menu

The Doors of Perception - Aldous Huxley (1954)

Alternatieve titel: De Deuren der Waarneming

mijn stem
3,50 (13)
13 stemmen

Engels
Psychologisch

159 pagina's
Eerste druk: Chatto & Windus, Londen (Verenigd Koninkrijk)

Essay over de ervaring van een mescaline trip. Huxley bespreekt de geestelijke en morele aspecten van deze ervaring, waardoor een nieuw licht geworpen wordt op de visioenen van de mysticus, op de gevoeligheid van de kunstenaar en op de geestelijke toestand van de schizofrene mens.

zoeken in:
avatar van Chungking
2,5
Wel dit was een ontgoocheling. De reputatie van het boek kan ik moeilijk begrijpen, want ik vond het heel erg gedateerd. Je kan het hoogstens pseudo-filosofisch of pseudo-wetenschappelijk werk noemen.
Huxley intellectualiseerd gewoon de mescaline-ervaring, maar komt daarbij (voor mij althans) met amper één nieuw inzicht. Enkel het begin en einde van het boek zijn enigszins interessant, daartussenin is het gewoon werken geblazen, met dank aan de stroeve schrijfstijl en de oninteressante beschrijvingen van hoe allerlei dingen eruit zien onder de mescaline.
Na een pagina of 20 had ik het al gezien, en enkel de laatste paar pagina's konden er nog een halfje bijdoen bij dit boek.

avatar van cinemathique
Merkwaardig genoeg kom ik tot een quasi tegengestelde conclusie dan de gebruiker hier boven mij.

Ik wist al wat het boek inhield (de beschrijving van een mescalinetrip) en dacht dan ook een saaie, eventueel wetenschappelijke uiteenzetting te vinden. Niets is minder waar!
Huxley beschrijft inderdaad de effecten van mescaline, maar becommentarieert daarbij ook deze effecten en deelt zijn mening over het gebruik ervan mee.
Persoonlijk vind ik Huxleys schrijfstijl net zeer vlot en helder. De feiten, vergelijkingen ter verduidelijking en niets meer. Natuurlijk is het evident dat je weet wie Eckhart, Vermeer en andere intelligentsia en kunstenaars waren om zijn vergelijkingen te kunnen begrijpen.
Wanneer hij op het einde vervalt in zijn mijmeringen over het eventuele gebruik van mescaline in onze beschaving, met name de Kerk, verloor hij mijn aandacht even, hoewel ik niet zeker ben of dit te wijten valt aan de inhoud of de vermoeidheid waardoor ik de laatste tijd zo frequent geplaagd word.

Nevertheless een interessant verslag om te lezen. 3,5.

avatar van heinonlein
Leuk weetje: Jim Morrison heeft dit boek gelezen en kwam zo aan de naam van z'n band!

Gast
geplaatst: vandaag om 18:21 uur

geplaatst: vandaag om 18:21 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.