Ars Longa Vita Brevis
Wat een leesbelevenis is
Oryx en Crake en dat voor een dystopische roman!
Net zoals Prowisorio bij
The Handmaid's Tale - Margaret Atwood (1985) schreef
Prowisorio schreef:
... te realiseren, dat niets wat Atwood beschrijft 'verzonnen' is... alle situaties zijn al (al dan niet wat verder doorgetrokken) voorgekomen of komen nu (nog) voor... brrrr.
vind ik dat ook voor dit boek opgaan. Er zijn overeenkomsten en verschillen:
dutch2.0 schreef:
Dezelfde plezierige stijl (maar dan rijper) in een fantasievolle (en tamelijk akelige) dystopische vertelling. En dan is Oryx & Crake ook nog eens het eerste deel van een trilogie!
Inderdaad is
Oryx en Crake veel 'rijper', veel 'volwassener' qua boek. Nergens blijf ik hangen, ook al kloppen bepaalde details (nog) niet.
Van de wereld waarin het in 2003 geschreven
Oryx en Crake zich afspeelt, is veel herkenbaar; al gaande of op zijn minst mogelijk in de nabije toekomst ... Voor Oryx, Crake en Sneeuwman het verleden.
Centraal in het verhaal staat Sneeuwman, hij heeft een ramp overleefd, wellicht als enige mens, omgeven door vredelievende Crakers. Dit roept vanzelfsprekend vragen op: hóe heeft Sneeuwman dit kunnen overleven? Wie zijn de Crakers, hoe zit het met die vreemdsoortige vaak gevaarlijke dieren, het vreemde eten met nepingrediënten? Die
dieren maken het verhaal spannend als Sneeuwman op expeditie gaat en wordt bedreigd door een kudde Varkuiven ... Kan hij, gewond (ook al zo'n bedreiging) ontsnappen? Keert hij terug naar de Crakers?
Overal krijgt de lezer antwoord op. Stap voor stap doet Atwood uit de doeken hoe het met onze wereld zover heeft kunnen komen. Hoewel de wereld van de hoofdpersonen akelig overkomt, leef en voel ik mee met Sneeuwman. Ik wil dóórlezen, ik herken mensen zoals Crake, zijn beste vriend. Ook het leven van Jimmy's geliefde Oryx is geloofwaardig en geeft de relatie tussen de drie hoofdpersonen meer psychologische diepgang.
Sneeuwman die vroeger Jimmy heette, was heel anders dan Crake. Dat komt onder andere duidelijk naar voren bij hun studierichting. Crake werd zoals veel topvoetballers nu 'weggekocht' maar dan door een universtiteit vanwege zijn veelbelovende (bèta) genialiteit; terwijl Sneeuwman na een bijna zielige uitverkoop een meer creatieve opleiding zou gaan volgen.
Boven aan de poort van Jimmy's opleiding stond 'Ars Longa Vita Brevis', de kunst is lang, het leven kort.
Ook al ben ik eveneens een woordenmens, ik moest de betekenis even opzoeken. Maar o, o, wat kan ik me in de context van het verhaal hierin vinden. Ook Atwoods boeken zullen langer bestaan dan haar leven duurt en dat is maar goed ook, of ze nu van papier zijn of digitaal.
Dat haar werk maar, zoals
Lalage schrijft 'de grote fantasie van fictie-schrijvers een belangrijke bijdrage kan leveren aan wetenschapsfilosofie en ethiek' mag zijn. Want wat Atwood kan bedenken, kunnen anderen ook.
In tegenstelling tot
The Handmaid's Tale - Margaret Atwood (1985) heeft Oryx en Crake geen teleurstellend eind. Wel ben ik ontzettend nieuwsgierig naar het vervolg!
4,5*