menu

De Verdachte Verheugt - Janwillem van de Wetering (1980)

Alternatieve titel: Grijpstra & De Gier #8

mijn stem
2,50 (7)
7 stemmen

Nederlands
Detective

95 pagina's
Eerste druk: CPNB, Amsterdam (Nederland)

Boekenweekgeschenk 1980. Twee Amsterdamse politiemensen - voor kenners: Grijpstra en De Gier - rijden in hun autootje over de grachten, blij dat de dag erop zit. Maar als ze een oploopje zien en de weinig overzichtelijke situatie eens wat nader in ogenschouw nemen, krijgt hun beroepsmatige nieuwsgierigheid de overhand: het is werken geblazen. Eerst lijkt het dat er gewoon iemand te water is geraakt, maar dan komen de feiten los: de verdwenen dame, het vermoorde hondje, de heimelijke liefde van een barmeisje, de verkoop van een uitgeverij - vreemde en bedenkelijke gebeurtenissen in het leven van verschillende betrokkenen; aanknopingspunten die echter als drijfzand aan elkaar hangen… En nog altijd is er geen lijk! Totdat een wonderlijke samenloop van omstandigheden de kleurige ballon van verdenkingen en gissingen doorprikt en de werkelijkheid van de gebeurtenissen aan het doortastende tweetal openbaart…

zoeken in:
avatar van gert_r
2,5
Ruim een uur nadat de zon is ondergegaan kan een normale sterveling geen kleuren meer onderscheiden. In de wereld van De Verdachte Verheugt kan het wel, want op een zwoele zomeravond, “al lang na elf uur”, worden we getrakteerd op blonde hoofden, roze handen, zwarte ganzen met donkerrode snavels, gevels met gouden ornamenten en, door een ongewassen autoruit heen, de zachte bruine kijkers van brigadier De Gier. En het boekje roept meer vragen op: waarom raadplegen Grijpstra en De Gier, wanhopig op zoek naar informatie, niet hun eigen politiearchief? Nu worden ze bij toeval op straat bijgepraat door passerende collega’s. En aan het einde, als het verhaal inmiddels Adriaan en Olivier-achtige trekjes heeft aangenomen, heeft de commissaris blijkbaar alle tijd om zich als relatiemakelaar te kunnen ontpoppen.Toch biedt het boekje genoeg kleur om een er een zwoele zomeravond mee door te kunnen komen: de Amsterdamse couleur locale bijvoorbeeld en de flitsende dialogen. Vooral die tussen de twee dappere dienders zelf zijn sterk.

Gast
geplaatst: vandaag om 15:05 uur

geplaatst: vandaag om 15:05 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.