menu

Alice's Adventures in Wonderland - Lewis Carroll (1865)

Alternatieve titels: Alice in Wonderland | Alice's Avonturen in het Wonderland | Alice's Avonturen in Wonderland | De Avonturen van Alice in Wonderland

mijn stem
3,92 (191)
191 stemmen

Engels
Jeugdboek
Sprookje / Psychologisch

192 pagina's
Eerste druk: Macmillan & Co, Londen (Verenigd Koninkrijk)

Terwijl Alice zich zit te vervelen, komt er opeens een wit konijn voorbij gerend. Dit konijn is gekleed in een jas en roept de hele tijd: ,,Ik ben te laat!". Alice besluit het konijn te volgen en komt hierdoor in Wonderland terecht, waar ze allemaal vreemde avonturen beleeft.

zoeken in:
avatar van the Cheshire cat
5,0
En voorbij alle nonsens staat Alice In Wonderland ook nog eens bol van de symboliek (Collega's van God, Joost Zwagerman), zo is de scene waarin Alice afdaalt in het konijnenhol symbool van de 'coitus', is het sleuteltje waarmee ze de deuren probeert te openen een fallussymbool en staan de tranen die ze schreit en waar ze in zwemt voor 'vruchtwater'.

Maar goed, als je zo redeneert zou je ook kunnen beweren dat Tolkien een angst had voor vagina's (Het Oog van Mordor).


avatar van PeterW
5,0
PeterW (crew)

avatar van Donkerwoud
Ik weet niet wie ik grappiger vind: The Cheshire Cat of PeterW. >_<

Ted Kerkjes
the Cheshire cat schreef:
En voorbij alle nonsens staat Alice In Wonderland ook nog eens bol van de symboliek (Collega's van God, Joost Zwagerman), zo is de scene waarin Alice afdaalt in het konijnenhol symbool van de 'coitus', is het sleuteltje waarmee ze de deuren probeert te openen een fallussymbool en staan de tranen die ze schreit en waar ze in zwemt voor 'vruchtwater'.

Maar goed, als je zo redeneert zou je ook kunnen beweren dat Tolkien een angst had voor vagina's (Het Oog van Mordor).



Wat een onzin kraamt Joost Zwagerman uit, zeg!!

avatar van the Cheshire cat
5,0
Dat van Tolkien heb ik uit een film, ik weet alleen niet meer welke.

Het was niet mijn bedenksel.

avatar van the Cheshire cat
5,0
Ted Kerkjes schreef:
Wat een onzin kraamt Joost Zwagerman uit, zeg!!

Of Zwagerman hier onzin uitkraamt weet ik niet hoor, ik lees het boek ook heel anders maar er zijn in de bibliotheek genoeg boeken te vinden over de diepere lagen in sprookjes- en kinderboeken.

avatar van Freud
3,5
Leuk boekje met vooral uitmuntende personages, die vrijwel allemaal legendarisch geworden zijn. Het verhaal zelf is bij momenten wat langdradig (het taalgebruik ook een beetje oubollig, maar daar kan de schrijver natuurlijk niet aan doen), maar het blijft leuk om lezen. Ik vind het tweede deel wel veel beter, daar gaat het allemaal nog net een stap verder - deze mist vaak de wat nonsens-filosofische inslag. Ik vind trouwens dat Disney een erg goed werk gedaan heeft met hun selectie uit beide boeken.

avatar van Pieter
3,5
Toch niet helemaal wat ik ervan verwacht had. Uiteraard heb je een aantal onvergetelijke personages (The Mad Hatter, the Cheshire Cat, etc), maar sommige stukken voelden toch wat te lang aan (The Duchess, the Mock Turtle). Zoals Freud al zei, Disney heeft hier mooi de schaar doorgehaald. 3,5*

avatar van metalfist
3,0
Sinds een aantal jaar ben ik bezig om langzaamaan eens wat Disney tekenfilms te herzien. Als klein manneke heb ik er best wel wat gezien, maar blijkbaar had ik er in de loop der jaren toch wel wat gemist. En hoewel de tekenfilm van Alice in Wonderland, alsook de recente versie van Tim Burton, me niet echt konden bekoren (staan allebei op 3*) was ik wel ergens benieuwd geworden naar het oorspronkelijke verhaal.

Toevallig een Engelstalige editie in de bibliotheek gevonden met extra uitleg van Martin Gardner en daar maar eens aan begonnen.En ik ben nog altijd niet helemaal om als ik eerlijk moet zijn. De versie die ik heb gelezen is trouwens wel een aanrader vanwege de vele uitleg en extra informatie die Gardner geeft aan bepaalde keuzes van Carroll, maar het grootste struikelpunt vind ik nog altijd dat dit overkomt als een samenraapsel van gekke personages en ideeën. Een aantal van die ideeën zijn tof, het boek is het leukst in de stukken met onder andere de Cheshire Cat, maar Alice, toch wel het spilfiguur, is een zwakke schakel in het geheel. Het gevoel ontsnapt me dan ook niet dat dit gewoon ook een erg fragmentarisch boekje is. Carroll doet wel een noemenswaardige poging om het geheel naar een climax te brengen, maar blijft uiteindelijk steken in de gimmick dat het allemaal een droom is. Als er nu één ding is waar ik een hartsgrondige hekel aan heb, dan is het dat wel.

Er is alvast één reden waarom ik Carroll eeuwig dankbaar zal zijn dat hij dit boek heeft geschreven, want zonder hem had de band Jefferson Airplane nooit het geniale nummer White Rabbit gemaakt. De invloed van de hersenspinsels van Carroll is niet te bevatten en in dat opzicht blijkt er toch echt wel wat klasse te zitten in het boek. Ik zie het alleen niet blijkbaar.

3*

avatar van mjk87
3,0
De invloed van dit boek is overal in de cultuur te vinden, maar echt een goed of heel leuk werk vond ik het niet. Het is een sprookje, en een vluchtig sprookje dat weliswaar lekker wegleest en helemaal nergens over gaat maar ook geen diepe indruk weet achter te laten. Sommige woordgrapjes zijn aardig, sommige zijn nogal flauw, en sommige zal ik niet hebben opgemerkt in het Engels dat mijn moerstaal niet is. Het is een beetje wat ik met Hitchhikers Guide to the Galaxy ook had, het is allemaal wat fragmentarisch (zoals metalfist ook aangeeft) al voelt Wonderland dan wel weer als een geheel (i.t.t. The Galaxy). Overigens is dit ook gewoon coming of age, met Alice die echt wel een groei doormaakt doorheen het verhaal/ Ach ja, het verveelt uiteindelijk niet maar weet ook niet op te winden. 3,0*.

avatar van the Cheshire cat
5,0
Cover: Tori Amos, Boys for Pele

avatar van Pleun
3,5
Vorige week Alice in Wonderland gelezen en het vervolg Through de looking glass. Dit is typisch zo'n boek dat iedereen kent, en waarvan je een verfilming hebt gezien, maar dat je nooit gelezen hebt. De verfilming met Johnny Depp vond ik leuk, hij is ook geknipt voor de rol van Mad Hatter.

Ik heb de Penguin uitgave gelezen, met een uitgebreide inleiding over Lewis Carroll en aan het verhaal toegevoegde noten. Die noten vond ik zeer verhelderend. En uiteindelijk heb ik van beide boeken ook wel kunnen genieten.

4 sterren

avatar van Dr Channard
3,5
Ik heb er ook van genoten. Een leuk kinderverhaal met een hele hoop nonsens en maffe dialogen. Vond zelf het stuk met The Turtle and The Griffin heel grappig om te lezen omdat ik dit ook niet kende van de film (ik spreek dan over de Disneyfilm). Ik ga het vervolg ook zeker doornemen.

3.5*

avatar van the Cheshire cat
5,0
Een her- her- herlezing van wat ik beschouw als het wonderlijkste, mooiste kinderboek ooit geschreven: Kind geheel van zorgen vrij/Ogen van verbazing puur!
Alice in Wonderland is een psychedelische trip die je, net als het meisje Alice zelf, moet ondergaan; als je je geest niet openstelt voor deze nonsens-literatuur dan werkt het niet. "A mind is like a parachute. It doesn't work if it isn't open." - Frank Zappa
Dit negentiende-eeuwse sprookje symboliseert het opgroeien van het kind (Alice) in de verwarrende wereld der volwassenen. Alice leert steeds beter om te gaan met de geschifte situaties waarin ze telkens weer belandt en verliest gaandeweg haar ruimdenkendheid: een gave die inherent is aan kinderen. Kortom: ze groeit op, vandaar dat krimpen en groeien steeds.
Vanaf het moment dat Alice dat konijnenhol induikt is het alsof je een gekkenhuis binnentreedt waar iedereen zo gek is als een deur, maar Alice is zelf ook hartstikke getikt eigenlijk, al heeft ze dat nog niet zo door.
Doet me denken aan Esther Greenwood in The Bell Jar die voor de eerste keer wordt opgenomen in een gesticht, maar vindt dat zij daar helemaal niet hoort te zitten en op iedereen neerkijkt.. 'Juffertje Kale Kak'.
Als Alice de Kat vraagt hoe hij weet dat ze gek is, antwoordt de Kat: 'Dat moet wel, anders was je hier niet gekomen.'
De vele kleurrijke personages bestaan hoofdzakelijk uit dieren: een rups, een zevenslaper, maar ook een fabeldier: de Griffioen en zelfs een uitgestorven dier: de Dodo.
Menselijke personages zijn de Hertogin, de Koningin en natuurlijk de Gekke Hoedenmaker (Charisma platenlabel-logo, die van Genesis onder andere).
De illustraties van John Tenniel zijn grappig, grotesk en schattig tegelijk. Die tekening van de Hertogin bijvoorbeeld (hoofdstuk 9), en profil, jeetje wat een lelijkerd, hilarisch haha..!
Een erg leuk personage trouwens die Hertogin. Ergens in het verhaal loopt Alice een stukje met haar op en de Hertogin is natuurlijk weer van allerlei onzin aan het uitkramen en brengt dat arme kind helemaal in de war met haar 'moraal dit, moraal dat', maar dan opeens vanuit het niets tegen Alice: 'Weer aan het denken?" Hahaha... de timing van dat zinnetje is echt geweldig.

avatar van WildeOscar
WildeOscar (moderator)
the Cheshire cat Leuk dat je in een recensie van dit boek namen als Zappa en Genesis met dit werk weet te koppelen! Sowieso een like voor dit hele bericht, maar dubbele likes voor het Zappa-citaat


avatar van the Cheshire cat
5,0
the Cheshire cat schreef:
De illustraties van John Tenniel zijn grappig, grotesk en schattig tegelijk. Die tekening van de Hertogin bijvoorbeeld (hoofdstuk 9), en profil, jeetje wat een lelijkerd, hilarisch haha..!

Naar dit schilderij, volgens de geleerden...

Een groteske oude vrouw (The Ugly Duchess)

Gast
geplaatst: vandaag om 23:34 uur

geplaatst: vandaag om 23:34 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.