vandaag om 22:11 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.