menu

De Kleine Blonde Dood - Boudewijn Büch (1985)

mijn stem
3,69 (217)
217 stemmen

Nederlands
Autobiografische Roman / Psychologisch

196 pagina's
Eerste druk: De Arbeiderspers, Amsterdam (Nederland)

Boudewijn heeft een bijzondere relatie met zijn vader en zoekt voortdurend naar liefde en erkenning. Zijn vader is door de Tweede Wereldoorlog zwaar getraumatiseerd en gaat op een rare manier met zijn zoon om. Boudewijn ziet in de relatie met zijn zoon Micky voortdurend de relatie met zijn vader terug.

zoeken in:
4,0
Terwijl zijn vader zijn oorlogstrauma’s op zijn gezin uitleeft, heeft Boudewijn geen idee wat er gaande is. Iets met Duitsland, ja. Het onberekenbare gedrag van zijn vader brengt hem weinig goeds, en hoewel zijn vader het soms goed bedoelt, is er maar de minste aanleiding nodig om hem uit balans te brengen. Boudewijn erft dat. Maar juist op het moment dat hij stabiliserende is, slaat het noodlot toe. Een relaas van vader en zoon, en hoe de tijd dingen vervormt, meeneemt, achterlaat of juist naar voren schuift.

Büch is nergens groots of prozaïsch, maar schrijft meeslepend. Aangrijpend wordt hier het verhaal verteld van een jongen die in zijn onvolmaakte jeugd een basis vindt voor (een even) onvolmaakt ouderschap. Een tragedie pur sang.

2,5
Indringend en aangrijpend, dat zeker. Büch schrijft in korte, treffende zinnen over zijn jeugd, zijn door oorlog knettergek geworden vader, en het onmetelijke verdriet over de dood van zijn zoontje. Zeer knap hoe hij met deze beknopte schrijfstijl de emotie laat binnendringen, en het leest ook erg vlot en gemakkelijk weg.
Maar literatuur? Mwoah, daarvoor heeft het toch te weinig om het lijf.

avatar van Jason82
4,0
Dit boek bleek met name te gaan over de jeugd van Boudewijn zelf. Voor de meeste lezers wellicht logisch, voor mij was dat een verrassing. Wel vond ik dat mooi en boeiend beschreven; een jeugd met een vader die gekweld door allerlei demonen vanuit de 2e wereldoorlog volstrekt onberekenbaar is. Door de regels heen blijf je de liefde tussen en vader en zoon wel voelen, maar het krijgt door die demonen geen eerlijke kans. Dit proces bleef me boeien tot de laatste pagina.

Mijn eerste boek van Boudewijn Büch is me goed bevallen!

Gast
geplaatst: vandaag om 15:17 uur

geplaatst: vandaag om 15:17 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.