menu

This Mournable Body - Tsitsi Dangarembga (2018)

Alternatieve titel: Nervous Conditions #3

mijn stem
2,50 (1)
1 stem

Engels
Sociaal

284 pagina's
Eerste druk: Graywolf, Minneapolis (Verenigde Staten)

Bezorgd over haar vooruitzichten na het verlaten van een stagnerende baan, komt Tambudzai in een vervallen jeugdherberg in het centrum van Harare in Zimbabwe terecht. Om redenen die onder meer haar sombere financiële vooruitzichten en haar leeftijd omvatten, verhuist ze naar het pension van een weduwe en vindt uiteindelijk werk als biologielerares. Maar bij elke volgende verandering in haar pogingen een eigen leven op te bouwen, wordt ze geconfronteerd met een nieuwe vernedering, totdat het pijnlijke contrast tussen de toekomst die ze zich voorstelde en haar dagelijkse realiteit haar uiteindelijk naar een breekpunt drijft…

zoeken in:
avatar van Sol1
Sol1 (moderator)
Het boek staat sinds 28 juli 2020 op de longlist voor de Booker Prizes 2020.
De shortlist wordt bekend gemaakt op 15 september 2020, de winnaar op 27 november 2020.
The Booker Prize 2020 | The Booker Prizes - thebookerprizes.com

avatar van handsome_devil
2,5
Nervous Conditions was in 1988 het eerste Zimbabwaanse boek geschreven in de Engelse taal door een vrouw. Het won meteen een belangrijke boekenprijs. Dertig jaar later werd het boek door de BBC verkozen tot een van de boeken die de wereld veranderden.

Dangarembga schreef later nog twee boeken over hoofdpersonage Tambudzai. This Mournable Body, de laatste in de reeks, haalde de shortlist van de Man Booker Prize dit jaar. Zoals je wel weet lees ik de gehele longlist van de Booker Prize, en toen ik dit boek op de lijst zag staan wilde ik me eigenlijk wel wagen aan de gehele serie.

In de drie boeken draait het om Tambudzai. In het eerste deel overlijdt haar broer, waardoor zij de mogelijkheid krijgt om naar school te gaan. Het tweede deel volgt direct op het eerste en gaat over haar leven in een klooster waar ze onderwijs krijgt. Het laatste deel speelt een stuk later en laat zien dat Tambudzai, ondanks al het goede onderwijs dat ze heeft genoten, niet in staat is geweest om haar dromen te verwezenlijken.

Het zijn zeker belangrijke boeken, in de zin dat er een hele lijst aan misstanden voorbij komt die zich zoal voordoen in Zimbabwe. Ongelijkheid wat betreft mannen en vrouwen, racisme en (revolutionair) geweld zijn een paar van de hoofdthema's die telkens weer terugkeren.

Toch bleek deze serie voor mij een grote deceptie. Mijn grootste punt van kritiek is dat Dangarembga veel te vertellen heeft, maar dat ze keer op keer vergeet een goede roman te schrijven. Geen enkel oog lijkt ze te hebben voor een meeslepend plot, karakterontwikkeling en interessante personages.

Verschrikkelijk saai en droog vond ik alle drie de boeken. Dat Tambudzai een nogal irritant personage is hielp ook niet erg mee. Alle positieve reacties begrijp ik echt niet.

In de videorecensie vertel ik meer over de afzonderlijke delen. Voor de leessoundtrack dook ik in de Zimbabwaanse muziek. Dat was wel een groot succes.

Videorecensie
Leessoundtrack

Gast
geplaatst: vandaag om 23:07 uur

geplaatst: vandaag om 23:07 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.