menu

Het Boek Daniel - Chris De Stoop (2020)

mijn stem
4,50 (3)
3 stemmen

Nederlands
Waargebeurd

256 pagina's
Eerste druk: De Bezige Bij, Amsterdam (Nederland)

In een uithoek van Henegouwen, waar het platteland nog enigszins standhoudt, brandt de oude vierkantshoeve van oom Daniel af. In het puin wordt het lijk van de bejaarde boer aangetroffen. In de daaropvolgende weken wordt een jeugdbende uit hetzelfde dorp opgerold, die ervan verdacht wordt Daniel vermoord te hebben. De Stoop, geschokt door de dood van zijn oom, pleit zelf namens de familie in de rechtszaak. Na het proces gaat hij nog een stapje verder: hij gaat de confrontatie aan met de jonge daders. In 'Het boek Daniel' vertelt hij op aangrijpende wijze hoe twee verschillende werelden samenkomen. Hij zoekt gerechtigheid voor een oude boer voor wie niemand nog wil opkomen, maar ontrafelt ook wat er broeit in hangjongeren die schijt hebben aan alles en iedereen.

zoeken in:
avatar van schelley
5,0
Ten eerste; hoe fantastisch ziet deze cover eruit! Het portret op de cover is intens en zo is dit boek evenmin!

Chris De Stoop is een Nederlandse auteur. Hij schreef onder andere het boek ‘Ze zijn zo lief, meneer’ over een bende vrouwenhandelaars. De Stoop schrijft van ‘Het boek Daniel’ het verhaal van zijn oom. Hij pleitte in de rechtszaak namens zijn familie. Na het proces ging hij de confrontatie aan met de daders zelf. Het boek Daniel is enerzijds de zoektocht naar gerechtigheid voor Daniel, een oude boer die wat in vergetelheid lijkt geraakt te zijn. Anderzijds probeert De Stoop in de hoofden van de hangjongeren te kijken.

De vierkantshoeve van de bejaarde boer Daniel Maroy brandt af. Bij het opruimen van het puin wordt er een lijk gevonden. Het lijk van de oude boer. Er volgt een zoektocht naar de dader(s) hiervan. Een jeugdbende (Bende vormt een mogelijke piste..

Het boek leest erg vlot. Je kan het boek moeilijk wegleggen. Hij leest wat als een thriller maar toch is alles in dit boek waargebeurd. Je wordt meegenomen vanaf de start (de gebeurtenis zelf) tot en met het hele Assisenproces en het moment dat De Stoop de dader in de ogen kijkt. Wat bezielt iemand die tot zo’n daden in staat is. Het boek geeft een beeld van hoe de daden tot stand konden komen.

Vooral de diepere inkijk op de hangjongeren vind ik sterk uitgewerkt. Als familie van het slachtoffer is het niet niks om deze kant van het verhaal te willen zien en uitdokteren. Het verhaal is een sereen eerbetoon aan Daniel. Anderzijds gaat het over eenzaamheid, verloren jongeren en de hiaten in de maatschappij.

Hij deed er wel tien minuten over om zijn eigen stevig geknoopte touw los te krijgen en de poort open te maken. Nog aarzelde Daniel. Toen ging hij naar binnen. Oom Daniel toch.


Een magistraal, persoonlijk en beklijvend boek! Ik ben erg onder de indruk!

avatar van Bruno_6
schelley, Chris de Stoop is geen Nederlander, wel een Belg.

Gast
geplaatst: vandaag om 15:32 uur

geplaatst: vandaag om 15:32 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.