menu

Das Gesetz - Thomas Mann (1944)

Alternatieve titel: De Wet

mijn stem
3,00 (14)
14 stemmen

Duits
Historisch

160 pagina's
Eerste druk: Bermann-Fischer, Stockholm (Zweden)

Mann beschrijft het leven van Mozes zoals hij, in Egypte geboren, opgevoed door dochter van de Farao, moet uitwijken naar Midian waar hij de onzichtbare God leert kennen en later terugkeert om zijn volk Israël te leiden. Hij gaat het voor in de uittocht uit Egypte, door de Rode Zee naar de woestijn waar hij van God op de berg Sinaï de Tien Geboden krijgt die hij op twee stenen tafelen moet graveren als richtsnoer voor het leven.

zoeken in:
Dardan
Deel 3 van de 4

Vanwaar deze lage score? - Ik vond ook deze roman uit de verhalenbundel die ik momenteel lees van Mann goed. Op zich vind ik het onderwerp ook niet zo ongelooflijk boeiend, maar Mann schrijft weer sterke stukken, vertelt naar mijn inziens toch vrij kritisch over het hele gebeuren, en weet alles op de koop toe nog erg interessant over te laten komen. De schrijver vertelt alles hoe het is, of moet geweest zijn toch, bij momenten spreekt hij zelfs bepaalde zaken tegen zoals het aantal van de mensen die uitweken. Dat het verhaal nu eenmaal niet zozeer realistisch overkomt (niet slecht bedoeld tegen mensen van dit geloof) is dan weer een bijzaak natuurlijk, maar toch lukt het Mann enigzins om alles reëler te laten blijken dan in films/andere literatuur.

Al bij al een tof werkje dat zeker leuk is om eens tussendoor gelezen te hebben.

3,0
Welke boeken zijn 1,2 en 4?
Ik had bij het lezen van dit boek niet echt het idee dat ik het begin miste, maar het eindigde wel op een raar moment...

avatar van andreas
4,0
Subtiel, ironisch en, als je de context kent waarin dit schrijven ontstond, met een krachtig anti-fascistisch statement op het einde.

avatar van -JB-
2,5
De Wet is een vrij vlakke vertelling waarin het bijbelverhaal van Mozes wordt beschreven vanuit een veel persoonlijker perspectief dan het origineel. Hierdoor neemt Mann de vrijheid wat leemtes op te vullen, toch blijft hij heel dicht op het bijbelse origineel. De hierboven genoemde kritische noten zijn spaarzaam en volgens mij vooral bedoeld om de geloofwaardigheid ten goede te laten komen. Hier slaagt Mann echter maar matig in.
Mann doet te weinig met dit Bijbelse verhaal om het origineel een echte meerwaarde te geven. Hierdoor blijft mijn beoordeling laag. 2.5*

avatar van mjk87
2,0
Dit was ooit mijn kennismaking; geen beste dus. Ik vroeg me vooral af wat ik hier nu mee moest. Soms geeft Mann mooie beschrijvingen, maar of het nu echt iets toevoegt aan de Bijbelse tekst? Daarvoor is dit werk ook gewoon te kort. Nee, dan kijk ik meer uit naar de 1400 pagina's van Jozef en zijn Broers. 2,0*

3,5
Het "krachtig anti-fascistisch statement op het einde" waarover andreas het heeft, is mij niet helemaal duidelijk. De reacties van -JB- en mjk87, dat Mann te weinig met het Bijbelse verhaal doet of er te weinig aan toevoegt om het origineel een echte meerwaarde te geven, lijken op het eerste zicht begrijpelijk, maar volgens mij is het juist de specifieke Hitleriaanse (Nietzscheaanse ?, Freudiaanse ?) context die deze novelle net wél heel bijzonder maakt. Ik kan er echter niet goed de vinger op leggen. Weet iemand hier meer over?
In een recensie op Goodreads.com las ik alvast een reactie die dicht bij mijn persoonlijke indruk ligt:
The Tables of the Law is a marvelous and subversive look at the bases of Western morality. Mann suggests that our notions of decency, courtesy and ethics are the fruit of a man similar to Hitler in his mania and violently enforced by a band of fanatic believers who bear a disquieting resemblance to the Sturmabteilung. But he also suggests that this may be unavoidable: Only by holding to an impossible ideal can humans develop a moral capacity and the ability to create and live in a (reasonably) just and humane society.

avatar van Pythia
3,0
De meningen zijn nogal verdeeld. Dit maak ik ervan.

De novelle heet 'De Wet' dus waarom zou het daar niet over gaan? Hoe Thomas Mann erover denkt, wordt opgehangen aan de kapstok van het verhaal van Mozes.
Mozes maakt wetten voor fatsoenlijk gedrag voor mensen die wat dat betreft een onbeschreven blad zijn (??).
Hij wil ver gaan om die wetten te handhaven. Maar er zullen altijd mensen zijn die zich er niet aan houden:

In de laatste alinea laat Mann God zeggen: "Maar vervloekt zij de mens die opstaat en spreekt :'Ze gelden niet meer'. Vloekt hem die u leert: 'Staat op en weest ervan bevrijd! Liegt moordt en rooft ()'. Hij zal zeer machtig zijn en voor de wijste worden aangezien, want hij weet: het streven van het mensenhart is boos van kind af aan. Maar dat zal ook alles zijn wat hij weet, en wie alleen dat weet, is zo dom als de nacht en het ware beter voor hem dat hij nooit was geboren () Bloed zal in stromen vloeien vanwege zijn zwarte domheid. () Geveld moet de schurk worden."

Mann schrijft dit in 1944. Het zal dus gericht zijn tegen de schurk van zijn tijd. Door het via Mozes te vertellen wordt het universeler.

(Eerder in het verhaal heeft Mozes een woestijn oase laten veroveren met het door hem verzonnen argument dat die ooit van het volk Israel was. Dat ging er ook bloedig aan toe. Tsja....)

Gast
geplaatst: vandaag om 22:04 uur

geplaatst: vandaag om 22:04 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.