menu

Chichi to Ran - Mieko Kawakami (2008)

Alternatieve titels: Borsten en Eitjes | 乳と卵, | Natsumonogatari | 夏物語

mijn stem
3,75 (2)
2 stemmen

Japans
Sociaal

138 pagina's
Eerste druk: Bungei Shunjū, Tokio (Japan)

De oorspronkelijke korte versie uit 2008 van dit boek 'Chichi to Ran' was gericht op het vrouwelijk lichaam en vertelde het verhaal van drie vrouwen: de dertigjarige ongehuwde vertelster, haar oudere zus Makiko en Makiko's dochter Midoriko. Niet in staat om met haar veranderde lichaam van na de bevalling om te gaan, raakt Makiko geobsedeerd door het vooruitzicht van een borstvergrotingsoperatie. Ondertussen is haar twaalfjarige dochter Midoriko verlamd door de angst voor haar naderende puberteit en merkt ze dat ze de vage, maar overweldigende angsten die gepaard gaan met het opgroeien niet kan uiten. De vertelster, die voor het grootste deel van het verhaal naamloos blijft, worstelt met haar eigen, niet te bepalen identiteit; namelijk dat ze geen 'dochter' of 'moeder' is. Gedurende drie verstikkend warme dagen in Tokio, wordt een soort van reünie tussen twee zussen beschreven en de overgangsfase van de jonge Midoriko van meisje tot vrouw. De latere verse uit 2019 van dit boek ‘Natsumonogatari’ (‘Zomerverhaal’) is aanzienlijk uitgebreid tot 545 pagina’s met de toevoeging van een tweede passage uit het leven van de drie vrouwen; tien jaar later en opnieuw tijdens een warme zomerdag. De vertelster, vrijgezel en kinderloos, heeft zich verzoend met het idee om nooit te trouwen, maar voelt zich steeds meer bezorgd om alleen oud te worden en nooit moeder te zijn. Ze zoekt leiding bij andere vrouwen in haar leven: haar moeder, haar grootmoeder, haar vriendinnen en haar zus en besluit pas na langdurig overdenken een oplossing voor haar problemen te kiezen. Dan rijst echter de vraag hoe haar keuze valt in de uiterst conservatieve wereld waarin ze leeft…

zoeken in:
avatar van handsome_devil
3,5
geplaatst:
Mieko Kawakami’s Breasts and Eggs kwam in 2008 voor het eerst uit in Japan en omvatte het verhaal over Natsu, haar zus en haar nichtje. Ze besloot het verhaal daarna uit te breiden – ze voegde meer personages toe en verbreedde de thematiek – en die uitgebreide versie werd in Japan uitgebracht in 2019. In 2020 verscheen de Engelse vertaling van deze complete versie, Breasts and Eggs genaamd, dat dan weer de letterlijke vertaling is van de korte versie uit 2008. Snapt u het nog?

Het eerste deel van dit boek gaat dus over schrijver Natsu, haar zus Makiko en haar nichtje Midoriko. Makiko is geobsedeerd met haar uiterlijk en zoekt Natsu in Tokyo op zodat ze in die stad een borstvergroting kan laten uitvoeren. Ondertussen praat Midoriko niet en vreest ze met grote vrezen voor haar naderende puberteit en alle veranderingen die dat met zich mee zal brengen. Het tweede deel van Breasts and Eggs speelt een stuk later. Natsu is nog steeds schrijver, maar net zoals in het eerste deel lukt het niet goed om ook daadwerkelijk een roman te schrijven. Ze raakt geobsedeerd met het idee van het krijgen van een kind, maar dat is nog niet zo makkelijk als alleenstaande vrouw in Japan.

Lees verder

Gast
geplaatst: vandaag om 18:36 uur

geplaatst: vandaag om 18:36 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.