menu

The Shining - Stephen King (1977)

Alternatieve titels: De Shining | Het Tweede Gezicht

mijn stem
3,88 (255)
255 stemmen

Engels
Griezel / Psychologisch

447 pagina's
Eerste druk: Doubleday, New York (Verenigde Staten)

Een luxueus hotel is in de winter vrijwel van de buitenwereld afgesneden en daarom gesloten. De enige bewoner is de klusjesman, die wat lopende werkzaamheden verricht. Voor dit jaar is dat Jack Torrance, een leraar die op school door zijn driftaanvallen in de moeilijkheden is geraakt. Hij hoopt hier tot zichzelf te komen en de roman te schrijven waarvan hij al jarenlang droomt. Zijn vrouw vergezelt hem, evenals zijn vijfjarige zoontje Danny. Danny heeft een tweede gezicht. Aanvankelijk wil hij niet naar school omdat hij voorvoelt dat zich daar drama's zullen afspelen. Natuurlijk moet hij met zijn ouders mee. En daarmee begint een angstaanjagende tijd. Hij voelt wat voor vreselijke dingen er in sommige van de 110 kamers zijn gebeurd. Hij voorziet de ondergang van het gebouw en het gevaar dat hem en zijn ouders bedreigt, zonder dat hij daar iets tegen kan ondernemen.

zoeken in:
avatar van Freud
3,0
Een knap boek, maar de versie van Kubrick is zoveel fascinerender en ingehoudener, dat het boek er onvermijdelijk onder te lijden heeft. King kan zich zoals gewoonlijk niet inhouden en laat alle teugels vieren, en verpest zoals zo vaak zijn eigen mooi opgebouwd verhaal. Eigenlijk is Carrie het enige boek dat hij heeft geschreven waarin de climax ook écht het hoogtepunt van het boek is .

4,0
Ik vond juist de versie van King zoveel beter en de versie van Kubrick maar matig. (in vergelijking met het boek).

avatar van Freud
3,0
Wat me vooral stoorde in het boek was de scene met de levend geworden haag, en de uiteindelijke ontploffing van het hotel, dat haalde elke zin voor realiteit uit het boek en maakte het veel minder sterk. Ik ben niet geïnteresseerd in een behekst gebouw, de psychologische versie van Kubrick vond ik veel boeiender.

avatar van BoordAppel
4,0
In boekvorm vond ik het allemaal wel werken. Stanley Kubrick en Mick Garris hebben laten zien dat je niet zomaar de boeken van King letterlijk kan verfilmen, al kan dat in het geval van Garris ook aan een matige regie en scriptbewerking liggen (kap daar nu mee King, dat kan je gewoon niet).

avatar van Linntje
4,0
Het boek is veel mooier als de film, dit is zoals het verhaal echt bedoeld is 4*

3,5
Helemaal eens met Freud. Kubrick heeft de mooiste aspecten van het boek eruit gehaald en daarvan zn eigen versie gemaakt. Het boek is redelijk goed, alleen het is net allemaal iets over the top.
3.5*

lezert
Linntje schreef:
Het boek is veel mooier als de film, dit is zoals het verhaal echt bedoeld is 4*Het zou ook wat zijn als je een boek schrijft en eigenlijk een ander verhaal bedoelde te vertellen.

lezert
Op mijn twaalfde of dertiende de film in de bioscoop gezien, die ik toen heel spannend vond.
Een paar jaar later het boek gelezen en dat was me een redelijke tegenvaller, maar nog lang niet het slechtse van wat ik van King gelezen heb.
Ik ben dan ook niet zo'n King-liefhebber, griezelverhalen hebben voor mij doorgaans meer waarde als ze niet zo ellenlang duren. Meer dan 500 bladzijden om alleen maar een loos verhaaltje te lezen (want dat is het, veel diepere inhoud heeft het niet), is mij eigenlijk te veel.

3 sterren

kiriyama
Aardig boek dat ik na de film gezien te hebben heb gelezen. Moet toch bekennen dat ik de film beter vond (iets wat niet vaak voorkomt) De spanning wordt aardig opgebouwd en er is meer characterontwikkeling maar op sommige momenten is het boek ronduit saai.

3*

4,5
Smaken verschillen. Ik heb eerst het boek gelezen, toen de film (Stanley's versie) gezien. Natuurlijk zijn de filmkwaliteiten van toen en nu niet met elkaar te vergelijken. Daar dus even doorheen kijken. Ik vond na het zien van de film het boek echt veel beter! Er wordt zoveel weg gelaten in de film! Jammer!

Stephen's versie van de film ligt op het schap, deze zal ik ook nog eens gaan bekijken! 'Ze' zeggen dat deze beter is...

3,5
Dit boek is zo eng dat ik me nergens nog veilig voel! Einde is wat triestig, maar wel mooi. Ook heel spannend en er komen bijna nooit saaie momenten in voor. 3.5*

avatar van Donna Tartt
4,0
Super dit boek! Wederom die spanning, de opbouw. Die gedachtengang van Danny..... "Hoe gaat het aflopen?" Je blijft lezen! Heel pakkend geschreven, die details....

-4-

3,0
Ook ik heb eerst de film van Kubrick gezien en daarna het boek gelezen. Het viel me al met al niet tegen, maar het boek mist wat mij betreft de subtiliteit in spanningsopbouw die de film wel heeft. ***

Dennis
JayDie schreef:
Smaken verschillen. Ik heb eerst het boek gelezen, toen de film (Stanley's versie) gezien. Natuurlijk zijn de filmkwaliteiten van toen en nu niet met elkaar te vergelijken. Daar dus even doorheen kijken.Stephen's versie van de film ligt op het schap, deze zal ik ook nog eens gaan bekijken! 'Ze' zeggen dat deze beter is...Dennis
Die film ken ik wel. Ik doelde op het laatste stukje. Kubrick's The Shining is een van de meest gerenommeerde films aller tijden; dat kan van de versie van Garris niet gezegd worden. De opmerking dat ze zeggen dat deze versie beter is deed me dus enigszins fronsen.

4,0
Eén van de betere werken van King. Het verhaal pakte me behoorlijk en ik kon na 20 bladzijden dit boek echt niet meer weg leggen. De personages zijn mooi uitgewerkt en aan het einde van het boek weet je als lezer niet meer wiens kant je moet kiezen. Zowel Jack als Danny wekken zoveel sympathie op dat een keuze maken vrijwel onmogelijk is.
Wat ik me af vroeg bij het herlezen van de Shining na de Donkere Toren reeks gelezen te hebben: Is Halloran een breker?
Erg jammer van de waardeloze verfilming door Kubrick, maar de verfilmingen van King zijn helaas bijna allemaal waardeloos.
4* voor het boek

5,0
Een van de allerbeste boeken van Stephen King Spannend en intrigerend tot het einde.

5*

2,5
egbert-bos schreef:
Een van de allerbeste boeken van Stephen King Spannend en intrigerend tot het einde.

5*


Ik vind dit niet eens in de buurt komen van IT. Gewoon een rechtoe rechtaan spookverhaaltje wat zeer voorspelbaar is. Er was nauwelijks sprake van enige spanning, sfeer of subtiliteit. Gewoon een loos verhaaltje wat je leest voor de climax.

avatar van thomzi50
Wel erg dik voor een loos verhaaltje.

Lupos
Erg leuk boek !
Ik zit momenteel aan hoofdstuk 7, dus ga ik nog niet stemmen. De sfeer in dat hotel is al leuk neergezet voor mij. Het is spannend,griezelig en Stephen King heeft vooral ook een goeie schrijfstijl. Het verhaal weet me te boeien, hopelijk blijft dat zo !

Lupos
Het enige minpunt is de kaft die hier op Boekmeter staat afgebeeld (past niet bij het boek vind ik). Daar heb ik gelukkig geen last van, want ik heb het boek ontvangen bij een actie van de krant en het heeft geen geïllustreerde kaft...

avatar van DingDong1
2,5
een beetje te saai,

2,5

Lupos
Emus schreef:
Eén van de betere werken van King. Het verhaal pakte me behoorlijk en ik kon na 20 bladzijden dit boek echt niet meer weg leggen. De personages zijn mooi uitgewerkt en aan het einde van het boek weet je als lezer niet meer wiens kant je moet kiezen. Zowel Jack als Danny wekken zoveel sympathie op dat een keuze maken vrijwel onmogelijk is.
Wat ik me af vroeg bij het herlezen van de Shining na de Donkere Toren reeks gelezen te hebben: Is Halloran een breker?
Erg jammer van de waardeloze verfilming door Kubrick, maar de verfilmingen van King zijn helaas bijna allemaal waardeloos.
4* voor het boek


Ja, ik had dat ook, dat je het boek niet meer kan wegleggen Het boek is nu volledig uit en staat nu in m'n boekenkast (waar ik trots op ben ).

De scène met de vrouw in de badkamer is wellicht de engste die ik ooit in een boek ben tegengekomen. Jammer dat de rest van het boek vergeleken daarbij een beetje tegenvalt.

avatar van divart
4,0
Fraai boek. Zowel boek als de film moet het hebben van de ijzige sfeer. Maar 704 pagina's lijkt me wat veel voor dit boek. Kan me niet herinneren dat hij nou extreem dik was.

edit: eerste druk was 447 pagina's.

avatar van s0njaa
4,5
Zoals vele al zeggen heeft de film niks laten zien van het boek..

Maar goed.. het is een boek beoordelings-site.. dus van mij een mooi cijfer omdat de spanning heerlijk was

4,5
Dit is nou eens zo'n klassieker die iedereen al wel eens gelezen moet hebben. Goede opbouw en ook leuk om de "ontwikkeling" te zien in Jack. Weinig commentaar om hierop te zeggen.
4.5*

avatar van Devoo
Ik heb hier een versie met Jack Nicholson op de cover, is dit een goede vertaling?

avatar van PeterW
5,0
Devoo schreef:
Ik heb hier een versie met Jack Nicholson op de cover, is dit een goede vertaling?

Jawel hoor.

Gast
geplaatst: vandaag om 04:22 uur

geplaatst: vandaag om 04:22 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.