menu

De Wijkagent: Twintig Jaar op de Tippelzone - Jan Schoenmaker en Bert Muns (2020)

mijn stem
geen stemmen

Nederlands
Autobiografisch / Waargebeurd

256 pagina's
Eerste druk: Ambo Anthos, Amsterdam (Nederland)

Als Jan Schoenmaker in 1992 wordt gevraagd om wijkagent te worden in de Utrechtse wijk Transwijk, weet hij zeker dat hij het niet langer dan een jaar zal doen. Hij wil wel wijkagent zijn, maar niet dáár. In deze wijk ligt namelijk een beruchte tippelzone. Als strenggelovig opgevoede, stugge West-Fries heeft Schoenmaker niets met drugsverslaving en prostitutie. En juist deze problematiek zal nu het grootste deel van zijn werk uitmaken. Dat ene jaar werden er uiteindelijk bijna twintig, een periode waarin de Utrechtse tippelzone met hulp van Schoenmaker verandert van het afvoerputje van de maatschappij in een veilige werkplek voor prostituees, die zelfs in het buitenland als voorbeeld dient. Samen met zijn collega's en andere instanties slaagt hij erin met intensief contact, veel geduld en af en toe streng optreden zo'n veertig vrouwen uit handen van mensenhandelaren en uit de greep van de verslaving te redden. In 'De Wijkagent' schetst Jan Schoenmaker een wereld van geweld en bedreigingen, van eenzaamheid en uitzichtloosheid, maar ook van bizarre en hilarische voorvallen. Zijn boek is een reis door deze typische jarenzestigwijk en een ode aan zijn bijzondere, veelkleurige inwoners.

zoeken in:
avatar van Sol1
Sol1 (moderator)
Interview door Marco Gerling in De Gelderlander van 2 augustus 2020:
Nuchtere Jan doet boekje open

glimmerman270
Heerlijk boek om te lezen, waarin het ene verhaal nog spannender is dan het ander.
Voor vele onder ons een onbekend plekje: de tippelzone. Met zijn doortastende aanpak probeert Jan de orde weer terug te krijgen op de tippelzone in Utrecht. Dit gaat niet zonder slag of stoot. Het volhardende karakter van Jan is zijn grootste wapen; hij wijkt niet voor terreur of intimidatie.
Daarnaast probeert hij vele meisjes te redden zoals Puck en Amber. Soms lukt dit, soms niet. De drugs alsmede de angst voor boze vriendjes doen ze vaak in dit wereldje blijven. Alles beter dan clean zijn, en de 'harde' wereld ingaan zonder verdoving. Gelukkig heeft Jan vele meisjes uit de verslaving en/of loverboys kunnen halen middels inpraten op deze meisjes. Uiteindelijk en met zíjn hulp durfde ze aangifte te doen.
Naast de prostituees zijn er ook vele andere én bovenal gevaarlijkere zaken om te bestrijden zoals de drugs/mensenhandel. Zo komt Jan in gevaarlijke situaties terrecht, waar op zijn dieptepunt een pistool bij zich dragen helaas onontkoombaar is (buiten werktijd)

Sharon
De tippelzone, voor mij een totaal onbekend plek. Natuurlijk wist ik van het bestaan, maar daar hield het voor mij echt bij op. Jan Schoenmaker neemt je mee deze wereld in. Heeft mooie verhalen te vertellen en laat direct zien hoe mooi, hard en soms ook verdrietig het leven daar is voor de mensen. Jan heeft veel goed werk gedaan en dat werd door vele enorm gewaardeerd. Wat mij betreft zeker een aanrader!

avatar van the Cheshire cat
Kapitein Iglo.

Gast
geplaatst: vandaag om 10:14 uur

geplaatst: vandaag om 10:14 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.