menu

The Beat Goes On: The Complete Rebus Stories - Ian Rankin (2014)

mijn stem
4,00 (1)
1 stem

Engels
Verhalenbundel
Detective / Thriller

464 pagina's
Eerste druk: Orion, Londen (Verenigd Koninkrijk)

Er is geen detective zoals inspecteur Rebus. Briljant, heethoofdig en eindeloos frustrerend voor zowel zijn vrienden als zijn immer geplaagde bazen heeft hij zich de donkere plekken van Edinburgh vertrouwd gemaakt en is daar al meer dan twee decennia thuis. Vanaf het begin van zijn carrière in de eerste helft van de jaren 1980 als jonge detective in ‘Dead and Buried’ (eerder toegevoegd aan ‘Saints of the Shadow Bible’), een verhaal waarin hij na de opgraving van de stoffelijke resten van een twintig jaar eerder geëxecuteerde ter dood veroordeelde misdadiger aan de hand van een zakhorloge op onderzoek uitgaat of indertijd misschien sprake was van een gerechtelijke dwaling, tot aan zijn dramatische – maar zoals blijkt, niet helemaal definitief – pensioen in ‘The Very Last Drop’, waarin Rebus opnieuw, net als in zijn eerste zaak, iets uit het verre verleden onderzoekt, ditmaal onder welke omstandigheden degene die nu zich als geestverschijning zou manifesteren in een brouwerij zestig jaar geleden werkelijk om het leven is gekomen, wordt in deze negenentwintig verhalen de werkwijze van Rebus tentoongesteld. Vele daarvan zijn eerder in boekvorm gepubliceerd maar enkele nog niet en twee zijn speciaal voor deze collectie geschreven – ‘The Passenger’ waarin Rebus op zoek gaat naar degene die een vrouw in haar hotelkamer heeft gewurgd en ‘A Three-Pint Problem’ over de onverklaarbare verdwijning van een bekende handelaar in exclusieve tweedehands auto's, een kolfje naar de hand van John Rebus en Siobhan Clarke.

zoeken in:
PQV00
In 2005 verscheen The Complete Short Stories, dat echter alles behalve een compleet overzicht van alle korte verhalen van Rankin presenteerde. Dat werk bevatte een herhaling van alle verhalen uit A Good Hanging and Other Stories, zijnde 12 Rebus-verhalen, Beggars Banquet, dat 7 Rebus-verhalen plus 1 Rebus-novelle bevat naast 14 andere, en één voor The Complete Short Stories geschreven verhaal, ‘Atonement’ getiteld.
The Beat Goes On draagt de ondertitel ‘The Complete Rebus Stories’ en bevat in de eerste Britse (hardback) editie 29 verhalen met Rebus in de hoofdrol. Daarmee is het echter opnieuw verre van compleet!
Dat werd ook door Rankin zelf opgemerkt die daarom in het voorwoord van de Britse paperback editie van 6 juli 2015 opmerkt dat, na de hardback editie, het verhaal ‘My Shopping Day’ werd gevonden (eerder in boek verschenen in Herbert in Motion and Other Stories. Daarnaast werd aan de paperback editie het verhaal ‘Cinders’ toegevoegd dat voor kerstmis 2014 (dus na de uitgave van de hardback editie) was geschreven.
Nu dan compleet? Neen. Nog steeds missen we ‘Well Shot’ uit 1993, ‘Get Shortie’ en ‘The Acid Test’ beide uit 1999 (deze laatste werd in vertaling opgenomen in Schuld & Boete) en ‘In the Nick of Time’ dat in 2014 verscheen in de bloemlezing Face Off.
Wel schijnt Rankin hierna de gewoonte te hebben aangenomen om nieuwe Rebus-verhalen als appendix toe te voegen aan zijn nieuwe romans. Zo werd al eerder in 2013 ‘Dead and Buried’ (geschreven in 2013, maar zich afspelend in de eerste helft van de jaren 1980) toegevoegd aan Saints of the Shadow Bible en werd ‘Cafferty’s Day’ in 2016 toegevoegd aan Rather Be the Devil. In 2017 verscheen ook nog ‘Charades’, gepubliceerd in het decembernummer van Country Life.

Gast
geplaatst: vandaag om 07:11 uur

geplaatst: vandaag om 07:11 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.