menu

De Vondeling - Eva Maria Staal (2020)

mijn stem
3,75 (2)
2 stemmen

Nederlands
Psychologisch

264 pagina's
Eerste druk: Prometheus, Amsterdam (Nederland)

Agnes' vader ligt op sterven. Als kind was Agnes haar vaders prinsesje, nu weet ze niet of hij haar echt heeft liefgehad. De vijftigjarige Agnes bezweert haar twijfels door op papier over haar vader te fantaseren. Pas als ze leest wat hij zelf over zijn leven schreef, op een barre tocht naar Duitsland aan het einde van de Tweede Wereldoorlog, begrijpt ze wie hij was. Maar ook daarna is haar zoektocht niet ten einde. Welk jammerlijk voorval heeft hen ooit van elkaar vervreemd? En welke rol speelt de adoptie van Agnes' dochter Lima in hun leven? De vondeling is betoverende, magische verhaal van Agnes, haar vader en Lima. Het is een roman over dwingende en zelfgekozen familiebanden, spijt en vergeving.

zoeken in:
avatar van psyche
psyche (crew)
Recensie Parool d.d. 27 maart 2020.

avatar van Abubakari
4,0
Eens met de recensie in het Parool, mooi boek. Zeker toen ik daarna las dat het niet een beetje, maar geheel autobiografisch is.

Vanuit het perspectief van Agnes, haar geadopteerde dochter Lima en dat van haar vader (in door haarzelf gefantaseerde delen, maar ook door een deel uit een dagboek) vertelt Eva Maria Staal een verhaal wat niet alleen gaat over de band met haar vader maar ook over de adoptie en de weg daar naar toe en over enkele gebeurtenissen uit haar jeugd. Over het bezoek van Sinterklaas en over hoe ze bij de nieuwe buren over die andere baardige heilige krijgt te horen, Jezus Christus.

Eva Maria Staal heeft een bijzonder prettige manier van vertellen, even vaak ontroerend als humoristisch. Maar vooral goudeerlijk. Ik vond het een erg mooi boek, in twee nachten gelezen, in nacht twee van pagina 90 tot het eind aan één stuk door (en uit) gelezen. Dat is wat mij betreft altijd een goed teken.

Haar debuut heb ik niet gelezen, maar dat wordt ook veelgeprezen, dus dat ga ik ook zeker nog lezen.

avatar van Abubakari
4,0
Wat ik wel een minpuntje vind is wat uiteindelijk het jammerlijke voorval is wat hen ooit van elkaar vervreemde. Het lijkt mij stug dat een vader die gek is met zijn kind haar iets wat ze op 9 jarige leeftijd heeft gezegd zo na blijft dragen.
Maar verder niks dan lof.

Gast
geplaatst: vandaag om 00:32 uur

geplaatst: vandaag om 00:32 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.