menu

Het Laatste Eiland - Ivan Wolffers (1986)

Alternatieve titel: Aardrijkskunde van het Geluk #3

mijn stem
4,00 (1)
1 stem

Nederlands
Sociaal / Reis

222 pagina's
Eerste druk: Contact, Amsterdam (Nederland)

Dit boek beschrijft de wederwaardigheden van een groep mensen die in de jaren zeventig van de vorige eeuw op een cruise vertrekken, maar hun schip ‘Utopia’ komt vast te zitten bij het kleine eiland Kananke in de Stille Oceaan. Daar ontmoeten ze mensen uit een totaal andere cultuur die hun taal niet spreken en die andere gewoonten hebben. En ze zijn gedwongen van elkaar te leren. Dat geldt voor de groep Nederlanders onderling in hun nieuwe primitieve situatie, maar ook voor de twee verschillende culturen. Hoofdpersoon Josef Kraeyenest heeft medicijnen gestudeerd, maar zich daarna gespecialiseerd in onderzoek van ratten. Hij maakt nu verslagen over alles wat hij tegenkomt, zelfs dusdanig veel dat het papier opraakt. Hij reist met zijn vrouw Hilde die een praatclub over film leidt en hun zestienjarige zoon Ronald. Medereizigers zijn de bouwondernemer Willems en de oud Indiëganger van Galen. Op Kananke krijgen ze te maken met het dorpshoofd, een handelaar en de genezer Ananda. Er zijn mooie inheemse dames. En er worden veel verhalen aan elkaar verteld.

zoeken in:
4,0
Dit is een mooi boek met verschillende fraaie lagen erin. Zo zijn er aan de ene kant de onderlinge verhoudingen tussen de Nederlandse schipbreukelingen op het tropische eiland. Met de hoofdpersoon Josef Kraeyenest wiens huwelijk met zijn vrouw Hilde niet meer zo veel voorstelt en zijn puberzoon van 16 die de wereld nog moet gaan ontdekken. En er is bouwondernemer Willems die overal projectmogelijkheden ziet en er is de zieke oud Indiëganger van Galen, die nog steeds spijt heeft de vrouw op wie hij verliefd was in de steek te hebben gelaten. Op Kananke krijgen ze te maken met het dorpshoofd Marango en de genezer Ananda met elk hun volgelingen en de handelaar Oom Anton, die alles wat er is of nog kan komen slim weet te verkopen. Dan zijn er de schone inheemse vrouwen die zich onderdanig gedragen, maar het hart van de mannen sneller laten kloppen. Iedereen vertelt zijn verhalen of sagen aan Kraeyenest met een al dan niet afgemaakte levensles daarbij. En de auteur geeft tussendoor ook zijn commentaar op het verhaal. Er is veel om van te genieten in dit boek.

Gast
geplaatst: vandaag om 04:10 uur

geplaatst: vandaag om 04:10 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.