menu

Bowlen in Philadelphia - Thomas Heerma van Voss (2020)

mijn stem
3,25 (4)
4 stemmen

Nederlands
Psychologisch

64 pagina's
Eerste druk: B for Books, Hilversum (Nederland)

Philip bezoekt zijn vriend Jacob die zijn vriendin naar Philadelphia is gevolgd. Zij studeert, hij doet copywrite klusjes. Peinzend over zijn eigen relatie en vol bewondering over Jacobs bestaan, laat Philip zich door Philadelphia leiden. Terwijl zijn twijfel groeit - had hij zijn vriendin wel alleen moeten laten, zal zij hem ook zo missen? - blijkt ook de relatie van Jacob niet zo ideaal als hij het wil doen voorkomen.

zoeken in:
3,5
In Bowlen in Philadelphia beschrijft Thomas Heerma van Voss hoe Philip zijn vriend Jacob in Amerika bezoekt. Jacob is zijn vriendin naar Philadelphia gevolgd, en Philip is onder de indruk van hoe hij zijn leven daar heeft ingericht. Zijn eigen relatie staat daarmee in schril contrast: zijn vriendin is vreemd gegaan, hij probeert haar weer te vertrouwen, maar ze reageert niet op zijn berichten.

Een van de troeven van Bowlen in Philadelphia is dat de positieve interpretaties die Philip aan al zijn observaties geeft, gaandeweg steeds meer op losse schroeven komen te staan. Het is interessant om het boekje opnieuw te lezen met in gedachten de uitkomst, en na te gaan waar Philip eerder iets door had kunnen hebben – of dat het grotendeels aan zijn zelftwijfel ligt dat hij andermans falen niet doorheeft.

Dit Literair Juweeltje is in de vertrouwde heldere stijl van Heerma van Voss geschreven. Dat betekent beelden die daadwerkelijk bijdragen aan de scene, nauwkeurig taalgebruik en een fijn tempo.

(Dit bericht is deels afkomstig uit mijn bespreking van de drie boeken die Thomas Heerma van Voss dit jaar uitbracht.)

avatar van Sol1
2,5
Sol1 (crew)
Ik sta er toch wat minder positief tegenover dan mijn voorganger.

Het thema van het boek is niet echt spectaculair: mensen die zich niet alleen vergissen in hun eigen relatie, maar ook in die van een ander, terwijl een aantal plotwendingen voorspelbaar zijn en de mannen in een verhaal met een beperkt aantal spelers beter zijn uitgewerkt dan de vrouwen.

Het idee achter de 'Literaire Juweeltjes'-reeks, het tegengaan van ontlezing, bevalt me dan weer wel. De uitgever probeert volgens eigen schrijven van niet-lezers lezers te maken en van weinig-lezers hopelijk graag lezers.

Dan moet je ook niet direct met 'Oorlog en Vrede' of 'Ulysses' gaan strooien, of is dat weer het andere uiterste en te elitair gedacht?

Citaat van de uitgever van een advertentie uit het verleden: "Wacht niet tot gij een been gebroken hebt, om een reden tot lezen te hebben."

Gast
geplaatst: vandaag om 14:47 uur

geplaatst: vandaag om 14:47 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.