menu

Verdwenen Boeken - Thomas Heerma van Voss (2020)

mijn stem
3,62 (4)
4 stemmen

Nederlands
Ideeƫnliteratuur

64 pagina's
Eerste druk: Babel & Voss, Amsterdam (Nederland)

In 2009 begon Reinjan Mulder met uitgeverij Babel & Voss, een nieuwe, frisse onderneming die ‘alles anders zou doen’. In 'Verdwenen boeken' beschrijft Thomas Heerma van Voss het onvermijdelijke einde van de uitgeverij. De grootse plannen waarmee het begon, de stiltes die begonnen te vallen, en het vreemde lot van zijn eerdere afscheidsboekje 'Onzichtbare boeken', dat tegen de verwachtingen in meteen herdrukt moest worden en maakte dat Babel & Voss toch weer vijf jaar bleef bestaan. In wat definitief het allerlaatste boek van Babel & Voss is, schrijft Heerma van Voss opnieuw over de uitgeverij, maar nu met het besef wat hem toch het meest aan de wonderlijke onderneming bond: zijn herinneringen aan het Engelse badplaatsje Dovercourt, waar hij in zijn jeugd met het gezin van uitgever Reinjan Mulder kwam. In zijn eentje reist hij nog een laatste keer terug naar Dovercourt en neemt hij – nu voorgoed – afscheid.

zoeken in:
4,0
Falen, en toch positief blijven en doorgaan, staat centraal in Verdwenen boeken. Dit essay is het vervolg op Onzichtbare boeken uit 2014 en markeert het definitieve einde van uitgeverij Babel & Voss. Heerma van Voss beschrijft zijn minimale bijdrage als redacteur van deze kleine uitgeverij, maar vooral met welke tegenslagen de onderneming van Reinjan Mulder (een grote naam in de literaire wereld) te maken kreeg – en hoe positief op iedere tegenslag werd gereageerd. Een voorbeeld dat zo triest is dat het komisch wordt: op een exemplaar van Echte boer zoekt dito vrouw maakte Reinjan Mulder meerdere malen verlies, omdat de koper het boek cadeau wilde doen en niet wilde riskeren dat de retourtermijn verliep.

Het wel en wee van Babel & Voss is door Heerma van Voss kunstig verweven met zijn eigen jeugdherinneringen aan Dovercourt, een mistroostig kustplaatsje dat ooit betere tijden heeft gekend. Als jongen bracht Heerma van Voss daar vele vakanties door met Reinjan Mulder en diens zoon waarmee hij bevriend was. Wanneer hij terugkeert om in opdracht van Reinjan Mulder te werken aan het afscheidsboek van Babel & Voss, komt hij tot mooie melancholische observaties, maar niet tot schrijven. Dat Verdwenen boeken er uiteindelijk toch is gekomen, is zowel een ode aan falen, als een teken van doorzettingsvermogen.

(Dit bericht is afkomstig uit mijn bespreking van de drie boeken die Thomas Heerma van Voss dit jaar uitbracht.)

Gast
geplaatst: vandaag om 12:14 uur

geplaatst: vandaag om 12:14 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.