menu

Lekker Boekie!: Zo Wordt Lezen (Weer) Leuk - Bas Steman (2020)

mijn stem
geen stemmen

Nederlands
Waargebeurd / Cultuur

208 pagina's
Eerste druk: Nieuw Amsterdam, Amsterdam (Nederland)

Leeslijst en leeslust zijn lastige vrienden, maar de jongens van de Zutphense jongensleesclub Nescio laten zien dat die twee toch samen kunnen gaan. Literatuur gaf zelfs een nieuwe wending aan hun leven. Dit boek vertelt het verhaal van Nescio, een club van niet-lezende pubers voor wie de leeslijst een bron werd van inspiratie, kennis en plezier. Hun wereld werd groter, ze lazen veel meer boeken dan door school was opgedragen. Deze aanvankelijk ongemotiveerde scholieren bleken enthousiaste lezers, namen plaats in de jury voor de literatuurprijs voor jongeren en hun mondeling examen werd een feestje.

zoeken in:
avatar van eRCee
De jongemannen van leesclub Nescio zaten gisteren bij De vooravond, kijk het hier terug. Er had misschien wat meer uit het gesprek gehaald kunnen worden, maar een inspirerend voorbeeld in elk geval!

avatar van Lalage
Inderdaad leuk om te zien! Al was dit wel een stelletje kakkers en vraag ik me af of dit voor elke scholier zou kunnen. Ik vroeg me meteen af waarom ik voor het lezen voor de lijst niet zo'n clubje had, terwijl we bijvoorbeeld wiskunde wel samen deden. Is een volwassene erbij nodig? En moet die dan goed zijn in literatuuranalyse?

avatar van Ted Kerkjes
Ted Kerkjes (moderator)
Mweh, ik heb er niet zoveel mee.
Het gesprek begint nog wel redelijk nuchter, maar het ontspoort totaal als ze het opeens over de levenslust van jongeren hebben, als het romantische beeld van Dead Poets Society geschetst wordt en als Bas zelfs, als ware hij John Keating himself, zegt:
Die hele school interesseert me eigenlijk geen donder. Het ging mij om deze jongens. En dat vind ik ook: je moet het ook niet 'leesonderwijs' gaan noemen, maar 'leesopvoeding'. Want het is gewoon aan ons: wat willen we doorgeven? (...) En ik dacht: wat ik die jongens wil meegeven, is dat het leven van hun is.
De impliciete, onderliggende suggestie dat dit ook de rol van de school zou moeten zijn, vind ik vooral lachwekkend. Alsof ze echt serieus Dead Poets Society gekeken hebben en dachten: Ja, dát is wat onderwijs moet zijn!

Uiteraard lijkt zo'n leesclub mij hartstikke leuk en wens ik alle jongeren een fijne vriendengroep à la Dead Poets Society toe, daar niet van. Maar het lijkt mij echt niet de primaire taak van het onderwijs om jongeren levenslust bij te brengen of zoiets. Ik vind het eigenlijk wel jammer dat àls er een keer aandacht is voor (literatuur)onderwijs op de televisie, dat het dan bij dit soort gesprekken blijft. Want ik wil absoluut niet zeggen dat ik het literatuuronderwijs in de huidige vorm optimaal vind, en ik denk dat er veel te verbeteren valt. Maar met dit soort gesprekken komen we er niet. Misschien kan de redactie van De Vooravond de volgende keer ook wat deskundigen op dit gebied uitnodigen. Deskundigen zijn namelijk mensen die er echt mee bezig zijn en erover nadenken en zo.

Maar nu ben ik misschien te negatief. Ik vind het idee van een boekenclub voor jongeren erg leuk en ik kan me zeker voorstellen dat dat een positieve invloed kan hebben op het leesplezier.

avatar van eRCee
Waar het volgens mij gaat is dat deze jongeren die dachten niks met literatuur te hebben, nu literatuur een grote verrijking blijken te vinden. De vorm die daarvoor heeft gezorgd, een leesclub waarin je met elkaar doorpraat over het boek en over jezelf, lijkt mij daarvoor een mooi en navolgenswaardig principe. Dat dit prima buiten school om kan, lijkt me evident, het is meer aan ouders zelf denk ik om zoiets op te zetten.

En wat Lalage zegt: het is eigenlijk een soort intervisie en volgens mij is het dan handig dat er een onafhankelijk iemand bij zit om het gesprek als het ware op te zetten en zo nodig in goede banen te leiden. Lijkt me niet dat die inhoudelijk persé er heel veel vanaf moet weten.

Gast
geplaatst: vandaag om 19:26 uur

geplaatst: vandaag om 19:26 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.