menu

,,Ruut” - Joh. Blinxma (1946)

Alternatieve titel: Ruut de Fox-Terrier

mijn stem
geen stemmen

Nederlands
Jeugdboek
Dieren / Avontuur

174 pagina's
Eerste druk: Gebr. Kluitman, Alkmaar (Nederland)

Ferry, het fox-terrier-teefje van schillenboer Meeuwsen heeft jongen. Een daarvan is de zwakste en wordt niet door de moeder extra geholpen. Uiteindelijk wordt besloten de puppy dan maar te verdrinken. Meneer Mester is echter op tijd om Willem, de zoon van de schillenboer, onderweg tegen te houden daartoe over te gaan en neemt de gonjezak met het hondje van hem over voor zijn kinderen, met name zijn zoon Roel. Het gezin noemt het hondje Ruut, op voorstel van dochter Beppie. Wanneer het hondje is aangesterkt en op onderzoek uitgaat maakt hij ook kennis met Mimot de kat. Dat is geen liefde op het eerste gezicht maar allengs wordt vrede gesloten. Het gaat mis wanneer de familie Mester gaat verhuizen en Ruut daarbij ontsnapt. Zijn oude huis is helemaal leeg en dus gaat hij zwerven, slaapt in het park en verlangt naar de warmte van de familie. Hij wordt gevangen en krijgt daarmee een nieuwe baas, maar dat klikt van geen kant. Uiteindelijk weet hij weer te ontsnappen en dan volgt een gelukkig einde.

zoeken in:
PQV00
Enige tijd geleden was ik op zoek naar enkele oude boeken die ik in eerste editie wilde aanschaffen, zoals Nacht over Java, Bontorio, de Laatste Generaal en Vorsten, vissers en boeren. Ik slaagde daarin via Boekwinkeltjes.nl.
Een paar dagen geleden was ik weer op zoek naar titels van een specifieke editie en kwam via Boekwinkeltjes terecht bij een boekwinkel in Zeeland. Daar mijn bestelling geplaatst en toen zag ik op de eigen website dat de eigenaresse zich specialiseerde in kinderboeken.
Aan haar de vraag gesteld of zij de titel 'Ruud' over een fox-terrier kende met groene kaft en afbeelding van die hond. En jawel, zij had daarvan een exemplaar dat ik meteen bestelde en gisteren ontving. Niet zozeer voor mezelf (hoewel ik deze ook ga lezen), als wel als verjaarscadeau voor Alex (ags50) die vandaag 70 is geworden. Ja, wat zou ik hem anders kunnen geven om nog origineel te blijven? Hij heeft mij, nota bene toen wij vorig jaar met ons drieën in vooral zijn geboorteplaats Malang in Indonesië op vakantie waren, verteld hoe hij als kleine jongen het boek kreeg (Sinterklaas 1957), ervan had genoten en het tot 1970 in bezit had. Toen, samen met meer jeugdboeken, weggegeven aan een bibliotheek van een lagere school waar hij destijds stage liep.
Hij heeft jaren geleden (op 4 januari 2014 om 17:29 uur om precies te zijn, ik heb het bericht teruggevonden) hier op BoekMeter in het forum ‘De Site/Algemeen/Verlanglijst toevoegingen’ het volgende bericht geplaatst:
ags50 schreef:
Uit mijn jeugd (heel lang geleden, dus) kan ik mij een boek herinneren met de titel "Ruud".
Het verhaal gaat over een familie die een hondje (fox terriër?) krijgt en daarna gaat verhuizen. De hond Ruud gaat mee, maar ontsnapt en gaat zwerven. Uiteraard met een gelukkig einde.
Kaft (gebonden editie) voornamelijk bladgroen met daarop een rennende fox terriër, wit met donkere vlekken.
Uitgave waarschijnlijk 1956-1957, in ieder geval vóór 1 januari 1958.
Iemand enig idee welk boek ik bedoel en zo ja, tevens in staat dit toe te voegen?
Dankzij de vondst via Boekwinkeltjes kon ik deze titel drie dagen geleden al op BM toevoegen. Ik blijf mij verbazen over het geheugen van Alex want zijn beschrijving van het uiterlijk van het boek is vrij accuraat te noemen (vergelijk de afbeelding van de cover met zijn beschrijving van 6 jaar geleden). Zelf kon hij en mogelijk indertijd niemand van BM de titel vinden omdat de naam van de hond niet, zoals meer gebruikelijk, met een ‘d’ maar met een ‘t’ wordt geschreven. En ja, hij heeft een licht probleem met het onthouden van namen, titels en wat dies meer zij, maar vreemd genoeg kan hij zich passages en/of verwijzingen in boekteksten juist uitstekend herinneren en die zelfs snel terugvinden. Een selectief geheugen?
Ten slotte, hij was oprecht verheugd en verrast over mijn cadeau. “Salamat, syota (Dank je, lieverd). Hoe ben je hieraan gekomen?” reageerde hij meteen. Volgens mij kan hij nauwelijks wachten het boek opnieuw te lezen (na meer dan 50 jaar). En nee, Alex verwacht van mij geen duur cadeau, zelfs wanneer ik me dat zou kunnen veroorloven. Iets van persoonlijke aard of iets praktisch is hen (Robert en hem) liever.

Gast
geplaatst: vandaag om 01:26 uur

geplaatst: vandaag om 01:26 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.