menu

Het Recht van de Snelste: Hoe Ons Verkeer Steeds Asocialer Werd - Thalia Verkade en Marco te Brömmelstroet (2020)

mijn stem
3,67 (9)
9 stemmen

Nederlands
Ideeƫnliteratuur / Sociaal

254 pagina's
Eerste druk: De Correspondent, Amsterdam (Nederland)

Steekt een hert de weg over of rijden wij dwars door zijn bos heen? Hoe kan het dat we op een knopje moeten drukken als we de straat over willen steken? En waarom reizen we steeds sneller, maar komen we geen seconde eerder thuis? Van files tot fietssnelwegen, van drempels tot deelauto’s: hoe we ons verplaatsen heeft enorme invloed op de inrichting van onze straten, onze steden én onze samenleving. Het bepaalt zelfs hoe we met elkaar omgaan. In dit boek gaan journalist Thalia Verkade en wetenschapper Marco te Brömmelstroet op zoek naar een antwoord op die ene belangrijke vraag: van wie is de straat? Ze ontdekken dat het verkeer onze publieke ruimte heeft overgenomen – en laten zien dat een heel andere inrichting mogelijk is.

zoeken in:
avatar van Lalage
4,0
Door dit boek ga je anders kijken naar de openbare ruimte en hoe we ons daarin bewegen. Het gaat over het fileprobleem, verkeersongevallen en over de inrichting van onze straten. Thalia Verkade vertelt ook over haar persoonlijke ervaringen en haar gesprekken met fietsprofessor Marco te Brömmelstoet. Ik vind het razend interessant en een mustread voor elke verkeersdeelnemer.

Het recht van de snelste – Thalia Verkade | Lalagè leest - lalageleest.nl

4,5
Fantastisch als een boek je blik op de wereld zo doet kantelen.

avatar van mjk87
1,5
Behoorlijke tegenvaller. Dit boek is van Thalia Verkade (in de ik-vorm ook), met veel hulp van haar medeschrijver, maar blijkbaar staan ze als duo erop. En dit wordt gebracht als een PERSOONLIJK VERHAAL. Dat helpt enerzijds wel dat het vlot blijft, anderzijds is dit echt wel te informeel geschreven naar mijn smaak en haalt ze te veel persoonlijke zaken erbij (zoals een trauma van de mede-auteur) die mij weinig boeiden. Maar vooral op de inhoud schort dit. Verkade noemt allerlei dingetjes maar alles is maar een beetje half. Het blijft vaak bij het noemen. Echt met nieuwe inzichten komt ze niet. Enkele details zijn dan wel leuk (en hoe men door de jaren over verkeersslachtoffers is gaan schrijven in de media), maar het grote verhaal mag toch wel gekend zijn als je af en toe krant leest. Ze brengt dit als iets nieuws, en dat PERSOONLIJKE deel is dus ook een stukje ontdekkingsreis. Maar voor mij was er weinig te ontdekken. De conclusie is dan ook niet heel denderend uiteindelijk. Zowel niet qua impact als qua uitwerking. Ook die blijft er maar wat bijhangen.1,5*.

4,0
Opnieuw een sterk boek van de Correspondent. Erg vlot geschreven vult dit boek je met weemoed over wat eigenlijk nooit geweest is en irritatie of zelfs woede over de invloed van weinigen ten koste van velen. Veel boeiende gesprekken komen langs en Thalia's reflectie daarop is altijd van toegevoegde waarde. Het boek doet in het begin iets te hard zijn best origineel en onderscheidend te zijn, terwijl het dat helemaal niet nodig heeft. Het is inhoudelijk sterk zat. Aanrader dus.

Gast
geplaatst: vandaag om 22:19 uur

geplaatst: vandaag om 22:19 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.