menu

The New Wilderness - Diane Cook (2020)

Alternatieve titel: De Nieuwe Wildernis

mijn stem
3,50 (5)
5 stemmen

Engels
Psychologisch / Toekomst

416 pagina's
Eerste druk: HarperCollins, New York (Verenigde Staten)

De vijfjarige dochter van Bea, Agnes, is langzaam aan het wegkwijnen, verteerd door de smog en vervuiling van de overontwikkelde metropool die het grootste deel van de bevolking nu thuis noemt. Als ze in de stad blijven, gaat Agnes dood. Er is maar één alternatief: de Wilderness State, de laatste strook ongerept, beschermd land, waar mensen altijd verboden zijn geweest. Tot nu toe. Bea, Agnes en achttien anderen bieden zich vrijwillig aan om in de Wilderness State te wonen, proefkonijnen in een experiment om te zien of mensen in de natuur kunnen bestaan zonder haar te vernietigen. Ze leven als nomadische jager-verzamelaars en leren langzaam en pijnlijk te overleven in een onvoorspelbaar, gevaarlijk land, kibbelen en vechten om macht en controle terwijl ze elkaar verraden en redden. Maar terwijl Agnes de wilde vrijheid van dit nieuwe bestaan omarmt, realiseert Bea zich dat het redden van het leven van haar dochter betekent dat ze haar op een andere manier verliest. Hoe verder ze van de beschaving af komen, hoe meer hun band op verbazingwekkende en hartverscheurende manieren op de proef wordt gesteld.

zoeken in:
avatar van handsome_devil
3,0
Vorig jaar las ik de gehele longlist voor de Man Booker Prize (na een aantal jaren enkele genomineerde boeken te hebben gelezen) en dat beviel me uitstekend. Ik doe altijd een aantal mooie ontdekkingen en lees boeken die ik normaal niet zo snel op zou pakken. Toch zitten er ook altijd wat meh-boeken tussen.

The New Wilderness van Diane Cook is het eerste boek dat ik las van de 2020-longlist (en heeft inmiddels de shortlist gehaald) en is uiteindelijk een meh-boek gebleken. Niet dat ik het met tegenzin heb gelezen, maar ik miste toch een bepaalde diepgang. Een oppervlakkige soap, dat is hoe dit boek me zal bijblijven.

Toch jammer, want ik ben altijd wel te porren voor wat dystopische fictie. Het uitgangspunt is een experiment waarbij een groep van twintig mensen moet zien te overleven in de Wildernis. Bea wordt met haar man en dochter toegelaten tot dit experiment. Bea wil hiermee vooral haar dochter redden, die net als vele andere kinderen in de Stad ziek is geworden van de lucht die daar heerst.

Leuk wel, zo'n survivalroman. Vergelijkingen met de tv-serie Lost drongen zich aan me op, niet alleen door de setting van het vertelde, maar ook door het hoge soapy gehalte. Wat dat betreft werkt dit boek ook het beste, want iedere poging van Cook om de diepte in te gaan mislukt. Daarover vertel ik meer in de videorecensie.

Wederom maakte ik een leessoundtrack. Ik moet wel zeggen dat het door de muziek op de achtergrond toch nog wel een aangenaam boek werd. Toch kan ik er niet meer dan een kleine voldoende aan kwijt.

3,5
Leuk boek om te lezen. Het uitgangspunt vond ik interessant genoeg. Je kan volgens mij het boek op twee manieren lezen. Je kan het als een soap-achtig verhaal gaan opvatten door de manier waarop de personages worden opgevoerd. Wie wel eens kijkt naar expeditie robinson, zal de dynamiek zeker herkennen. Dit perspectief is toegankelijk en heeft een zeker entertainmentgehalte. Het is ook vlot genoeg geschreven daarvoor. Toch vond ik het boek niet zo oppervlakkig. De reflecties van de moeder, die van de dochter, heel menselijke en eerlijke gedachten, krijg je te lezen. De schrijfster weet ook goed hoe die perspectieven te verbinden. Tijd en plaats zijn de andere twee hoofdpersonages in dit boek en dit alles vormt een bijna een coming-of-age roman die langer in mijn hoofd is blijven hangen dan verwacht. De schrijfstijl zelf vond ik niet erg bijzonder, nogal klassiek en braaf, wel degelijk en duidelijk.

4,0
Diane Cook schrijft met De nieuwe wildernis haar debuut. Voorheen schreef ze kortverhalen die vaak in de prijzen vielen.

We leven in de nabije toekomst. De steden zijn overbevolkt en worden steeds meer onleefbaar door de smog en de vervuiling die er heerst. Er is amper nog natuur te vinden. Deze gevolgen zorgen ervoor dat iedereen steeds meer gezondheidsklachten krijgt. Bea en haar 5-varige dochter Agnes hebben het zwaar. Agnes heeft problemen met haar longen en Bea kan dit niet meer aanzien. Ze worden geselecteerd om deel te nemen aan een wetenschappelijk onderzoek waarbij beide in De nieuwe wildernis dienen te overleven. Alsof dat nog niet moeilijk genoeg is moeten ze zich aan heel wat regels houden. Zo mogen ze bijvoorbeeld geen sporen achterlaten. De Rangers zien er op toe dat alle regels nageleefd worden.

Dit boek is erg origineel m.b.t. de verhaallijn. Tijdens het lezen had ik wel regelmatig herkenbare gevoelens van eerdere boeken die ik had gelezen, bijvoorbeeld De hongerspelen of Het verhaal van de dienstmaagd. Ik herken eerder de sfeer die gecreëerd wordt in het verhaal, niet zozeer gelijkenissen in de verhaallijnen.

Cook beschrijft haar boek eerder als een toekomst-roman maar ik moet ook toegeven dat ik hem wel wat dystopisch vind. Het verhaal bevat enerzijds een koude en rauwe sfeer terwijl je anderzijds ook veel warmte voelt. De leefomstandigheden bezorgen angst en gruwel. De band tussen moeder en dochter voelt dan weer erg liefdevol en intens aan. Deze verhouding vind ik knap uitgewerkt in het boek. De progressie erin is goed doordacht. Ook andere personages krijgen een interessant rol in het verhaal. De ene met wat meer diepgang als de andere.

De schrijfstijl is beklijvend en spannend. Je aandacht wordt aangetrokken en niet meer losgelaten.

Een boek dat je aan het denken zet en doet reflecteren over onze leefstijl en een mogelijke toekomst. Overleven, liefde, natuur en gevaar.

Gast
geplaatst: vandaag om 19:59 uur

geplaatst: vandaag om 19:59 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.