
L'Identité - Milan Kundera (1997)
Alternatieve titel: Identiteit
Frans
Ideeënliteratuur
176 pagina's
Eerste druk: Gallimard,
Parijs (Frankrijk)
'Identiteit' vertelt het verhaal van een crisis tussen een man en een vrouw, Jean-Marc en Chantal, die veel van elkaar houden. Beiden hebben ze in het bestaan van de ander de voorwaarde voor hun evenwicht en ontwikkeling gevonden. Hij neigt naar een leven in de marginaliteit en heeft een rijke verbeelding. Zij is op haar hoede, fragiel en realistisch. Sinds jaren leven ze samen in de rustige zekerheid van hun geluk. De problemen ontstaan uit het niets, althans uit bijna niets. Er is geen ramp, geen overspel en toch belanden Jean-Marc en Chantal in een proces vol misverstanden dat, juist omdat ze van elkaar houden, op hun scheiding lijkt af te koersen.
Een recensent schreef over Identiteit:
'Kundera is daar meesterlijk in, in het beschrijven van dat vage levensgevoel en die onrust, die tot ontreddering voert.'
Ik zeg: 'wat een vreselijk gruwelijk treffend mooie roman is dit.'
Voorlopig 4,5*
Primair is dit een liefdesroman. Saillant en doorvoeld als altijd vertelt Kundera over het wederzijdse onbegrip dat geliefden kan teisteren, en dit drama moet wel tot een tragische climax leiden... maar dan komt de aap uit de mouw en zien we de geliefden elkaar ineens van collaboratie en spionage betichten, twee woorden die je normaal gesproken niet in liefdesromans zult aantreffen: enkel in die van Kundera is dit mogelijk, omdat hij immer probeert kernwaarden uit de liefde aan die uit de rest van het leven te koppelen. Zijn betrokkenheid bij morele kwesties rondom totalitaire régimes zorgt voor soms wat gekunstelde, maar vaak evenzo prachtige romanstof.
De stijl is als vanouds; kortaf, to the point en bijzonder analytisch. Echter, in zijn waarnemingen vind ik Kundera iets te ver doorschieten zo nu en dan, met zijn analyses van de meest fundamentele oorzaken van onbegrip, hoe graag je gek genoeg soms ook wilt dat ze kloppen. Alles is echter ondergeschikt aan het hogere doel dat Kundera voor ogen staat, en ik denk dat dit doel in dit geval te maken heeft met de verwerking van het leven onder het regime van de communisten in Tsjechoslowakije. Enkele interessante passages zijn er natuurlijk wel bij, zoals die over de essentie van het leven en de 'foetusmasturbatie'.
Kundera heeft dus ook het leven ná het communisme ontdekt. Strandzeilers, straatenquetes die onder het kapitalisme de mens bestormen en vele andere eigenschappen van de moderne wereld sijpelen plots door in deze roman. Het is bijna grappig om zijn afkeer hiervan tussen de regels door te lezen. Iets jonger dan deze roman heb ik nog niet van hem gezien, maar een (kritisch) essay over de moderniteit en de huidige internetcultuur zou in zijn oeuvre zeker niet misstaan.
Kortom opnieuw scherpe opmerkingen van Kundera, een mooi verwikkeld plot, maar iets te gekunsteld en eenzijdig. De grootse gedachten uit eerdere romans ontbreken hier een beetje; het niveau en de compleetheid van De ondraaglijke lichtheid van het bestaan haalt het nergens.
Voor mij staat het inmiddels behoorlijk vast, dat De Ondraaglijke Lichtheid van het Bestaan nu juist Kundera's meesterwerk is (sorry Psyche).
Ik heb De Ondraaglijke Lichtheid nog steeds gehonoreerd met 5* en L'Identité met 4,5 *

Waar in eerdere van hem gelezen werken het leven onder communisme centraal staat lijkt Kundera nu ook het leven ná het communisme te hebben ontdekt. [...] De grootse gedachten uit eerdere romans ontbreken hier een beetje;
Ik denk dat Kundera zijn thema inmiddels wel zo'n beetje heeft uitgeput. Je ziet dat vaker bij (Oost-Europese) auteurs die schrijven vanuit een bepaalde ervaring (bijvoorbeeld Kertesz en Konrad); op een gegeven moment blijft het steken in een mindere herhaling van hetzelfde. Overigens heeft Kundera het, als rasschrijver, wel lang volgehouden.
Misschien kan je beter teruggaan in de tijd; De Grap en Afscheidswals zijn bijvoorbeeld schitterende romans.
Goeie review trouwens.
Ik heb De Ondraaglijke Lichtheid nog steeds gehonoreerd met 5* en L'Identité met 4,5 *

Gelukkig

...
Ik denk dat je analyse wel aardig klopt; intellectuelen onder een bepaald régime hebben zich vaak zo in die materie ingegraven dat dit het enige is waarover ze schrijven. Daarom is het wat mij betreft ook zo interessant dat Kundera zich met die vraagstukken rond collaboratie en non-conformisme blijft bezighouden, zelfs in een liefdesroman als deze. Ik had alleen iets meer verwacht van Kundera, omdat hij als geen andere Midden-Europeaan zijn thema's zo universeel weet te maken. Die passages over kitsch bijvoorbeeld in DOLVHB (jep, hier kan het ook

Maar goed, ik heb ook niet alles van hem gelezen. Hij heeft ook veel essays geschreven bijvoorbeeld (over 'de tragedie van centraal Europa' en de 'kunst van de roman'), waar hij wel verdergaat en eerdere thema's uitdiept.
En De Grapis inderdaad de volgende die op mijn lijstje staat.
Gelukkig

Dat is een hele goede vraag waar ik zo één, twee, drie, geen volledig antwoord op heb. Zoals eerder aangegeven zou ik eigenlijk de DOLVHB (inderdaad eRCee

Maar ja, om met Italo Calvino te spreken valt DOLVHB onder o.a. Boeken Die Je Zolang Geleden Gelezen Hebt Dat Je Ze Nodig Zou Moeten Herlezen.
Het is zelfs zo dat ik eigenlijk ook L'Identité ernaast zou willen hebben, hoewel dank zij jouw
Goeie review trouwens.
er weer allerlei fragmenten uit L'Identité omhoog kwamen, die van 'foetusmasturbatie' o.a.
Daarnaast is (non)conformisme sowieso een thema dat me na aan het hart ligt, wat daardoor ook in (mijn) relaties doorspeelt.
Misschien ook heb ik bij de DOLVHB met zowel mijn verstand als mijn gevoel gestemd, bij L'Identité denk ik vooral met gevoel dat het lezen me gaf.
Misschien is het juist doordat het verschillende boeken zijn ze qua stem dicht bij elkaar kunnen liggen. Overigens heb ik alleen deze twee van Kundera gelezen.

De stijl is als vanouds; kortaf, to the point en bijzonder analytisch.
Die opmerking verrast mij een beetje, Arnie, temeer omdat je er zelf op wijst hoezeer "L'identité" verschilt van bv. "De ondraaglijke lichtheid"! Er is volgens mij namelijk net een grondige stijlbreuk aan te duiden in Kundera's oeuvre, waardoor de latere, kortere, Franse romans toch wel grondig verschillen van de vroegere, breedvoerige, beschrijvende, Tchechische. Het "analytische" is gebleven, dat wel, en het 'rasecht literaire' ook. Wat dat laatste betreft, misschien wel wat meer doorwinterd. Gearriveerd...
Ook kan de man heel boeiend over liefde schrijven, misschien wel juist omdat hij het zo analytisch (en daardoor afwijkend) doet. Hoe Chantal en Jean-Marc tegenover elkaar worden gezet vind ik heel sterk, omdat het zo pijnlijk is om te zien hoe ze door hun goede bedoelingen juist verder uit elkaar worden gedreven. Ze hebben het beste met elkaar (en zichzelf) voor, maar omdat ergens een breuk in hun vertrouwen is gekomen vatten ze alles verkeerd (?) op.
Alleen tegen het einde wordt het mij toch net wat te dromerig, en van mij had de verteller zich ook niet hardop af hoeven vragen waar het echte leven/de realiteit overging in de droom/fictie. Misschien komt het omdat ik al zo bekend ben met die vraag dat ik er automatisch al over nadacht, maar het is dan toch wat storend als ik er nog eens op gewezen wordt dat ergens die grens is overschreden. Het grappige is dan wel weer dat de verteller doet alsof het allemaal echt is, en niet vermeldt dat het 'maar' om een boek gaat.
Naar het mij voorkomt heeft Kundera hier in de vorm zoveel weggesnoeid als maar mogelijk is. Er zijn geen zijweggetjes of literaire verfraaiingen, alles is to-the-point. Een man, een vrouw, waarvan de relatie onder druk komt te staan door wederzijds misbegrip. Het romaneske is ten opzichte van zijn eerdere werken maximaal uitgekleed, de analyses en inhoudelijke bespiegelingen voeren de boventoon. Maar, het analytische aspect is wel altijd verbonden aan de personages, en daarom blijft Kundera toch bovenal romancier.
De ontwikkeling richting droom werkt vervolgens, na het kale plot tot dan toe, vervreemdend. Zoals RealTom terecht aangeeft is het jammer dat het voorlaatste hoofdstuk nogal expliciet is (deze truc, waarbij de lezer door de verteller uit het verhaal wordt gehaald, komt vaker voor in het oeuvre van de Tsjech, bijvoorbeeld in Het leven is elders, waar het bijzonder goed werkt).
Wel heb ik continu geboeid zitten lezen, me opnieuw verwonderd over de helderheid van Kundera's formuleringen en genoten van de diversiteit van zijn denken. Identiteit is een boek om er later nog eens bij te pakken en dan zonder onderbreking te herlezen.