menu

Mijn Ontelbare Identiteiten - Sinan Çankaya (2020)

mijn stem
3,67 (6)
6 stemmen

Nederlands
Autobiografisch / Kunst en Cultuur

239 pagina's
Eerste druk: De Bezige Bij, Amsterdam (Nederland)

'Wat willen jullie dat ik zeg?' vraagt Sinan Çankaya als hij wordt uitgenodigd om te spreken op het veertigjarige jubileum van zijn oude middelbare school. De uitnodiging creëert een opening waar vergeten herinneringen uit zijn jeugd en middelbareschooltijd zich doorheen wurmen. Zo denkt Çankaya terug aan zijn voormalige geschiedenisleraar Nico Konst, ooit de tweede man van de extreemrechtse Centrumpartij. Zonder zichzelf te sparen beschrijft Çankaya in ‘Mijn ontelbare identiteiten’ hoe moeilijk hij het vindt om een eigen verhaal te vertellen tegen de achtergrond van de debatten over integratie, cultuur en racisme. Steeds laveert hij tussen wortelen en willen vluchten, tussen ‘wij’ en ‘zij’, tussen straat en school, tussen een erbij en er niet bij horen, tussen ongebreideld individualisme en een soms beklemmend collectivisme. Op de dag van de jubileumviering, waar hij zijn oude geschiedenisleraar Nico Konst weer onder ogen moet komen, vertelt hij zijn verhaal. ‘Mijn Ontelbare Identiteiten’ is een bespiegeling op de veranderde omgang met de ‘de Ander’ in Nederland. Het is een indringend verhaal over opgroeien in Nederland als kind van migranten. Reflecterend op loyaliteit, ontheemding en vooral de zoektocht naar een thuis keert Çankaya zich tegen vastomlijnde identiteiten en weigert hij om een verhaal binnen de grenzen van zijn eigen lichaam te vertellen.

zoeken in:
avatar van Sol1
Sol1 (moderator)
Interview met Sinan Çankaya door Robert Vuijsje in De Volkskrant van 25 mei 2020:
Sinan Çankaya is niet in een hosannastemming
Sinan Çankaya is niet in een hosannastemming: ‘De slavernij en de Holocaust zitten nog in ons’
De politie twijfelde aan de neutraliteit van Sinan Çankaya (37), cultureel antropoloog van Turkse afkomst. Nu nog is er ongeloof: kan iemand als hij universitair docent zijn?

avatar van Jasper
4,0
Geslaagd boek. Goed dat deze thematiek nu eens niet online of in columns wordt uiteengezet maar in een literair werk / essay. En daarmee komen we ook meteen bij de eerste vraag... wat is dit eigenlijk: een roman, een dagboek, een essay, een pamflet? Best een bijzonder boek, dus - als we alleen al kijken naar de vorm.

Daarnaast legt Çankaya uitsluiting en discriminatie mooi bloot in persoonlijke anekdotes, die - zo benadrukt hij - de anekdotes zijn van velen. Toch niet binnengelaten worden in een club, ook al neem je een tweede set schoenen mee naar de stad. Voor ongewenste gast aangezien worden op een avond waarop jij de spreker bent. Voor verdachte worden gehouden, alleen omdat hij als onderzoeker meerijdt met politieagenten.

Zijn reflectie op de vele identiteiten die we allemaal hebben - en vooral ontwikkelen in confrontatie met elkaar - is echt een meerwaarde in het huidige publieke debat.

avatar van Donkerwoud
4,0
Met 'Mijn Ontelbare Identiteiten' (2020) schreef Sinan Çankaya een essayistische verwordingsgeschiedenis in de geest van wijlen Anil Ramdas. Het boek is opgezet als een (mogelijke) confrontatie met z'n vroegere geschiedenisleraar Nico Konst, die als nummer twee nauw betrokken was bij de Centrumpartij. Çankaya gebruikt zijn eigen herinneringen aan die middelbare schooltijd om kritisch te reflecteren op hoe gewoon extreemrechtse ideologieën toen al waren. Zowel een geschiedenisles als een mogelijke verklaring voor de huidige hausse aan rechts-populistische partijen, die in veel gevallen schaamtelozer hun ongrondwettelijke standpunten innemen dan die beruchte partij van destijds. Tegelijkertijd een interessant betoog over hoe identiteit versimpeld wordt als een keurig afgerond en onwrikbaar iets (zoals bijvoorbeeld bij het xenofobe nationalisme wat de CD voorstaat), terwijl de auteur zelf op zoek gaat naar discrepanties en ontwikkelingen in zijn ontelbare identiteiten. Stilistisch vind ik 't werk niet altijd even sterk, omdat Çankaya er een handje van heeft om dingen net iets lolliger te formuleren dan nodig. Al heeft hij bij vlagen literaire uitschieters, zoals in een bloedmooie passage waarin hij de gezwollen lyriek nabootst van werken die onder de noemer 'migrantenliteratuur' vallen. Alles bij elkaar vindt 'Mijn Ontelbare Identiteiten' (2020) een overtuigende mengvorm waar anekdotes, wetenschappelijke bevindingen en maatschappelijke vergezichten elkaar raken.

Bilal030
Een (voor mij) herkenbaar en vooral belangrijk boek. Blij dat dit boek een prijs (Jan Hanlo essayprijs) heeft gewonnen want hoe meer mensen dit lezen, hoe beter. Verder hebben de recensies hierboven perfect verwoord wat ik van dit boek vind.

Gast
geplaatst: vandaag om 02:58 uur

geplaatst: vandaag om 02:58 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.