menu

Revolusi: Indonesië en het Ontstaan van de Moderne Wereld - David Van Reybrouck (2020)

mijn stem
4,06 (24)
24 stemmen

Nederlands
Historisch

640 pagina's
Eerste druk: De Bezige Bij, Amsterdam (Nederland)

De onafhankelijkheidsstrijd van Indonesië is lang gezien als een conflict tussen kolonisator Nederland en het gekoloniseerde Indië. Maar in werkelijkheid was het wereldgeschiedenis. Indonesië was het eerste land dat na de Tweede Wereldoorlog zijn onafhankelijkheid uitriep. Na de Japanse bezetting verzetten jonge rebellen zich gewapenderhand tegen elke nieuwe vorm van overheersing. Britse, Australische en vooral Nederlandse troepen moesten rust en orde brengen, maar hun aanwezigheid leidde juist tot het ontvlammen van de eerste moderne dekolonisatieoorlog. Die strijd inspireerde onafhankelijkheidsbewegingen in Azië, Afrika en de Arabische wereld, zeker toen het vrije Indonesië in 1955 de legendarische Bandung-conferentie organiseerde, het eerste wereldcongres zonder het Westen. De wereld had zich met de Revolusi bemoeid en de wereld was erdoor veranderd.

zoeken in:
4,0
Een boeiend verhaal over eeuwen van koloniale uitbuiting en bevrijding. De auteur gebruikt dezelfde methode met interviews van nog levende getuigen, dat hij ook in zijn Congoboek hanteerde. Dat werkt hier minder goed, vind ik, het draagt niet bij tot de overzichtelijkheid. Toch slaagt hij erin de overdonderende stapel historische gebeurtenissen in de hand te houden zodat de zaak toch nog steeds te volgen is. Het beeld van het passagiersschip met zijn verschillende dekken komt vaak terug en verheldert veel. Ik vreesde dat het slothoofdstuk over de gevolgen van de onafhankelijkheid op internationaal gebied bijzonder saai zou zijn, maar zijn enthousiasme is meeslepend en geeft aan de Indonesische zaak een veel bredere dimensie.
Persoonlijk vond ik “Congo” boeiender, maar “Revolusi” was voor mij toch meer een blikopener.

Van Reybroucks Congoboek heeft in België (zeker in Vlaanderen) nogal wat ophef veroorzaakt. De verdedigers van ons koloniaal beheer van Congo (hoe we daar de beschaving hebben gebracht enz) zijn stilgevallen en standbeelden van Leopold II worden zeer in vraag gesteld en beklad... Misschien kan dit boek de discussie over het Nederlands koloniaal verleden ook aanwakkeren. Daarom vind ik het vreemd dat enkele maanden na zijn verschijning de eerste bespreking van het boek op Boekmeter van een Belg moet komen.

avatar van mjk87
3,5
Na Congo gelezen te hebben schreef ik toen al in mijn review ook weleens zo'n boek over Indonesië te willen lezen van hem. Nu wel, daar is dan Revolusi. Het is overigens niet helemaal geworden wat ik gehoopt had. Dit boek draait veel meer om slechte een korte periode (in casu de jaren 1920-1949) en minder om de volledige geschiedenis. Nu beoordeel ik het boek op wat het is en niet op wat ik wilde, maar toch, ik miste af en toe wel wat. Zeker na de onafhankelijkheid, dat komt er bekaaid van af.

Voorts is dit boek net zo dik maar met een kortere tijdspanne. Je ontkomt er niet aan dat het gedetailleerder is. Soms simpelweg te gedetaileerd. En dat is lang niet altijd even boeiend. Hoewel de vele interviews boeiend zijn en een meerwaarde was het hier soms allemaal net too much. Van Reybrouck is juist goed in het vertellen van geschiedenis (de eerste twee hoofdstukken zijn goddelijk geschreven) en die kwaliteit komt minder van pas in de rest van het boek.

Opzich is het wel goed en knap geschreven, temeer Van Reybrouck ervoor zorgt in elk hoofdstuk (dat wel chronologisch loopt) de aandacht ergens anders op ligt. Nu eens de jappenkampen, dan weer de geschiedenis van de Indonesische onafhankelijkheidsstrijders of terreur van Nederlandse soldaten en soldaatgemaakten. Maar toch, uiteindelijk vond ik Congo gewoon beduidend beter, al scheelt dat in de score niet heel veel. 3,5*.

avatar van Lalage
Dit boek bevat te veel namen, getallen en jaartallen, wapens en mannen. Daarom ben ik na 200 bladzijden gestopt. Vervolgens heb ik de podcast met veel belangstelling beluisterd.

Revolusi – David van Reybrouck | Lalagè leest - lalageleest.nl

Gast
geplaatst: vandaag om 05:43 uur

geplaatst: vandaag om 05:43 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.