
De aanslag (paperback) (€ 22,99)
De Aanslag - Harry Mulisch (1982)
Nederlands
Oorlog
256 pagina's
Eerste druk: De Bezige Bij,
Amsterdam (Nederland)
De Aanslag is geschreven in vijf episodes die plaatsvinden tussen 1945 en 1981. De hoofdpersoon is Anton Steenwijk, die in 1945 twaalf jaar oud is. Op een avond in januari 1945 zit het gezin Steenwijk in de huiskamer te mens-erger-je-nieten, als ze plotseling opgeschrikt worden door schoten. Fake Ploeg, een NSB-er, is doodgeschoten; zijn lijk ligt op de stoep bij de buren. Kort na de schoten komt de buurman, meneer Korteweg met zijn dochter Karin naar buiten en leggen het dode lichaam voor het huis van Steenwijk. Antons broer Peter wil het lijk gaan terugleggen, maar al snel arriveren de Duitsers waardoor Peter moet vluchten. Antons huis wordt in brand gestoken door de Duitsers en Anton wordt meegenomen naar een politiebureau in Heemstede. Hij weet niet wat er met zijn ouders en zijn broer is gebeurd. Anton brengt de nacht door in een van de politiecellen, samen met een andere vrouw. Anton wordt de volgende dag naar zijn oom en tante in Amsterdam gebracht. Hier groeit hij op. In de overige episodes van het boek komt Anton steeds meer te weten over wat er die avond nou eigenlijk precies gebeurd is, en komt hij een aantal mensen tegen die bij de gebeurtenissen van die avond betrokken waren.

Het is zeker niet het beste van deze toch wel uitzonderlijke schrijver dat ik gelezen heb, maar vormt een uitstekend opstapje naar de rest van zijn oeuvre en een prettige kennismaking met zijn stijl. Denk hierbij o.a. aan het gespeel met symboliek, hetgeen zo eigen is aan Mulisch. Het leest zeer vlot, is bij vlagen nog spannend ook en als geheel zit het gewoon solide in elkaar.
Aan de ene kant jammer dat De Aanslag door die talloze leeslijsten in waarde is gedaald, aan de andere kant jammer dat Mulisch waarschijnlijk enkel en alleen om dit boek herinnerd zal worden. Ik gun hem toch een beter lot.
4*

Mooi boek, wat overschat door leerkrachten Nederlands, maar zeker het lezen waard. Wordt meestal kapot geanalyseerd, maar het feit blijft dat er veel knappe symboliek en motieven in verwerkt zijn, bovendien is het spannend en goed geschreven.
Hier ben ik volledig mee eens, ik heb het ook voor school moeten lezen. Onze bib heeft er dan ook 5 exemplaren van in huis gehaald (die dan maanden op voorhand gereserveerd moesten worden).

3,5 *
4 *


4* dus
al ligt de symboliek er soms inderdaad wel te dik op
Zoals wanneer?
Heb dit net geleend en zal er binnenkort aan beginnen, ben erg benieuwd.
Wist niet echt wat verwachten en ik - dit was mijn eerste boek van Mulisch - kan hieruit nog niet opmaken of ik zijn schrijfstijl waardeer. De Aanslag vertelt wel een aardig verhaal, met zoals gezegd prima personages, maar op een of andere manier vond ik het toch niet echt overweldigend. Misschien doordat de gedachtes van de hoofdpersoon niet altijd duidelijk werden, of doordat er geen enkele aandacht aan zijn leven tussen de momenten dat hij a/d oorlog werd herinnerd wordt besteed.. Ik weet het niet, maar het greep me niet helemaal. Wel erg sterk geschreven en meeslepend. 3,5*

Net zoals zovelen moest ik me er maar doorheen worstelen op school. Ik denk eerlijk gezegd dat al die focus op Nederlandse literatuur bij mij een tegenwerking had, ik ben daarna nog uitsluitend engels/amerikaans gaan lezen. Opzich is het wel een aardig boek maar het is net als met nederlandse films, je weet dat er nooit iets spectaculairs gaat gebeuren.
Daar ga ik echt niet met akkoord hoor. Je hebt wel gelijk met het belachelijk lage niveau van de nederlandse (en ook vlaamse) films maar ik denk dat ons taalgebied toch een vrij rijke literatuur heeft voortgebracht. Ik denk zo aan Hugo Claus, Harry Mulisch, Boon, (de in nederland zo bejubelde 'Multatuli'), ...

Ik vraag mij ernstig af waarop jullie de Nederlandse en Belgische film afrekenen? In verhouding vast op veel minder materiaal dan waarop jullie een oordeel vellen over de literatuur....
Hm, je hebt wel gelijk dat onze film's niet zo slecht zijn. Ik bedoelde eigenlijk dat ik denk dat wij in verhouding betere boeken dan films hebben en dat die 2 dus eigenlijk niet op hetzelfde niveau staan. Hoewel er inderdaad enkele echt goede nederlandstalige films gemaakt (Any Way The Wind Blows, Steve+Sky, die van de gebroeders Dardenne, ...) zijn en dat het niveau eigenlijk niet zo slecht is als ik eerder beweerde.
Maar langzamerhand raakte ik toch wel het boek ingezogen. De manier waarop het verhaal zich ontvouwt is knap gevonden en de ontknoping echt steengoed.
Daarom toch 4*

-3-
4*
Mulisch is een goede schrijver, en hij heeft er een goed toegankelijk en leesbaar boek van gemaakt. Interessant is ook hoe het boek is verdeeld in verschillende episodes, die zich telkens een stukje later in de twintigste eeuw afspelen.
Ook de verfilming kan ik zeer waarderen.
Het is natuurlijk een topboek, maar ik vind dat het IETS mist.
3.5*
En als ik heel erg eerlijk ben, vond ik het helemaal niet erg om te lezen. Ik vond namelijk eerst helemaal niet leuk als we iets moesten lezen voor welk vak dan ook. Maar sinds dit boek leer ik steeds beter boeken kennen, en zo begin ik het leuk te vinden om te lezen.
Het verhaal van dit boek heeft mij helemaal meegesleept, heb dagen lekker zitten lezen. Het is lekker geschreven en je word gewoon meegenomen in het verhaal, als je het mij vraagt is dit gewoon 1 van de beste boeken.
Sinds dit boek lees ik steeds vaker boeken van Harry Mulisch.
Zo lees ik nu bijvoorbeeld 2 vrouwen. Bevalt me allemaal prima zijn schrijfstijl.
4.5 sterren **** ( 9.5 )
