menu

The Shining - Stephen King (1977)

Alternatieve titels: De Shining | Het Tweede Gezicht

mijn stem
3,89 (265)
265 stemmen

Engels
Griezel / Psychologisch

447 pagina's
Eerste druk: Doubleday, New York (Verenigde Staten)

Een luxueus hotel is in de winter vrijwel van de buitenwereld afgesneden en daarom gesloten. De enige bewoner is de klusjesman, die wat lopende werkzaamheden verricht. Voor dit jaar is dat Jack Torrance, een leraar die op school door zijn driftaanvallen in de moeilijkheden is geraakt. Hij hoopt hier tot zichzelf te komen en de roman te schrijven waarvan hij al jarenlang droomt. Zijn vrouw vergezelt hem, evenals zijn vijfjarige zoontje Danny. Danny heeft een tweede gezicht. Aanvankelijk wil hij niet naar school omdat hij voorvoelt dat zich daar drama's zullen afspelen. Natuurlijk moet hij met zijn ouders mee. En daarmee begint een angstaanjagende tijd. Hij voelt wat voor vreselijke dingen er in sommige van de 110 kamers zijn gebeurd. Hij voorziet de ondergang van het gebouw en het gevaar dat hem en zijn ouders bedreigt, zonder dat hij daar iets tegen kan ondernemen.

zoeken in:
avatar van Vaughn
5,0
PeterW schreef:
(quote)

Jawel hoor.


Die heb ik ook. Maar eigenlijk probeer ik de eerdere versie van de vertaling van The Shining hier in Nederland te pakken te krijgen; Het Tweede Gezicht. (Ik kan nu even niet direct de cover vinden, hier van een advertentie op Ebay.)

De film heb ik uiteraard ook gezien: om eerlijk te zijn had ik er nét iets meer van verwacht, maar desalniettemin heb ik er erg van genoten; goede pakkende en enge sfeer, met zeker een aantal sterk angstaanjagende momenten, (bijvoorbeeld die twee meisjes, (wie TWISTER heeft gezien, begrijpt dat wel... ) en die vrouw in de badkamer vond ik sterk).
Wel vond ik, of het kan aan mij liggen, dat de film heel 'traag' was....alles ging langzaam en dat het dan net iets té veel gerekt werd volgens mij.

Het boek heb ik helaas nog niet gelezen, dus kan ik ook niet echt oordelen wat betreft de vergelijking van het boek en de film.

avatar van PeterW
5,0
PeterW (crew)
Vaughn schreef:

Het boek heb ik helaas nog niet gelezen, dus kan ik ook niet echt oordelen wat betreft de vergelijking van het boek en de film.


Dat wordt dan toch tijd. Is Kings beste boek. Zo maakt hij ze niet meer.

avatar van Juud
Wat een Readersworld-invasie hier
Ik heb hem wel gelezen en ik vond hem erg goed (voor zover ik er iets van opgestoken had, want ik kon nog nauwelijks Engels toen ik hem las)

avatar van Dr Channard
4,0
Dit is het eerste boek van Stephen King die ik heb gelezen.
Prachtig geschreven in een griezelige stijl en met een portie fantasie

Het sterkste en ook het hardste vond ik de stukken in het verleden van de vader omdat ik dat ook al heb meegemaakt. Niets is erger dan een vader die woest op je afkomt om je een pak rammel te geven en die schreeuwt als hij dronken thuiskomt.

Ook vond ik de opbouw van het karakter van de vader zeer sterk omschreven in het boek.

Eén van de enige boeken die ik moeilijk kon wegleggen en ook één van de enige boeken die me heeft doen rillen.

5*

avatar van Dee-e
3,0
Het verhaal vond ik goed, maar ik denk dat het veel korter beschreven had kunnen worden. Sommige stukken waren echt langdradig en dat zorgde ervoor dat mijn leestempo steeds minder werd en dat mijn zin ook daalde. Dat vond ik wel een beetje jammer. Tot nu toe vind ik Carrie nog steeds zijn beste...

avatar van Mahto
4,0
Ik heb het boek gelezen terwijl ik op skivakantie in een hotel logeerde.
Dat is niet echt aan te raden. Ik heb bijna niet geslapen die vakantie, denk ik.

Ik vind het één van de betere King-boeken.

5,0
Ah, 'The Shining'! Ik weet nog goed toen ik de scene van de badkamer las. De film deed niet zo erg veel met me tijdens die scene, maar toen ik het boek las, moest ik voor het eerst een roman wegleggen omdat het te eng werd. Het valt me overigens op hoeveel boeken van Stephen King nu in de top 250 staan, inclusief deze. Ik dacht dat 'The Shining' er voorheen helemaal niet in stond? Niet dat het niet verdiend is: het blijft een van Stephen King's meesterwerken!

avatar van PeterW
5,0
PeterW (crew)
Mahto schreef:
Ik heb het boek gelezen terwijl ik op skivakantie in een hotel logeerde.
Dat is niet echt aan te raden. Ik heb bijna niet geslapen die vakantie, denk ik.

Ik vind het één van de betere King-boeken.

Dan moet je The Haunting of Hill House eens lezen als je alleen in een heel groot huis zit.

5,0
Freud schreef:
Een knap boek, maar de versie van Kubrick is zoveel fascinerender en ingehoudener, dat het boek er onvermijdelijk onder te lijden heeft. King kan zich zoals gewoonlijk niet inhouden en laat alle teugels vieren, en verpest zoals zo vaak zijn eigen mooi opgebouwd verhaal. Eigenlijk is Carrie het enige boek dat hij heeft geschreven waarin de climax ook écht het hoogtepunt van het boek is .


Ik blijf het fascinerend vinden hoezeer meningen kunnen verschillen. Ik vind dat Kubrick's versie inderdaad meer ingehouden is, maar ook te vlak. Er was, voor mij, een te grote afstand tussen de personages en mijzelf, waardoor ik me nauwelijks kon identificeren met Wendy (die echt zwaar hysterisch overkomt :S). De grote kracht van 'The Shining' vond ik juist de personages, hoezeer je in hun waanzin en ellende wordt meegesleurd. Naar mijn mening heeft Kubrick niet zozeer de roman verfilmt, maar meer zijn eigen interpretatie eraan gegeven (wat natuurlijk vaker gebeurd bij boekverfilmingen), alleen kan ik niet zoveel met zijn interpretatie.

De remake, overigens, vond ik ook niet zo geslaagd, alhoewel deze wel meer de emotionele kern heeft overgebracht. Volgens mij, als je de remake neemt en daar dan Kubrick's techniek op loslaat, inclusief een goede regisseur, zou het resultaat best goed kunnen zijn. Maar hey, dat is slechts mijn bescheiden mening

5,0
Superlatieven schieten tekort om dit boek te beschrijven. Het is mijn eerste boek dat ik heb gelezen van Stephen King, maar ik durf het gerust een meesterwerk te noemen. Spanning en psychologie worden in dit boek op een schitterende wijze gecombineerd en de manier waarop Stephen King dit neerschrijft is gewoon subliem.

Vooral de ruimte is een zeer belangrijk element voor de opbouw van de spanning. Het gevoel dat je helemaal bent afgesloten van de rest van de wereld en er niemand is die je kan helpen in noodsituaties is erg angstaanjagend. Daarnaast zorgt de gave van Danny (de shining) voor heel wat schrikmomenten, die zo fantastisch zijn geschreven dat je er zelf de rillingen van krijgt.

Daarnaast zijn psychologie en huiselijk geweld nog belangrijke thema’s in dit boek. Daarom is het zeer interessant om de evolutie van jack te volgen en lijken die 400 pagina’s voorbij te vliegen.

Het was zonder twijfel een fantastische leeservaring die me nog heel lang zal bijblijven. Het was zeker en vast mijn laatste Stephen King niet en ik kijk er enorm naar uit om nog meer van hem te lezen, maar ik kan me moeilijk inbeelden dat hij nog beter kan doen dan dit boek.

5,0
Freud schreef:
Een knap boek, maar de versie van Kubrick is zoveel fascinerender en ingehoudener, dat het boek er onvermijdelijk onder te lijden heeft. King kan zich zoals gewoonlijk niet inhouden en laat alle teugels vieren, en verpest zoals zo vaak zijn eigen mooi opgebouwd verhaal. Eigenlijk is Carrie het enige boek dat hij heeft geschreven waarin de climax ook écht het hoogtepunt van het boek is .


Persoonlijk vind ik het boek beter dan de film, alhoewel de film zeker en vast een topper is, maar het boek overtreft de film toch nog een klein beetje.

Het grootste verschil tussen de film en het boek ligt hem in de gave van Danny. De shining staat helemaal centraal in het boek, terwijl in de film het een minder belangrijke rol heeft. Ook het einde van het boek vind ik beter dan die van de film, maar natuurlijk het boek moet het stellen zonder de topacteur Jack Nickolson.

Het verhaal is opzich wel goed, maar toch trok Kubrick zijn verfilming me toch meer aan.

5,0
Blijkbaar is de filmversie van Kubrick hier populairder dan King’s versie, wat ik zelf spijtig vind, maar niet onbegrijpelijk.

Ik heb zeer veel bewondering voor de verfilming van Stanley Kubrick, maar het boek heeft een enorme diepe indruk op mij achtergelaten. Echt zo’n boek waar ik elke dag nog op terugdenk. Alles klopte gewoon in dit boek: Een geweldig verhaal, enorm spannend, sterke personages en natuurlijk een perfecte locatie om het verhaal zich af te laten spelen.

Maar ik moet ook toegeven dat de film eveneens een meesterwerk is en zo niet één van de beste in zijn genre. Als je deze verfilming vergelijkt met bijvoorbeeld ‘The Green Mile’ weet je wat voor genie stanley Kubrick eigenlijk is. Frank Darabont heeft gewoon het boek letterlijk gevolgd, terwijl Kubrick er zijn eigen draai aan heeft gegeven (en nog met veel succes ook).

Het boek van Stephen King staat bij mij hoger aangeschreven dan de verfilming, maar toch heb ik veel respect en bewondering voor Kubrick’s versie. Tot zover mijn mening over de verfilming van ‘The Shining’.

3,0
Ik vond het een goed boek, vooral het stukje als het jochie in de kamer 217 gaat kijken en dan het gedoe met die brandslang, maar ik werd flauw van zijn schrijverstrucjes (steeds mensen met het verleden confronteren al dan niet via die vreemde schuingedrukte zinnen...) en Duma blijft altijd zijn beste

gridgorilla
Shame on me, nu pas mijn eerste King gelezen terwijl ik al lang fan ben van de films. Al van een 12 jarig jochie was ik gek van de film 'The Shining' van Stanley Kubrick. En het is nu nog steeds mijn favoriete horrorfilm allertijden. Een sfeer die niet te overtreffen valt en Jack Nicholson in een onvergetelijke rol. Maar de grootste fout wat er gemaakt wordt is Kubrick's films te vergelijken met de boeken. Hij was een eigenwijze man die eigenlijk gewoon zijn eigen werkje ervan maakte. Die van 1997 kan je daarentegen er wel mee vergelijken en dan kan ik zeggen dat het een degelijke verfilming is van het boek. Maar Kubrick zijn versie was natuurlijk veel beter.

Maar genoeg over de films. Het boek was voor mij een iets wat lichte tegenvaller. Het is net niet wat ik verwachtte van een goed horrorboek. Had er weinig feeling bij, voelde nergens angst of erg veel spanning. Buiten het laatste deel dan, maar daar vond ik het dan weer voorspelbaar aanvoelen (komt niet doordat ik de films had gezien). Er wordt net iets teveel over het verleden van Jack aangehaald dat ik soms mijn aandacht wat verloor en zelfs mijn interesse in het boek. Zo verloor het zijn horrorkracht en werd het meer drama. En soms viel King mij net iets teveel in herhaling.

Het is en blijft wel een sterk concept. En dat maakt dit boek dan weer wel een aanrader om te lezen. Maar toch vond ik Kubrick zijn versie veel beter. Kubrick maakte hier echte horror met nauwelijks een drama element. En zijn versie was ook wat mysterieuzer.

3.5*

avatar van Freud
3,0
Deze week verschijnt (eindelijk, zullen velen denken) het vervolg op The Shining

5,0
Fantastisch boek. Fijne personages, zowel de goede als de slechte, en heerlijk spannend.
Nu gelijk beginnen aan Dr. Sleep

avatar van Slainte_Mhath
4,5
Dit boek heb ik al een jaar of 15 in de kast liggen, maar omdat ik de film al vaak zag ben ik er nooit aan begonnen. Tot vorig week omdat ik inmiddels ook Dr. Sleep heb aangeschaft, en op korte termijn zal lezen.

Geweldig boek, geweldige film. Daar is iedereen het ongeveer wel over eens.

avatar van PeterW
5,0
PeterW (crew)
In 2016 gaat Paul Moravecs opera in première bij de Minnesota Opera.

avatar van latevogel
5,0
Geweldig boek voor King liefhebbers en de film uit 1980 en 2006 (meen ik) zijn ook formidabel goed,
Dit is King optima forma zoals ik hem het liefst lees. Helaas is het wel zo, nadat iets erg goed is, het daarna moeilijk zal zijn om op die manier nog meer te schrijven op dit niveau.
De hoogste waardering krijgt dit boek van mij!

Larsje
Ben afgelopen week begonnen met The Shining. Tweede boek van King wat ik ga lezen. Ik heb hoge verwachtingen na wat ik hier allemaal heb gelezen. Ik ben erg benieuwd of het 11/22/63 gaat overtreffen. Dit vond ik namelijk ook een geweldig goed boek!

avatar van Jason82
Veel leesplezier Larsje, ook dit boek is een echte King klassieker ?.

Larsje
Net als The Overlook Hotel: omvergeblazen! Wat was The Shining een goed boek. In een kleine drie weken tijd uitgelezen. Zoals latevogel zegt: het zal zeker moeilijk zijn een boek te lezen op een dergelijk niveau als The Shining. Dit boek is de vijf sterren zeker waard!

avatar van Marcus T. Cicero
4,5
Schitterend hoe Stephen King zijn personages zo levendig kan maken.

avatar van metalfist
4,0
In het tempo dat Stephen King boeken schrijft, ga ik hem volgens mij nooit kunnen bijbenen. Ik heb ondertussen een grote voorraad klaarliggen en hoewel ik daar gestaag in vorder (The Shining is alweer de 25e King boek waar ik een recensie van schrijf op Boekmeter), is hij ondertussen ook alweer ettelijke titels verder. En ik die dacht dat Dr. Sleep eigenlijk nog niet zo lang geleden was uitgekomen.. In ieder geval had ik een tijd geleden weer eens zin in zo'n ouderwetse vintage King en dan leek ik hier aan het goede adres.

En dat is ook, maar ik begin wel het gevoel te hebben dat ik zijn 'trucjes' een beetje begin door te hebben. The Shining situeert zich echt nog in de start van het oeuvre van de schrijver (onvoorstelbaar eigenlijk dat het boek alweer meer dan 40 jaar oud is) en voelt tegelijkertijd toch vertrouwd aan. Het is ook één van de weinige King-verhalen waar ik eerst de film van heb gezien en in dat opzicht blijf je hier soms een beetje op je honger wachten. Het is niet de bedoeling om hier een vergelijking King/Kubrick van te maken, maar ik was echt benieuwd hoe hij bijvoorbeeld zo'n iconische scène als "Here's Johnny" ging neerpennen en dat komt hier gewoonweg niet in voor. Hij gaat ook een compleet andere richting uit naarmate het boek vordert en we weten allemaal dat dat niet altijd King's beste ideeën zijn. Toch valt The Shining eigenlijk weinig te verwijten. Halloran geraakt niet zonder kleerscheuren tot bij Wendy en Danny en hoewel het uiteindelijke einde misschien iets te makkelijk is, kon ik me wel perfect inbeelden hoe 'het monster' paniekerig naar de kelder loopt om de ketel te controleren.

Niet perfect weliswaar, maar het is niet zo'n anticlimax zoals ik al wel eens eerder (kuch Cell kuch) heb meegemaakt. Je voelt een schrijver die overduidelijk al weet in welke richting hij wil verdergaan, maar zich hier en daar toch nog verslikt in de grootsheid. Ik ben benieuwd naar Dr. Sleep in ieder geval, maar vrees een beetje voor de langdradigheid. Heb de verfilming van Mick Garris ook nog liggen, ben benieuwd!

4*

avatar van Dr Channard
4,0
Blijft een zeer pakkend en beklijvend boek. De personages die King beschrijft zijn allen zeer realistisch maar het verslavendste is toch wel de evolutie van Jack Torrance die langzaam maar zeker alle realiteit verliest. King is ook een meester in het vertellen van benauwde situaties waar mishandeling en alcoholverslaving in voorkomen (hij was er ook zelf niet vies van … van de alcohol bedoel ik).

Een aantal passages zijn wat langdradig en het einde is misschien wat afgeraffeld maar dat is meestal zo met King... de reis is altijd beter dan de bestemming. 4*

avatar van Abubakari
4,0
Ik ben de Shining aan het herlezen. Boeken herlezen doe ik niet vaak, maar de Shining heb ik al zo lang geleden gelezen (mijn exemplaar is een afgeschreven exemplaar uit de biep in Friesland en daar woon ik al 22 jaar niet meer, dus zal het wel minimaal 25 jaar terug zijn dat ik hem las) en het is wel een echte King klassieker*. Daarnaast zag ik hem bij de e biep met de aanbeveling Voor het eerst inclusief de proloog Voorspel (Before The Play), de volledige tekst zoals die door King voor in het boek was bedoeld. Er staat een kort voorwoord in, maar dat lijkt mij niet Before the play/Voorspel. Daarna begint het boek net zoals de versie die ik thuis in de kast heb staan. Iemand die toevallig weet wat die proloog nou precies inhoudt?

* En ik heb laatst een mooi shirt gekocht: The Overlook Hotel awesome T-Shirt (worn look) - tshirtcartel.com

avatar van Abubakari
4,0
Fan van Kubrick, fan van King, dus ik kan beide versies zeer waarderen. Het boek las ik langer geleden dan dat ik de film zag (vorig jaar nog) en het is inderdaad wel zo dat Kubrick er een heel eigen draai aan gegeven heeft, niks mis mee wat mij betreft. Zorgde er ook voor dat het boek spannend bleef omdat dat ook zomaar anders kon gaan eindigen dan de film, want hoe het boek eindigde was ik na 25 jaar wel aardig kwijt. .

Boek is denk ik wel één van de betere King boeken. King weet drama goed met horror te verbinden en beschrijft ook goed hoe Jack letterlijk en figuurlijk gevangen zit in het Overlook hotel. Ik lees hier en daar dat mensen het langdradig vinden, had ik geen last van. Dat hoort ook bij King, hij neemt zijn tijd en de manier van vertellen en beschrijven is nou net één van die dingen waarom ik King graag lees.

Ik heb nog wel een hoop niet gelezen King boeken, maar ook nog wel wat boeken die ik nog wel eens wil herlezen, de Beproeving bijvoorbeeld. Maar ook Dodelijk Dilemma staat mij bij als een boek wat ik erg te gek vond, dus die wil ik ook nog wel eens herlezen.

4,5
Dit boek las ik jaren later nadat ik de film met Jack Nicholson had gezien, ten eerste had ik de grootste moeite om niet het gezicht van Nicholson voor me te zien, ten tweede vond ik de film goed, maar toen ik het boek uit had begreep ik King's reactie dat het niet te best was verfilmd.

Nu over het boek, ik vind het de beste geestenverhaal, met een prachtige opbouwende spanning. Met als hoogtepunt het betreden van Danny in kamer 217.
De heggen was ook wel lachen.

Kortom een must voor horror liefhebbers.

Cijfer 8

avatar van Pecore
3,0
Wederom verliest King me naarmate de climax zich ontpopt. Het wordt me allemaal veel te grotesk en het verliest daardoor z'n geloofwaardigheid, het krijgt zelfs iets kolderieks. Jammer, want in de aanloop daarnaartoe weet King me wel degelijk in te pakken. Onderhuidse spanning, een langzaam ontvouwend verhaal, uitgebreide achtergrondinformatie: echt een fijne verteller.

avatar van Jason82
Pecore schreef:
Wederom verliest King me naarmate de climax zich ontpopt. Het wordt me allemaal veel te grotesk en het verliest daardoor z'n geloofwaardigheid, het krijgt zelfs iets kolderieks. Jammer, want in de aanloop daarnaartoe weet King me wel degelijk in te pakken. Onderhuidse spanning, een langzaam ontvouwend verhaal, uitgebreide achtergrondinformatie: echt een fijne verteller.

Typisch King inderdaad

Zijn magie zit vrijwel altijd in het verhaal.

Gast
geplaatst: vandaag om 06:17 uur

geplaatst: vandaag om 06:17 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.