menu

Burnt Sugar - Avni Doshi (2020)

Alternatieve titels: Verbrande Suiker | Girl in White Cotton

mijn stem
3,50 (2)
2 stemmen

Engels
Sociaal

228 pagina's
Eerste druk: Hamish Hamilton, Londen (Verenigd Koninkrijk)

In haar jeugd had Tara een wild karakter. Ze verliet haar liefdeloze huwelijk om zich bij een ‘ashram’ (een commune) aan te sluiten, maakte vooral om haar welgestelde ouders te treiteren een korte periode als bedelares door en jaagde jarenlang achter een verwarde, dakloze 'kunstenaar' aan; dat allemaal met haar jonge kind op sleeptouw. Nu vergeet ze dingen, haalt ze het loon van haar dienstmeisje door elkaar en laat ze de hele nacht het gas branden. Haar volwassen dochter staat voor de taak om voor een vrouw te zorgen die nooit voor haar heeft gezorgd.

zoeken in:
avatar van Sol1
Sol1 (crew)
Recensie door Elle Hunt in The Guardian van 28 juli 2020:
Booker nominee Avni Doshi: 'Women feared my ambivalence towards motherhood' | Books | The Guardian - theguardian.com
Her venomous debut novel about a fraught mother/daughter relationship shocked India – and now it’s challenging Hilary Mantel

avatar van handsome_devil
3,5
De tweede 2020-Booker-Prize-genomineerde roman die ik las en deze beviel al een stuk beter dan The New Wilderness. Tot aan de laatste +/- 70 pagina's vond ik Burnt Sugar zelfs erg goed, maar op een gegeven moment werden er zoveel - in mijn ogen - verwerpelijke keuzes gemaakt dat ik me richting het einde vooral begon te ergeren.

Begrijp me niet verkeerd, personages die slechte keuzes maken in romans kunnen erg vermakelijk zijn en kunnen de lezer enorm uitdagen. In dit geval vond ik echter dat de keuzes onvoldoende onderbouwd werden en had ik het idee dat de schrijver op begrip en mededogen aanstuurde. Ik kon dat begrip en mededogen totaal niet opbrengen, wat wel echt een unicum is, aangezien ik me normaal prima kan verplaatsen in de meest verwerpelijke personen.

Wat die keuzes precies behelzen, ga ik niet verklappen want daarmee moet ik ook veel plotontwikkelingen verklappen. Uitgangspunt van deze roman is een dochter die zich moet ontfermen over haar dementerende moeder. Moeilijkheidje: dochter heeft een enorme hekel aan haar moeder. En moeder zelf heeft het ook niet zo op met haar dochter.

Het is een pijnlijke roman, met enorm pijnlijke gebeurtenissen. Ook de meedogenloosheid van dochter Antara draagt daar aan bij (die wordt overigens wel heel erg goed inzichtelijk gemaakt). Ik ben best wel onder de indruk van deze debuutroman. Jammer dat richting het einde mijn leesplezier (voor zover je daarvan kunt spreken bij zo'n naar boek) volledig vergald werd.

In mijn videorecensie vertel ik hoe ik deze roman ervaren heb (al heb ik het meeste hier al neergepend realiseer ik me nu). Voor de leessoundtrack koos ik voor een album met dementie als hoofdthema en verder voor klassieke Indiase muziek (met een twist).

Gast
geplaatst: vandaag om 20:45 uur

geplaatst: vandaag om 20:45 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.